Membawa Condor pulang | Nota Burung

Nota Burung®

Membawa Condor pulang

Ditulis oleh Tiana Williams Claussen

Ini ialah BirdNote.

Aiy-yue-kwee nee-kee-chyue. Nek ‘Tiana Williams-Claussen baharu, esee Puleek’ ‘ne-mey’. Saya ahli Suku Yurok, dari kampung Wehl-kwel’. Rumah saya terletak di barat laut California, di mana Sungai Klamath bertemu dengan Lautan Pasifik, di pergunungan dan pantai yang indah di sini. Orang Yurok telah berkembang bersama dengan rantau ini sebagai penjaga dan penerima anugerahnya.

[Local ambient sound]

Yurok dan puak-puak di sekitarnya sangat berkaitan dengan tanah tradisional kita. Tetapi hubungan itu telah rosak teruk selepas California Gold Rush. Yurok telah dipaksa keluar dari tanah kami yang kemudiannya diuruskan untuk diambil. Ini menyebabkan ramai yang terkorban. Prey-go-neesh, atau California Condor, telah didorong pupus tempatan. Dari segi ekologi, sebagai pemulung, condor adalah krew pembersihan alam sekitar yang muktamad. Dari segi budaya, prey-go-neesh berkait rapat dengan kewajipan puak tempatan sebagai orang “Pembaharuan Dunia”. Prey-go-neesh membawa doa kita agar dunia berada dalam keseimbangan.

Penatua kami telah lama komited untuk memulihkan mangsa-go-neesh ke Wilayah Leluhur Yurok, dan ia telah menjadi tumpuan sepanjang kerjaya saya. Puak Yurok telah menjalin kerjasama dengan Perkhidmatan Taman Negara dan Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS untuk membawa pulang kondor.

Saya gembira untuk mengatakan anak perempuan saya yang berumur empat tahun akan membesar dengan kondor di langitnya. Pada Mei 2022, selepas lebih daripada satu abad, kondor pertama terbang bebas di negara Yurok. Kami membawa Prey-go-neesh, ahli komuniti kami, pulang ke rumah.

Untuk BirdNote, ini ialah Tiana Williams-Claussen.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Rakaman lapangan oleh Jessie Eden
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Bunyi persekitaran ML 126569 dirakam oleh Thomas G. Sander.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Narator: Tiana Williams Claussen

ID# yurok-01-2022-11-18 yurok-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *