Memanfaatkan Lebih Banyak Hobi Anda Sebagai Dewasa

Ya ampun, saya suka hobi saya! Dan dengan semua tekanan dunia sekarang, saya mempunyai lebih banyak keperluan untuk hobi saya dan ‘masa saya’ saya lebih daripada yang pernah saya ada dalam hidup saya.

Saya juga telah membuat beberapa perubahan kecil, dan menurunkan sedikit piawaian saya untuk memastikan semuanya berfungsi. Dalam siaran ini, saya akan berkongsi bagaimana saya memanfaatkan hobi saya sebagai orang dewasa.

Pertunjukan Kuda Musim Panas 2022

Tidak, itu bukan saya. Tetapi saya mengambil gambar itu! Dan jika anda telah mengintai di sekitar blog saya untuk seketika, anda tahu bahawa saya SUKA membawa kamera saya ke pertunjukan kuda, dan mengabadikan momen seperti ini. Kuda sentiasa menjadi obsesi saya. Jadi masuk akal bahawa beberapa hobi saya berkisar tentang cinta saya terhadap kuda. Baiklah, jika saya jujur ​​sepenuhnya, KEBANYAKAN hobi saya berkisar tentang kuda.

Dan seperti kebanyakan anda, hidup saya sibuk. Saya mempunyai kerja sepenuh masa, sambilan sambilan dengan blog saya, dan sambilan saluran YouTube yang diharapkan, satu hari akan menjadi kerja sepenuh masa saya.

Dan ya, sebahagian daripada ini adalah hobi saya. Saya melakukannya untuk keseronokan, dan keseronokan. Dan anda tahu apa? Saya tidak berasa bersalah sama sekali kerana memanfaatkan masa saya sepenuhnya, dan memberi kebenaran kepada diri saya sendiri untuk gembira dengan pilihan yang saya buat.

Jadi berikut ialah tiga petua teratas saya untuk anda memanfaatkan hobi anda, sebagai orang dewasa.

Buang Rasa Bersalah Daripada Mempunyai Hobi

Betul – anda tidak perlu merasa bersalah kerana melakukan sesuatu yang anda suka! Lihatlah saya, adakah saya kelihatan seperti berasa bersalah kerana menikmati masa saya di bilik kraf saya? Tidak! Dan itu OK!

Perkara pertama yang anda perlu beritahu diri anda ialah anda boleh meluangkan sedikit masa untuk sesuatu yang anda suka lakukan. Dan, tiada matlamat akhir dalam fikiran. Anda tidak menghabiskan masa dengan kuda anda, atau di taman anda dengan matlamat akhir mutlak dalam fikiran. Nah, saya pasti anda mempunyai matlamat untuk apa sahaja yang anda kerjakan. Tapi, tak semestinya ada. Beri diri anda untuk melakukan sesuatu yang anda suka dan menikmati menghabiskan masa anda. Dan jika anda tidak menyelesaikan sesuatu dalam jangka masa yang ditetapkan, baiklah dengan itu.

Jangan berasa sedih untuk memberikan kegembiraan kepada diri sendiri. Anda berhak untuk bahagia! Anda layak meluangkan masa berkualiti untuk diri sendiri. Bekerja keras setiap hari dengan apa yang anda lakukan dalam hidup anda tidak semestinya 24-7. Anda perlu mengambil sedikit masa untuk berehat, dan menyegarkan minda anda. Dan mempunyai hobi, dan sesuatu yang dinanti-nantikan adalah perkara yang indah.

Fokus Pada Masa Berkualiti

Daripada memikirkan tentang tempoh masa yang anda dedikasikan untuk hobi anda, cuba ubah minda anda untuk memberi tumpuan kepada kualiti masa yang anda boleh luangkan untuk melakukan sesuatu yang anda suka.

Contohnya, saya dan kuda saya. Pasti saya suka untuk mendedikasikan sekurang-kurangnya satu atau dua jam setiap hari untuk bekerja dengan kuda saya. Dan dengan bekerja, saya fikir itu bermakna menunggang. Tetapi apabila saya benar-benar memikirkan apa yang penting bagi saya, ia adalah masa dengan kuda saya. Dan itu tidak semestinya bermakna menunggang mereka.

Memanfaatkan Lebih Banyak Hobi Anda Sebagai Dewasa

Ia juga tidak bermakna membelanjakan banyak wang untuk bersaing dengan dunia ekuestrian. Adakah saya mahukan pelana berteknologi tinggi yang hebat dengan segala-galanya padan padan? Sudah tentu saya lakukan. Tetapi adakah ia akan membuat perbezaan dalam masa yang saya habiskan dengan kuda saya? Sama sekali tidak. Oleh itu, daripada memberi tumpuan untuk memiliki “barangan” yang saya fikir saya perlukan, dan sebaliknya menikmati setiap saat dengan kuda saya, saya mendapati saya lebih menikmati masa saya. Saya tidak sabar untuk pergi ke luar dan membersihkan bangsal, kerana saya menyukainya. Atau menghabiskan 30 minit mengurut kuda saya, kerana dia menikmatinya. Ini bukan tentang perkara, atau berapa banyak yang anda capai. Ini tentang menikmati perjalanan apa yang anda lakukan.

Terus Belajar Dan Terus Buat

Terdapat sesuatu yang sangat memuaskan dalam membuat sesuatu, dan kemudian memaparkannya, atau memberikan ciptaan itu kepada seseorang sebagai hadiah. Perasaan yang begitu baik! Dan apabila anda mengejar hobi anda, anda harus terus mencabar diri anda. Seperti projek membuat labu saya.

Saya suka menghias untuk musim luruh. Dan saya suka labu. Tetapi saya tidak mahu menghabiskan banyak wang untuk membeli labu premade. Kebanyakannya kerana ia boleh menjadi sangat mahal. Dan sebahagiannya kerana saya tidak mahu mempunyai perkara yang sama seperti orang lain dalam menghias musim luruh mereka. Saya mungkin berfikir seperti ini kerana saya sentiasa mencari idea dalam otak saya untuk dihidupkan, dan bertukar menjadi video.

Jadi saya mencabar diri saya untuk menghasilkan 20 idea labu yang berbeza menggunakan labu Dollar Tree.

Dan setakat ini, saya telah membuat 15 labu yang berbeza! Saya sangat seronok membuat kerajinan. Dan kemudian saya juga berseronok berkongsi proses mencipta labu dengan orang lain yang menyukai saya, mempunyai minat yang sama untuk labu.

Apabila anda belajar untuk sesuatu yang anda suka, ia menyeronokkan. Jadi cabar diri anda untuk terus belajar, dan teruskan membuat sesuatu! Ini benar-benar akan membantu anda untuk memanfaatkan hobi anda, tidak kira betapa sibuknya anda sebagai orang dewasa.

Memanfaatkan Lebih Banyak Hobi Anda Sebagai Dewasa

Jika anda berasa seperti anda tidak dapat meluangkan masa untuk sesuatu yang khusus untuk anda, saya menggalakkan anda untuk mengambil langkah kecil. Sediakan bekalan anda, sediakan apa sahaja ruang yang anda boleh dan cari walaupun hanya 10 minit masa di mana anda boleh menyelinap pergi.

Anda tidak perlu menyelesaikan sesuatu yang besar. Sebaliknya, hanya fokus pada memberi kebenaran kepada diri sendiri untuk mempunyai sedikit masa kreatif kerana ia menjadi sebahagian daripada hidup anda semula. Dan kemudian teruskan meluangkan masa untuk diri sendiri, DAN hobi anda! Di atas segala-galanya, ingat, anda boleh meluangkan masa untuk diri sendiri dan melakukan sesuatu yang anda suka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *