Memandangkan Perundangan Iklim Bersejarah Diraikan, Peluang dan Cabaran menanti

“Hari ini kami meraikan penerimaan rang undang-undang iklim terbesar yang pernah diluluskan dalam sejarah AS, dan satu langkah besar ke hadapan untuk masa depan yang lebih bersih untuk manusia dan hidupan liar,” kata Dr. Elizabeth Gray, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Audubon Kebangsaan. “Di setiap jenis habitat, burung memberitahu kami bahawa perubahan iklim mengancam tempat yang mereka perlukan untuk terus hidup, dan apa yang mengancam mereka juga mengancam kami. Masa adalah penting, dan peruntukan rang undang-undang ini menyediakan jenis tindakan berani yang kita perlukan untuk menghadapi krisis ini.”

Dalam satu majlis di Taman Mawar Rumah Putih, Presiden Biden meraikan penerimaan pakai Akta Pengurangan Inflasi menjadi undang-undang. Rang undang-undang yang menyeluruh menyediakan pembiayaan untuk tenaga bersih, daya tahan iklim, pemuliharaan pertanian dan perhutanan, keadilan alam sekitar dan peruntukan lain yang terdiri daripada perundangan persekutuan AS terbesar yang pernah ada untuk menangani perubahan iklim.

Rang undang-undang itu juga termasuk peruntukan yang menyediakan peluang untuk pajakan bahan api fosil tambahan, dengan beberapa pembangunan tenaga boleh diperbaharui bergantung kepada pajakan minyak dan gas disediakan di beberapa tanah awam.

Hooded Warbler, hak cipta Aidan G Kelly, daripada galeri burung selancar

“Kami menyedari bahawa cabaran masih kekal, dan pencapaian sebesar ini jarang sekali datang tanpa kompromi. Kami komited untuk memastikan bahawa undang-undang menyeluruh ini dilaksanakan dengan cara yang adil dan saksama, terutamanya kepada komuniti yang secara sejarah telah menanggung bahagian yang tidak seimbang akibat negatif alam sekitar.”

Dua pertiga daripada spesies burung Amerika Utara akan terdedah kepada kepupusan jika kadar kenaikan suhu global berterusan tanpa henti. Peruntukan keseluruhan rang undang-undang itu akan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau AS tahunan sebanyak kira-kira 1 bilion tan metrik menjelang 2030, yang akan membantu mengurangkan pelepasan karbon sebanyak kira-kira 42 peratus, menurut kajian awal oleh Universiti Princeton.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *