Memancing untuk Habitat di Texas

Ahli biologi perikanan dan organisasi tempatan di Texas bekerjasama untuk menambah habitat ikan semula jadi yang terdegradasi dalam takungan penuaan dengan tarikan ikan tiruan yang tahan lama dan mesra alam. Penarik ikan ini membantu meningkatkan pengeluaran dan kadar tangkapan ikan sukan popular dengan menyediakan penutup dan sumber makanan untuk pelbagai spesies ikan. Ketahui cara untuk meningkatkan kadar tangkapan anda dengan mencari dan menyasarkan penarik ikan ini di takungan di sekitar negeri.

Apabila takungan semakin tua, habitat ikan semula jadi dirosakkan oleh pengelodak, kehilangan tumbuh-tumbuhan dan kerosakan habitat berkayu. Tanpa habitat itu, ia boleh menjadi cabaran bagi pemancing untuk mencari ikan. Untuk menambah habitat semula jadi yang merendahkan, bahagian Perikanan Darat Texas Parks and Wildlife Department (TPWD) bekerjasama dengan Kawan Takungan organisasi dan rakan kongsi lain untuk memasang alat penarik ikan tiruan untuk menumpukan ikan dan meningkatkan kejayaan memancing di takungan di seluruh negeri.

The penarik ikan yang diletakkan oleh ahli biologi perikanan TPWD ditanda dengan pelampung dan koordinat GPS, dicatatkan pada peta dan tersedia untuk dimuat turun di laman web jabatan. Maklumat tapak web juga termasuk jenis penarik ikan, spesies yang mereka tarik dan penerangan lokasi. Pemancing boleh menggunakan GPS bersama-sama dengan pencari ikan atau hanya mencari tempat pada peta untuk mengesan struktur ini di lebih daripada 45 takungan – dengan lokasi baharu ditambah secara berkala.

Walaupun banyak penarik ikan diletakkan di lokasi strategik yang boleh diakses oleh pemancing bot dan kayak, di banyak takungan penarik ikan juga diletakkan di sekeliling dan di bawah jeti pancing dan dalam jarak lontaran dari garis pantai untuk membantu menarik ikan untuk pemancing pantai. Pemancing juga boleh mencari tarikan ikan jeti dan pantai di beberapa Taman Negeri Texas, satu-satunya perairan awam di Texas tempat pemancing boleh memancing tanpa lesen.

Penarik ikan tiruan datang dalam pelbagai bentuk dan bahan untuk memanfaatkan spesies ikan yang berbeza. Majoriti penarik ikan yang diletakkan di dalam takungan Texas adalah struktur yang dihasilkan secara komersil yang diperbuat daripada PVC dan plastik kitar semula, tetapi dalam beberapa kes ahli biologi perikanan membina struktur tersuai daripada bahan yang ditemui atau didermakan seperti baldi, konkrit, paip PVC, tiub plastik dan pokok Krismas kitar semula dan berus. Setiap struktur adalah unik dalam reka bentuk, ketinggian dan kerumitan anggota badan yang menyediakan perlindungan untuk ikan dari saiz dari ikan umpan kecil kepada bass, crappie dan ikan keli yang lebih besar.

Dengan membandingkan tinjauan creel yang dijalankan sebelum dan selepas meletakkan struktur tiruan, ahli biologi perikanan mendapati peningkatan yang ketara dalam jumlah ikan sukan yang ditangkap oleh pemancing. Pemancing boleh menggunakan penerangan spesies di laman web TPWD untuk menyesuaikan pilihan umpan dan gewang mereka dan meningkatkan lagi peluang mereka untuk berjaya.

Pemancing juga boleh menyokong pengembangan peningkatan habitat di takungan Texas yang lain. Setiap pembelian lesen memancing TX menyediakan pembiayaan untuk membayar bahan-bahan ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *