Memancing Minnesota dengan Kayak atau Canoe

Memandangkan musim luruh warna semakin hampir, sekarang adalah masa untuk merancang perjalanan memancing kanu atau kayak di Minnesota.

Masa tahun ini – apabila pepijat dan haba melepuh berada di belakang kita- sesuai untuk meneroka perairan baharu di tengah-tengah maple berapi, aspen emas dan kepak sayap itik dan angsa yang berhijrah di atas kepala.

Kayuh singkat, perjalanan sehari atau bermalam semuanya mudah dilaksanakan terima kasih kepada sistem Minnesota “laluan air.” Laluan ini – bahagian lebih daripada 30 sungai yang berbeza – telah dicarta pada peta yang menunjukkan lokasi tapak pelancaran, tapak perkhemahan, tapak perkhemahan persendirian dan banyak lagi. Hasilnya, anda boleh memilih panjang dan jenis dayung yang anda mahukan. Peta ini tersedia di kebanyakan pejabat DNR atau boleh dimuat turun dari tapak web agensi.

Laluan air wujud di seluruh negeri dan termasuk Sungai St. Croix di timur, Sungai Merah di Utara di barat, Akar di tenggara, dan Vermillion, St. Louis, Big Fork dan Mississippi di utara. Nama dan lokasi penjual sampan dan kayak boleh didapati di laman web DNR.

Malah, mereka yang ingin memancing di kawasan Minneapolis dan St. Paul yang lebih besar boleh mendapatkan senarai berguna untuk enam lawatan sehari yang popular di tapak web DNR. Ini termasuk dayung di sungai Cannon, St. Croix, Crow dan Rum, serta dua pilihan Sungai Mississippi. Tiga perjalanan semalaman juga disenaraikan untuk sungai St. Croix, Root dan Zumbro.

Tidak pernah memancing sungai dari sampan atau kayak sebelum ini?

Berikut adalah beberapa nasihat asas.

  1. Fokus pada bintik-bintik “hanyir”: Ikan mempunyai sedikit minat untuk melawan arus deras atau berada di kawasan terbuka yang tidak dilindungi daripada pemangsa. Jadi, kurangkan buang ke air terbuka yang mengalir deras dan lebih banyak lagi ke kawasan tempat ikan berkumpul – pokok tenggelam, bebola akar di sepanjang pantai, di bawah timbunan batu atau hilir pulau.
  2. Keluarkan ke hulu ke pusaran: Ikan juga cenderung berkumpul di kawasan air yang tenang, terutamanya berhampiran jahitan pusaran di mana air mengalir ke atas dan ke hilir. Ikan dalam pusaran biasanya menghadap ke hulu dan memantau makanan ternakan yang mengalir ke hilir. Jadi, buang ke hulu dan dapatkan gewang anda melalui kawasan serangan hendap ini.
  3. Cuba pelbagai gewang: Gewang biasa termasuk umpan engkol, plastik lembut dan jig yang diikat dengan ikan kecil atau merangkak malam, yang kedua dalam berat satu perempat hingga satu perlapan auns bergantung pada arus.

Gunakan peta interaktif kami untuk mencari lebih banyak tempat untuk memancing dan berperahu di Minnesota.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *