Memancing laut untuk pemula

Adakah anda ingin belajar memancing dan tidak tahu di mana untuk bermula? Petua memancing laut untuk pemula ini adalah untuk anda.

Perkara pertama yang perlu ditetapkan ialah sama ada anda akan memancing dari pantai atau dari bot, kerana peralatan yang anda perlukan berbeza-beza jika anda akan memancing dari bot atau memancing dari pantai. Walau bagaimanapun, petua di bawah berfungsi dengan kedua-dua mod:

dapatkan lesen anda

Sebelum pergi memancing, anda perlu mendapatkan lesen memancing. Ketahui dari jabatan perikanan tempatan di kawasan yang anda ingin pergi jenis lesen yang anda perlukan.

Semak cuaca dan masa pasang surut

Petua memancing di laut yang popular untuk pemula adalah sentiasa menyemak cuaca sebelum anda keluar. Ia bukan sahaja boleh berbahaya, malah ia menjejaskan sepenuhnya pengalaman memancing. Perkara terakhir yang anda perlukan semasa belajar memancing ialah menghadapi masalah keselamatan kerana cuaca.

Belajar asas memancing

Apabila anda memasuki memancing air masin, anda akan mempelajari lebih banyak teknik yang lebih maju. Walau bagaimanapun, anda harus bermula dengan asas: tahu cara mengikat simpulan yang betul dan menggunakan peralatan memancing anda. Simpulan adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dipelajari, kerana simpulan yang buruk boleh menyebabkan anda kehilangan tangkapan.

Ketahui tentang jenis ikan

Dalam memancing air masin adalah penting untuk mengetahui lebih daripada satu jenis ikan. Itu akan membantu anda memilih umpan memancing laut yang paling sesuai mengikut spesies ikan yang anda cari. Juga memahami bagaimana ikan bergerak di kawasan tertentu akan membantu anda mendapatkannya dengan lebih cekap.

Pastikan memancing anda mudah

Semua peralatan memancing yang berkilat itu mungkin menarik perhatian anda, tetapi jika anda ingin berjaya dalam memancing di laut pemula, pastikan peralatan anda asas. Mempunyai terlalu banyak perkara sekaligus boleh mengelirukan anda dan tidak membantu anda semasa anda bermula.

Memancing air masin tidak dikuasai dalam sehari. Berendam dan belajar daripada pakar lain ialah perkara yang paling membantu anda untuk meningkatkan tahap. Ikuti panduan memancing pemula ini dan sentiasa ingat untuk mengutamakan keselamatan. Selain itu, adalah idea yang baik untuk menyimpan log memancing untuk merenung nota anda dan digunakan sebagai rujukan. Semoga berjaya! Untuk memancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *