Memancing Lalat Montana

Tanya mana-mana penunggang lalat yang mana antara Amerika Syarikat kami mahu melawat dan mereka berkemungkinan akan mengatakan bahawa mereka ingin pergi memancing di Montana. Perkara itu sudah lama berlaku, mungkin mendapat momentum pada tahun 1945 apabila pemancing legenda Joe Brooks menukar kehidupan di Baltimore untuk Negeri Harta Karun. Penulis, hos televisyen memancing dan editor memancing Outdoor Life memikat pemancing ke Montana (pun intended). Dia sangat menyukai memancing Montana sehingga kuburnya menghadap ke Yellowstone.

Brooks tiba beberapa tahun selepas kedai Montana fly fishing guru Dan Bailey dibuka pada tahun 1938 di Bozeman. Dia adalah salah satu kedai lalat yang paling terkenal di negara ini. Jika anda tidak menemui peralatan memancing terbang di Dan Bailey, ia mungkin tidak wujud. Dan jika anda belum tahu sukan ini, mereka akan mengajar anda cara menerbangkan ikan juga.

Memancing Lalat Montana

Sungai pancing terbang Montana teratas adalah bahan yang diimpikan. The Madison, the Bitterroot, the Big Hole, the Big Horn, antara banyak lagi. Sesetengah pemancing lalat menyukai filem itu manakala yang lain membencinya. Walau bagaimanapun, terdapat sebab yang kukuh bahawa novel A River Runs Through It karya Norman Maclean ditulis dan difilemkan di Montana. Buku itu berdasarkan Sungai Blackfoot. Penggambaran berlaku di sana dan juga di Yellowstone, Gallatin, dan Sungai Boulder. Sertakan setiap sungai tersebut dalam perjalanan memancing terbang Montana; mereka tidak akan mengecewakan.

Mungkin satu sebab ramai pemancing merancang untuk memancing Montana adalah kerana terdapat jenis memancing untuk semua. Anda akan menemui sungai besar yang sesuai untuk perjalanan bot hanyut, sungai bersaiz sederhana untuk memancing, air poket, anak sungai mata air dan sungai kecil yang terpencil untuk ikan trout liar. Terdapat ikan trout yang mudah ditangkap pada lalat kering yang besar, ikan besar yang sukar untuk dipancing yang memerlukan lalat kecil dan tippet yang ringan. Pemula bertemu dengan kejayaan, pakar dicabar, dan semua orang berseronok.

Jika anda sedang mencari lawatan trout tahun ini, fikirkan Barat. Dan memancing di Montana sepatutnya menjadi pesaing yang serius.


Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *