Memancing Ikan Siakap Air Sejuk, Petua & Teknik Pakar

Hanya kerana ia sejuk sekarang, jangan letakkan peralatan memancing anda dalam simpanan sehingga musim bunga. Dengan melaraskan teknik anda, memancing bass boleh menjadi sangat baik semasa musim sejuk. Malah, Tennessee Bassmaster Elite pro Brandon Colter percaya mulut kecil besar “hidup pada usia 55 tahun.”

Begini cara menangkap bass dalam air sejuk:

Kehalusan. Beralih ke garisan yang lebih ringan dan cuba jig kecil di hadapan ulat getah 6 inci. Cuba terus berhubung dengan bahagian bawah dan berikan lompatan yang perlahan.

Jerkbait. Caranya di sini ialah membiarkannya berhenti seketika di antara kedutan. Sukar bagi saya untuk membiarkan gewang keras hanya duduk digantung selama 20 saat di antara jerkahan. Untuk membantu meluangkan masa, hos Bassmaster Mark Zona mencadangkan, “kirim mesej kepada seseorang.” Bina keyakinan anda dalam kolam kecil sebelum mencuba ini di tasik yang besar.

Sudu jigging. Tindakan sudu berkibar ke bawah berfungsi dalam air sejuk dan berterusan, walaupun di bawah ais walaupun anda mungkin perlu mengecilkan ke sudu yang lebih kecil.

Pelantar payung. Bass mungkin digabungkan pada tahun ini dan digantung. Di mana pelantar berbilang gewang ini sah di sisi undang-undang, kemunculan kumpulan ikan umpan sukar untuk dilepaskan walaupun kepada ikan siakap yang sejuk dan merajuk.

Crankbait tanpa bibir. Koyakkan gewang ini dan biarkan ia berkibar ke bahagian atas tumbuh-tumbuhan yang tenggelam. Saya kagum betapa cepatnya Bassmaster Elite Kevin VanDam memancing gewang ini di tasik kejohanan yang dilitupi ais sehari sebelumnya. Memancing air sejuk kini satu-satunya kali saya melontar gewang ini.

Apabila air sejuk, metabolisme bass menjadi perlahan dan mereka tidak perlu makan banyak. Walau bagaimanapun secara amnya, jika anda menukar gewang anda dan perlahan, anda masih boleh menggoda bass untuk menyerang. Pengecualian adalah crankbait tanpa bibir yang menentang logik yang berfungsi dengan sangat pantas. Walaupun tahun hampir berakhir, pastikan lesen memancing dan pendaftaran bot anda adalah terkini. Gigitan bass yang sejuk masih tidak membenarkan saya meletakkan bot saya.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *