Memancing dengan Kanak-kanak: Enam Langkah Kejayaan

Satu-satunya perkara yang lebih menyeronokkan daripada menangkap satu tan ikan ialah membantu anak muda melakukan perkara yang sama. Tetapi walaupun menangkap ikan bersama anak-anak sangat menyeronokkan, kebanyakan pemancing muda akan cepat bosan dan hilang minat untuk memancing jika anda tidak menangkap apa-apa.

Nasib baik, anda boleh meningkatkan peluang anda untuk menangkap ikan dan mencetuskan minat memancing sepanjang hayat dengan mengikuti enam langkah:

1. Mulakan dengan sikap yang betul. Walaupun ramai pemancing dewasa memandang serius memancing mereka, adalah penting untuk memastikan perkara itu menyeronokkan apabila memancing bersama anak-anak. Masalah dan cabaran dijamin, tetapi jika anda kekal positif dan cuba memanfaatkan masa terbaik anda di atas air, anda akan menangkap lebih banyak ikan dan berseronok melakukannya.

2. Gunakan gear yang sesuai untuk pemancing muda. Tidak ada gunanya membiarkan anak-anak muda menggunakan peralatan yang mereka tidak mempunyai kemahiran untuk mengendalikan, jadi letakkan kombo baitcasting 7 kaki anda dan pilih pelantar berputar atau tuang berputar sepanjang 5 kaki. Dengan cara ini, anak-anak akan menghabiskan lebih sedikit masa menangani masalah teknikal dan lebih banyak masa dengan talian mereka di dalam air. Bagi pemancing muda terutamanya, pertimbangkan untuk memasangnya dengan tiang rotan untuk memudahkan lagi perkara.

3. Pilih lokasi yang bagus. Jika anda lebih suka tidak menghabiskan hari anda melepaskan tali dari pokok dan mendapatkan gewang yang tersangkut, cuba cari lokasi yang terbuka luas dari mana anda dan anak-anak boleh memancing. Dermaga dan dok ialah pilihan yang bagus, kerana ia biasanya mempunyai lorong tuangan terbuka di semua arah.

4. Sasarkan spesies yang sesuai. Lupakan tentang ikan trout liar dan bass largemouth yang berhati-hati apabila memancing dengan pemancing kali pertama. Sebaliknya, sasarkan ikan pan atau ikan keli, yang biasanya memerlukan kurang kemahiran untuk menangkap. Kebanyakan perairan yang produktif, dari kolam ladang kecil hingga ke tampungan yang besar, akan mempunyai populasi jenis ikan yang sihat ini, yang akan meningkatkan peluang anda untuk menangkap beberapa ikan.

5. Gunakan umpan yang produktif. Apabila memancing dengan orang baru, anda bukan sahaja mahu menggunakan umpan dan bukannya gewang, tetapi anda juga mahu menggunakan umpan yang paling produktif yang mungkin. Goyang merah, cengkerik dan bebola doh selalunya sangat berkesan untuk menangkap ikan pan, manakala hirisan hot dog dan udang selalunya merupakan antara umpan ikan keli yang paling produktif di banyak kawasan.

6. Sediakan keselesaan makhluk yang diperlukan untuk mengekalkan semangat yang tinggi. Anda mungkin bersedia untuk mengambil suhu panas dan lelangit kering dengan tenang, tetapi kanak-kanak biasanya akan melupakan semua tentang memancing apabila mereka mula berasa tidak selesa. Oleh itu, anda perlu memastikan anda membawa makanan ringan dan minuman untuk memastikan mereka gembira.

Artikel penuh: kanak-kanak-perjalanan-memancing-pertama/

Kandungan disediakan oleh


Anda mungkin juga berminat

--Jon Sutton

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *