Memancing dan Berperahu bersama anak-anak saya di Alaska

Alaska, negeri terbesar dan paling utara di Amerika Syarikat, terkenal dengan banyak perkara—dan itu termasuk memancing yang luar biasa! Tanya mana-mana pemancing untuk senarai baldi memancing mereka, dan Alaska akan melakukannya. Dengan begitu banyak cara untuk memancing—dan pelbagai jenis spesies—anda mungkin tidak mahu memancing di tempat lain lagi!

Keluarga kami memandu ke Alaska di Lebuhraya ALCAN, jalan yang dibina semasa Perang Dunia II yang menghubungkan Kanada dan Alaska. Jalannya bergelora, secara ringkasnya, tetapi pemandangannya sungguh menakjubkan.

Kami adalah pencinta salmon yang besar-malah kanak-kanak juga peminat! Jadi secara semula jadi, memancing salmon berada di bahagian atas senarai baldi Alaska kami. Kami mengimpikan peti sejuk beku yang penuh dengan salmon apabila kami pulang ke rumah, tetapi kami tahu bahawa kami tiba agak lewat pada musim untuk itu. Kami masih mempunyai nasib yang besar, walaupun!

Kami menuju keluar dari Seward, Alaska, kira-kira dua jam dari Anchorage dengan piagam kami dari The Fish House, yang kami temui di Take Me Fishing. Pemandu kami yang berpengetahuan Steve membantu kami memakai jaket keselamatan untuk kanak-kanak dan joran untuk seisi keluarga. Dia sangat sabar dengan anak-anak, yang saya sangat hargai. Membawa empat kanak-kanak kecil menaiki bot di tengah lautan boleh menjadi sedikit menakutkan, tetapi dia memberi kami semua pengajaran yang baik yang membuatkan kami berasa lebih yakin dengan kebolehan memancing kami. Tidak lama kemudian, kami keluar.

Walaupun kami hanya mencapai penghujung musim, ia merupakan tahun yang hebat untuk salmon di sini. Musim salmon Alaska agak rumit, tetapi ia sangat menarik, jadi saya akan memberi anda pelajaran ringkas.

Terdapat lima spesies salmon yang berbeza di Alaska. Datang dari lautan, mereka semua berenang ke hulu ke sungai Alaska. Jenis salmon yang anda akan tangkap bergantung pada masa anda datang untuk memancing.

Jadual Salmon Alaska

  • Akhir Mei – Awal Julai: King Salmon (ini adalah spesies salmon terbesar, juga dikenali sebagai chinook)
  • Jun – Akhir Julai: Sockeye Salmon (ini adalah salmon yang paling banyak dipancing secara komersial)
  • Pertengahan Julai – Ogos: Salmon Merah Jambu atau Chum (mungkin spesies yang paling tidak diingini untuk rasa)
  • Julai – Oktober: Coho Salmon (ini ialah spesies larian terbaharu, juga dikenali sebagai Perak)

Terdapat juga banyak spesies lain yang luar biasa untuk memancing di Alaska seperti halibut dan rockfish, tetapi kami sedang mencari salmon dalam perjalanan ini!

Kami merentasi Resurrection Bay untuk mencari tempat memancing yang sesuai. Kami menetap di sebuah tempat kecil yang indah bernama Emerald Cove di mana kami mula membuat persembahan. Steve memotong kepingan herring sebagai umpan dan mengaitkannya untuk kami. Selepas kira-kira 15 minit bersabar, Ethan, anak kami yang berumur empat tahun, termakan salmon peraknya #FirstCatch! Dia sangat teruja dan bangga!

Selepas tangkapan pertama kami, kami mendapat lawatan dari beberapa singa laut besar yang menakutkan semua ikan kami. Ia mengecewakan, tetapi kami menangkap beberapa ikan batu kecil yang kami lemparkan ke belakang. Dan yang paling penting, kami mempunyai salmon perak besar kami untuk makan malam.

Kanak-kanak seronok menunggang teluk sepanjang hari melihat hidupan liar dan menangkap ikan. Ia adalah penghujung yang sempurna untuk masa kami di Alaska. Kami berseronok, kami sudah merancang perjalanan memancing kembali ke Alaska pada musim panas akan datang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *