Memancing Bass 101: Memilih Jig yang Tepat

Jig asas adalah salah satu umpan paling serba boleh yang boleh dimiliki oleh pemancing bass dalam senjata mereka. Ia boleh dipancing dalam apa jua cara, dalam apa jua kedalaman, dan di sekeliling kebanyakan jenis penutup dan struktur. Namun, dalam beberapa cara, jig adalah antara umpan yang paling kompleks, kerana fakta bahawa setiap perincian boleh diperhalusi agar sesuai dengan pelbagai situasi. Kerana sifat jig yang boleh disesuaikan, dari masa ke masa pemancing bes telah membangunkan gaya individu untuk mengendalikan teknik tertentu.

Sambil anda mempelajari lebih lanjut tentang jig memancing, anda akan menghargai kelebihan yang disediakan oleh setiap gaya ini.

1. Berenang Jig
1-Swin-Jig-(2).jpg
Cara memancingnya: Jig berenang direka untuk menembusi rumput dan kayu, tetapi ia juga akan terkena gigitan di air terbuka. Cuma jangan seret. Berenanglah. Kadang-kadang pengambilan lurus adalah wajar, tetapi satu lagi teknik biasa ialah menggoncang hujung joran semasa bergoyang. Ia boleh dipancing tepat di permukaan, mengikis di sepanjang bahagian bawah atau di antaranya.

Pilihan saiz: 3/16 hingga 1/2 auns untuk persembahan cetek; 3/4-auns dan lebih berat untuk bergolek perlahan di dalam air dalam atau meniup melalui rumput lebat.

Butiran-butiran yang lain:
– Gunakan warna putih atau perak apabila meniru shad dan kombinasi hijau, coklat, ungu dan oren apabila meniru bluegills.
– Jig renang harus mempunyai pemegang umpan yang boleh dipercayai – sama ada duri plumbum besar atau dawai logam – untuk menahan treler di tempatnya.
– Potong skirt yang cukup pendek supaya ia tidak tergantung di atas bahagian treler yang bergerak.

2. Jig Bola Sepak

2-Bola Sepak-Jig.jpg

Cara memancingnya: Jig bola sepak adalah raja memancing di luar pesisir kerana bentuk kepalanya, yang direka untuk tidak terbalik apabila diseret di bahagian bawah pada tebing, mata dan seumpamanya. Ia juga merupakan alat yang hebat untuk merasakan kandungan paling bawah. Untuk memancingnya, cuma tarik jig bersama-sama sedikit, ambil kendur dan ulangi. Gulung garisan kendur sebelum menetapkan cangkuk. Jig bola sepak juga boleh diusap ke atas dan ke bawah dari bahagian bawah.

Tekniknya: Koyakkannya, kemudian biarkan ia tenggelam semula pada garisan kendur atau separa kendur. Ikan biasanya menggigit pada musim gugur.

Pilihan saiz: 1/2 hingga 1 auns untuk kebanyakan situasi; 1 1/4 dan 1 1/2 auns untuk kedalaman yang melampau.

Butiran-butiran yang lain:
– Jika anda tidak memancing di sekeliling berus atau penutup kayu, pertimbangkan untuk menipiskan pelindung rumpai. Ini boleh membantu meningkatkan nisbah perhubungan.

3. Jig Melibas
3-Flipping-Jig.jpg
Cara memancingnya: Terdapat sedikit variasi dalam reka bentuk jig flipping. Sebahagian daripada itu berpunca daripada kepelbagaian jenis penutup yang dipancing dan fakta bahawa sesetengah jig direka untuk cukup serba boleh untuk teknik lain. Lazimnya, jig flipping ialah umpan sasaran untuk membuat lambungan pendek, pic dan roll-cast ke kayu cetek, rumput pinggir pantai, katil rumput yang lebih dalam (dalam beberapa situasi) dan dok. Setelah umpan mencapai sasaran, biarkan ia jatuh, lompat satu atau dua kali, dan kemudian gulungkannya semula untuk pusingan seterusnya. Tembak untuk kemasukan yang tenang ke dalam air setiap kali.

Pilihan saiz: 3/8 hingga 3/4 auns

Butiran-butiran yang lain:
– Kadar kejatuhan boleh menjadi kritikal apabila terbalik. Laraskan kadar jatuh dengan menukar saiz kepala jig, ketebalan dan panjang skirt serta gaya treler. Lebih padat bungkusan, lebih cepat ia akan tenggelam. Biarkan skirt penuh untuk memperlahankan kadar sinki.

4. Tebuk Jig
4-Punch-Jig.jpg
Cara memancingnya: Jig tebuk ialah jig membalik khusus yang direka untuk menembusi rumput kusut. Ia juga merupakan pilihan yang baik untuk membalikkan rumput terendam dalam atau penutup kayu tebal, atau apabila anda mahukan persembahan yang sangat besar dan cepat tenggelam. Kadangkala anda perlu melonjakkan jig ke udara supaya ia boleh membina sedikit kelajuan pada musim gugur untuk melepasi rumput. Dalam kebanyakan kes, jig tebuk harus dipancing dengan tocang, yang boleh memotong batang rumput dan menjadikan ikan dalam penutup tebal.

Pemilihan saiz: 3/4 hingga 2 auns

Butiran-butiran yang lain:
– Sesetengah jig tebuk mempunyai pelindung rumpai berganda untuk lebih pesongan.
– Treler padat tanpa banyak lampiran “flappy” cenderung meluncur melalui penutup dengan lebih mudah daripada treler besar.

5. Jig Kehalusan
5-Finesse-Jig.jpg
Cara memancingnya: Teknik bergantung pada senario, tetapi jig halus boleh disasarkan, diseret, dilangkau di bawah penutup atau dibom di atas struktur. Kuncinya ialah memancingnya dengan sangat perlahan, biasanya dengan tunda lembut atau angkat pendek hujung joran.

Pemilihan saiz: 3/16 hingga 3/8 auns

Butiran-butiran yang lain:
– Tungsten ialah pilihan yang baik untuk jig yang halus.
– Untuk memotong skirt labah-labah, tarik separuh bahagian hadapan helai ke atas kepala, pegang bersama-sama, dan potong helai betul-betul di hadapan kepala.
– Helai skirt getah bulat kadang-kadang lebih disukai dalam air sejuk kerana ia menyala dan berdenyut walaupun jig hampir tidak bergerak.

6. Casting/Struktur Jig
6-Casting-Structure-Jig.jpg
Cara memancingnya: Jig tuangan/struktur ialah jig serba guna asas yang boleh dilangkau, dilontarkan atau diterbalikkan, tetapi ia cemerlang dalam menyeret persembahan pada tebing berbatu yang landai, rumah pangsa, mata dan struktur kedalaman tengah yang lain. Satu kunci ialah jig cukup padat sehingga bass boleh menyedutnya dengan mudah dari bawah. Tetapi yang lebih penting, ia memerlukan reka bentuk kepala yang membolehkannya merangkak di atas batu tanpa tersangkut. Oleh itu, kebanyakannya mempunyai bahagian bawah yang rata, seperti jig gaya Arkie atau kepala gaya struktur yang lebih terkini yang menyerupai bola sepak yang terjepit. Ada yang runcing dan menyerupai anak panah. Seret jig di sepanjang bahagian bawah dengan tunda pendek atau teknik lepas angkat.

Pilihan saiz: 3/16 hingga 5/8 auns

Butiran-butiran yang lain:
– Cuba potong skirt dengan memegang jig terbalik dan potong menyerong pada helai menggunakan gunting. Hasilnya akan menjadi pelbagai panjang helai dan skirt yang berdenyut.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peralatan memancing dan teknik secara langsung daripada pemancing FLW pakar, lihat acara memancing #ReelFun yang berlangsung di kedai Walmart di seluruh AS 2-4 Jun 2017. Cari tarikh dan masa di TakeMeFishing.org

Curtis Niedermier kini berkhidmat sebagai Ketua Pengarang Majalah FLW Bass Fishing

Artikel ini pada asalnya disiarkan di FLWFishing.com.


Curtis Niedermier

Curtis Niedermier

Curtis Niedermier ialah ketua pengarang FLWFishing.com dan Memancing Bass FLW majalah. Dia telah menguasai litar memancing profesional selama 10 tahun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *