Memancing Ais untuk Bass: Petua Terbaik Kami untuk Menarik Mulut Besar melalui Ais

Ikan bass Largemouth adalah ikan kegemaran Amerika, dan musim bunga, musim panas dan musim gugur, ia adalah keghairahan legiun pemancing dari Minnesota ke Texas, Florida ke California.

Tetapi di negeri-negeri di mana musim sejuk membawa ais dan salji, serta suhu yang cukup rendah untuk membolehkan memancing air keras, bass largemouth menurunkan radar untuk sebahagian besar.

Itu boleh difahami. Ikan siakap bukan pemangsa air sejuk, dan tidak seperti walleye, pike, musky dan trout tasik, suhu yang menjunam menjadikan mereka lembap dan tidak gemar untuk memberi makan.

Tetapi itu tidak bermakna mereka tidak boleh ditangkap, dan dengan pengetahuan yang betul, anda boleh mendapatkan trofi largemouth pada bulan Februari!

memancing ais untuk bass

Bass besar sedang menunggu di bawah ais – jika anda tahu cara menangkapnya!

Jika idea itu membuat nadi anda berlumba-lumba, teruskan membaca!

Kami akan membincangkan petua dan helah terbaik untuk menangkap bass largemouth melalui ais.

Jadual Kandungan (boleh diklik)

Anda akan menemui petua hebat untuk memancing ikan siakap di bawah. Jika anda mahukan maklumat khusus untuk spesies lain ikuti pautan ini:

Musim Sejuk Mengubah Tingkah Largemouth Bass

Semasa bertelur, sepanjang musim panas, dan untuk kebanyakan musim luruh, bass adalah pemangsa yang agresif.

Kami telah menulis secara meluas tentang menangkap bass sepanjang musim, dan jika anda memerlukan penyegaran, lihat artikel ini:

Masa Terbaik Memancing Bass: Menangkap Largemouth Mengikut Musim

Tetapi di lebih banyak negeri di utara, penghujung musim luruh dan permulaan musim sejuk membawa cuaca sejuk di belakangnya, dan apabila merkuri menjunam, tingkah laku bass berubah secara radikal.

Setelah bersedia untuk menyerang hendap dan mengejar segala-galanya daripada shiners hingga shad, largemouth bass mengalami kelesuan yang didorong oleh sejuk. Tidak sesuai untuk air yang sejuk, mereka menyesuaikan diri dengan memperlahankan metabolisme mereka, menjadi tidak aktif dalam kebanyakan kes, dan berhenti memberi makan atau memburu secara aktif.

Tetapi beberapa perkara tidak berubah tentang tingkah laku bass, dan ini adalah sebahagian daripada rahsia menangkap bass largemouth melalui ais.

Tempat Mencari Bass Largemouth Melalui Ais

tips memancing ais bass

Bass perlahan pada musim sejuk, tetapi mereka masih menggigit.

Main bass pada tiga perkara, sepanjang tahun.

Yang pertama ialah katil rumpai. Tumbuhan akuatik hidup menyediakan rumah untuk barang mangsa, serta penutup untuk bass untuk digunakan untuk menyerang hendap ikan yang tidak berhati-hati. Walaupun pada kedalaman musim sejuk, bass akan terus berpegang pada bendang rumpai, meninggalkan lubang yang lebih dalam tempat ikan lain berundur untuk kekal hangat.

Kedua, bass lebih suka bahagian bawah yang lembut, sama ada tanah liat, pasir atau lumpur. Di mana-mana sahaja di tasik yang anda temui dasar lembut bersempena dengan rumput rumpai hidup, ada kemungkinan besar anda akan menemui ikan bass largemouth di sana.

Akhir sekali, bass memegang struktur umum yang sama seperti yang mereka lakukan sepanjang tahun ini. Titik, drop-off, bonggol tenggelam dan tempat memburu lain yang menyimpan tumbuh-tumbuhan akuatik juga akan menarik bass pada musim sejuk, terutamanya pada kedalaman 20 hingga 30 kaki atau lebih.

Cari Bass Largemouth Melalui Ais Dengan Melakukan Kerja Rumah Anda

ikan siakap ditangkap semasa memancing ais

Persediaan adalah penting untuk menangkap bass melalui ais.

Perbezaan antara pemancing yang menangkap dan pemancing yang tersepit adalah persediaan.

Pada musim luruh, apabila musim bass semakin reda, sudah tiba masanya untuk meningkatkan permainan anda.

Menggunakan pencari ikan anda, tandakan lokasi yang mungkin, petakan tepi katil rumpai yang sihat dan kenal pasti struktur pada kedalaman yang sesuai untuk bass pertengahan musim sejuk. Gunakan fungsi GPS pada elektronik anda untuk pratetapkan seberapa banyak lokasi yang anda boleh kenal pasti, rakam koordinat tersebut dan masukkannya ke dalam sistem pegang tangan.

Sesuatu seperti GPSMAP 66s Garmin boleh menjadi pengubah permainan untuk memancing ais, terutamanya jika ia disediakan dengan koordinat tempat panas yang ditemui semasa bulan-bulan panas.

Garmin GPSMAP 66s, Pegang Tangan Berbilang Satelit Lasak dengan Penderia, Paparan Warna 3'

Amazon

Berbekalkan alatan yang betul, dan lokasi terbaik untuk memulakan penggerudian lubang, anda akan berada jauh di hadapan permainan.

Petua Memancing Ais untuk Menangkap Ikan Largemouth

wanita menangkap bass mulut besar melalui ais

Gewang dan teknik yang betul boleh membuatkan anda menangkap bass yang mengagumkan melalui ais.

Bass perlahan turun semasa musim sejuk, dan anda perlu memadankannya dengan pembentangan anda.

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah kelesuan yang mereka alami untuk bertahan dalam air yang sejuk menjadikan mereka tidak mahu mengejar barang mangsa. Mereka tidak akan melakukannya, sekurang-kurangnya selagi air masih cukup sejuk untuk membuat ais ikan.

Ini bermakna dua perkara untuk anda.

Mula-mula, perlahankan jigging anda ke irama perlahan. Letupan pantas menarik bes dalam air suam, tetapi apabila ia sejuk, anda perlu memperlahankan jigging itu kepada merangkak.

Pelarasan kedua ialah saiz ke bawah. Ikan siakap besar terkena gewang besar apabila air suam dan metabolismenya aktif, tetapi pada musim sejuk, mereka tidak mempunyai tenaga untuk menangani mangsa yang besar.

Daripada mencari plastik lembut dalam kejiranan 3 hingga 5 inci, fikirkan tentang tawaran yang lebih kecil.

Mengenai umpan lembut terbesar yang saya akan jatuhkan melalui ais untuk bass ialah a Berkley Gulp 2 inci! Minnow Grub.

Berkley Gulp!  Umpan Lembut Memancing Grub Minnow

Amazon

Satu lagi umpan lembut pada hujung yang lebih besar ialah Umpan Crappie Bobby Garland.

Umpan Bobby Garland Baby Shad Crappie-Pek 18 (2-Inci, Emas/Putih), Model: BS143

Amazon

Diikat pada kepala jig ringan, kira-kira antara 3/16- dan ⅛-auns, anda boleh jig perlahan-lahan umpan lembut ini untuk menghasilkan aksi yang memikat. Anda tidak memerlukan denyutan cepat dan keras pada pergelangan tangan anda: hanya denyutan perlahan setiap beberapa saat sudah cukup untuk mendapatkan bass mengenali hidangan yang mudah.

Dan itulah helahnya – anda mahu menjadikannya kelihatan mudah untuk ikan!

Saya juga akan mempertimbangkan 2½ inci Bobby Garland’s Slab Dockt’R kerana ia akan sangat berkesan pada jatuh perlahan dengan kepala jig ringan.

Gewang Memancing Crappie Bobby Garland Slab Dockt'R Plastik Lembut, 2.5 Inci, Pek 12, Ais Biru

Amazon

Kepala jig yang lebih ringan hampir selalu merupakan pilihan yang lebih baik, dan anda benar-benar mahu gewang anda hanyut ke bahagian bawah daripada jatuh seperti lif yang melarikan diri. Itu sudah pasti perubahan dalam pemikiran untuk pemancing bass musim panas, yang mahu gewang mereka turun jauh sekarang.

Sebaliknya, anda perlu memperlahankan kejatuhan seberapa banyak yang anda boleh untuk memberi bass peluang untuk bertindak balas terhadap gewang anda. Mereka akan menjadi sangat lembap; padankan itu dengan kadar penurunan gewang anda.

Fikiran Akhir

Memancing ais untuk bass adalah peluang musim sejuk yang diabaikan, dan lebih banyak largemouth ditangkap secara tidak sengaja daripada sengaja. Tetapi menyasarkan bass melalui ais tidaklah sesukar yang kelihatan, terutamanya jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Kami berharap artikel ini telah mengajar anda sesuatu yang baharu, dan seperti biasa, kami ingin mendengar daripada anda.

Sila tinggalkan komen di bawah!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *