Memancing Air Tawar Musim Sejuk

Salah satu bahagian terbaik tentang memancing air tawar musim sejuk ialah anda tidak pernah tahu dengan tepat jenis ikan yang akan anda tangkap. Transduser flasher membantu mencari sekolah tertumpu dan lokasi tertentu serta gewang membantu mengecilkan medan. Terdapat banyak spesies ikan air tawar untuk ditangkap, jadi ia sentiasa mengejutkan apabila ikan itu muncul melalui lubang.

Ikan air suam: Antara ikan terbaik untuk ditangkap pada musim sejuk ialah ikan air suam. Air sejuk membuatkan mereka rasa sedap, jadi apabila menyasarkan ikan panfish dan bass, ketahui makanan ternakan anda. Di kawasan cetek, ikan panfish, hinggap dan crappie mungkin lebih suka pepijat seperti cacing lilin, atau larva dan lintah mayfly manakala di air terbuka mereka menyasarkan ikan umpan. Anda mungkin akan menemui ikan gamefish yang lebih besar seperti pike dan muskies di bahagian bawah ke bawah serta di seluruh lajur air apabila mereka bergerak. Jatuhkan jig atau umpan hidup seperti telur ikan kecil, smelt atau salmon ke bahagian bawah dan pasangkannya di seluruh lajur air.

Sasaran:
Panfish: Bluegill, sunfish, dan hinggap
Bes: largemouth, smallmouth, belang berjalur hibrid, dan bes belacu
Gamefish yang lebih besar: Pike utara, muskellunge, walleye, dan sauger, serupa walleye.

Ikan air sejuk: Trout yang sama yang menyukai air yang dalam, lebih sejuk, kaya oksigen pada musim panas bergerak ke kawasan cetek pada musim sejuk. Fakta itu menjadikan memancing air tawar musim sejuk untuk trout sangat berbeza. Anda akan menjumpai trout dan salmon di flat yang luas, terutamanya jika ia mempunyai bahagian bawah yang lembut di mana ia boleh mencari lintah, nimfa serangga dan cacing. Jika dasar lembut tidak wujud di tasik anda, anda mungkin menemuinya di sekitar titik semula jadi dan timbunan batu atau tebing. Aliran masuk dan keluar adalah tempat yang sangat baik kerana aliran masuk membasuh makanan ke dalam tasik manakala aliran keluar menumpukan mereka sebelum keluar dari tasik.

Sasaran:
Trout: coklat, brookie, pelangi, Tasik, Harimau
Salmon: Terkunci darat
Ikan putih

Memancing air tawar musim sejuk adalah permainan peluang yang menyeronokkan. Dan apabila ia benar-benar datang kepadanya, tidak ada ikan yang terbaik untuk ditangkap pada musim sejuk. Semuanya menyeronokkan, jadi ambil lesen memancing anda dan pergi sebelum musim bunga!


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *