Memancing Air Masin Dalam Pesisir: 10 Petua untuk Pemula

Perjalanan memancing air masin di pesisir pantai ialah cara yang menyeronokkan dan mendidik untuk semua orang dalam keluarga meluangkan masa bersama di luar rumah. Teluk dan muara yang dilindungi umumnya menawarkan perairan yang lebih tenang dengan banyak peluang untuk menangkap pelbagai spesies air masin seperti spotted seatrout, crevalle jack, flounder, redfish, sheepshead dan mackerel Sepanyol. Ia boleh menjadi pengalaman yang sangat menarik kerana anda tidak pernah tahu apa yang mungkin menarik di hujung baris anda semasa memancing dalam beberapa kaki air sahaja!

Jika anda baru untuk memancing di kawasan air masin, sepuluh petua untuk pemula ini boleh membantu anda bermula.

  1. Pastikan anda mempunyai lesen memancing air masin yang sah untuk negeri anda. Anda boleh membeli atau memperbaharui lesen memancing air masin anda sama ada dalam talian atau melalui telefon, yang menjadikan prosesnya sangat mudah dan mudah.
  2. Semak carta air pasang tempatan semasa merancang perjalanan memancing air masin di pantai anda. Salah satu petua memancing di pantai yang paling penting ialah merancang perjalanan anda berdasarkan pergerakan pasang surut. Bakau dan bar tiram boleh menjadi tempat yang baik untuk memancing semasa air pasang, manakala saluran dan laluan boleh menjadi tempat yang produktif apabila air pasang. Untuk memudahkan, ingat bahawa ikan umpan pada umumnya akan mengikuti arus, dan ikan buruan akan mengikuti ikan umpan.
  3. Mulakan dengan kombo 7 kaki, joran putar berat sederhana dan kekili yang dinilai untuk garis ujian 10 hingga 20 paun. Persediaan ini akan meliputi anda dalam beberapa situasi dalam pantai daripada memancing di pantai atau jeti kepada memancing di teluk atau muara.
  4. Bawa bersama cermin mata hitam terpolarisasi anda. Cermin mata hitam terpolarisasi bukan sahaja akan melindungi mata anda daripada matahari, tetapi akan membantu anda melihat ikan di bawah permukaan. Cermin mata hitam jenis ini dibuat menggunakan teknologi kanta khas yang memotong silau pada permukaan air.
  5. Cuba memancing awal atau lewat, terutamanya semasa memancing di iklim panas atau semasa musim panas. Jika anda bercadang untuk memancing dari jeti atau pantai, anda biasanya boleh mencari tempat yang lebih baik dan akan mempunyai pengalaman memancing yang lebih selesa pada waktu hari yang lebih sejuk.
  6. Gunakan umpan hidup atau semulajadi. Umpan semulajadi, seperti udang atau ikan umpan, menawarkan anda peluang terbaik untuk tindakan yang konsisten. Umpan semula jadi boleh dipasang dengan mudah pada cangkuk bulatan di bawah gabus yang meletus. Sebagai garis panduan umum, anda harus memadankan saiz mata kail anda dengan saiz umpan yang anda rancang untuk digunakan.
  7. Rawat umpan hidup anda dengan betul. Pastikan anda menyimpan umpan hidup anda di dalam baldi umpan bertutup atau di dalam lubang hidup daripada sebarang cahaya matahari langsung. Jika anda tidak mempunyai livewell dengan pam aerator, laburkan dalam aerator baldi umpan yang akan mengekalkan tahap oksigen yang mencukupi dan memastikan umpan anda sentiasa hidup.
  8. Pertimbangkan memancing dari jeti awam untuk bermula. Dermaga awam ialah tempat yang bagus untuk menimba pengalaman dengan peralatan memancing air masin di pesisir pantai, umpan tali-temali dan ikan pendaratan. Ini terutama berlaku semasa keluar memancing sebagai keluarga kerana anak-anak boleh berehat dengan mudah apabila diperlukan.
  9. Jauhkan mata anda pada air. Cari ikan umpan yang melompat di permukaan atau sebarang perubahan warna air yang mungkin menunjukkan perubahan kedalaman atau penurunan. Ini adalah dua tanda bahawa ikan buruan mungkin berada berdekatan. Jika anda mempunyai anak-anak bersama-sama, minta mereka membantu anda mencari tanda-tanda habitat ikan umpan atau ikan — ini cara yang bagus untuk memastikan kanak-kanak terlibat di antara gigitan.
  10. Apabila berlatih menangkap dan melepaskan, jauhkan tangkapan anda daripada air hanya selagi anda boleh menahan nafas anda sendiri. Cara terbaik untuk merakam gambar adalah dengan menyimpan hasil tangkapan di dalam air menggunakan jaring bergetah atau pencengkam ikan sehingga kamera, jurugambar dan pemancing sedia.

Jika anda ingin mencari beberapa tempat memancing keluarga air masin yang bagus, hanya gunakan tempat itu untuk bot dan peta memancing. Anda sudah mempunyai senarai petua memancing di pesisir pantai yang boleh menyumbang kepada kejayaan anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *