Memahami Ekosistem Marin dan Sumber Marin

Di suatu tempat di sekolah rendah kami mengetahui bahawa keseluruhan adalah jumlah bahagian. Dan apabila ia datang untuk memulihara sumber marin semula jadi kita, cara pemikiran itu mencipta lebih banyak ikan untuk kita tangkap. Lupakan tentang ikan…sekurang-kurangnya buat masa ini.

Pemuliharaan marin dari bawah ke atas ialah melihat keseluruhan ekosistem marin bermula pada tahap paling asas. Ia adalah kajian tentang oksigen, nitrogen, air, fitoplankton, dan zooplankton, bahan binaan biologi marin. Kesemuanya membentuk asas daripada kehidupan, yang mengembang kepada alga, invertebrata kecil, dan seterusnya ke padang rumput laut, terumbu karang, dan dasar rumpai laut. Persekitaran ini menarik ikan umpan yang seterusnya menarik perhatian pemangsa. Pemangsa semula jadi terdiri daripada burung pantai kepada ikan umpan yang lebih besar kepada ikan buruan yang kami sasarkan oleh pemancing.

Para saintis melihat banyak pembolehubah berbeza untuk mencipta ekosistem marin yang sihat. Mereka mengkaji cahaya yang mengawal fotosintesis yang membolehkan tumbuhan membuat bahan organik. Suhu dikaji untuk melihat bagaimana bahan kimia toksik seperti minyak sangkut atau gas terurai atau cara ikan berhijrah. Mereka memeriksa oksigen terlarut yang membekalkan organisma hidup, dan kemasinan yang, apabila seimbang, menggalakkan kadar pertumbuhan yang betul. Tetapan hidrodinamik ialah kajian arus, pasang surut dan ombak, faktor utama dalam persekitaran.

Terdapat sejumlah besar ancaman kepada ekosistem marin juga. Sesetengahnya, seperti hakisan, secara semula jadi menghasilkan sejumlah besar sedimen yang mengganggu proses tersebut. Lain-lain, seperti pembandaran atau pembinaan dok dan sekat, adalah buatan manusia yang mengubah aliran air semula jadi. Kadang-kadang mereka memperkenalkan pencemaran kepada lautan dan itu memberi kesan kepada kualiti air yang turut menjejaskan habitat.

Ikan besar makan ikan kecil, jadi mari kita kembali kepada memancing. Kami, nelayan, melihat hasil akhir kerja saintifik. Ia datang apabila kita mengkaji arus dan pasang surut untuk mencari ikan umpan dan kemudian ikan. Tetapi dalam setiap set gelombang yang mengandungi ikan biru Massachusetts, dram Carolina atau tarpon Florida adalah semua komponen yang sesuai. Keseluruhannya ialah jumlah bahagian, dan apabila ia seimbang dengan betul, kita akan mengejarnya. Tempat memancing terbaik adalah seperti itu kerana ia telah memulihara ekosistem marin kita yang berharga. Lihatlah – lihat tempat memancing dan bot!


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *