Melindungi Plover Paip New York

Nota Burung®

Melindungi Plover Paip New York

Ditulis oleh Lauren Vespoli

Ini ialah BirdNote.

[Beach soundscape]

Ia adalah hari pantai Julai yang sempurna di Semenanjung Rockaway di Queens. Tetapi sukarelawan Projek NYC Plover tidak berada di sini untuk berehat.

Trevor: Dalam setengah jam kami berada di sini, kami telah bercakap dengan 50 orang.

Petang ini, sukarelawan Trevor dan Leanne sedang memikirkan gerai laluan laluan Projek Plover. Mereka menyebarkan berita bahawa sementara penduduk New York berduyun-duyun ke Rockaways untuk berjemur dan berenang, begitu juga dengan hampir 100 burung pantai yang terancam ini, untuk bersarang dan menternak anak ayam.

Trevor: Adakah anda tahu tentang Piping Plover?
Penonton pantai: Tidak… Tidak boleh dipercayai, berapa banyak perkara yang ada di sekeliling kita dan kita tidak tahu apa-apa, atau membaca tentangnya.
Leanne: Tepat sekali.

Chris Allieri memulakan Projek NYC Plover pada musim bunga 2021, selepas mendapat gambaran sekilas tentang pelbagai ancaman yang dihadapi oleh plovers.

Chris Allieri: Saya seperti, Ya ampun, ia adalah Plover Paip. Saya tidak pernah melihatnya dari dekat.
[Piping Plover calls]
Chris Allieri: Dan kemudian seekor anjing mengejar mereka dan kemudian kanak-kanak berada di atas bukit pasir. Dan saya seperti, Oh, Tuhanku, ini mengerikan. Siapa yang akan melakukan sesuatu?

Chris menghubungi Perkhidmatan Taman Negara, dan bersama-sama mereka menyediakan latihan sukarelawan. Hari ini Projek Plover mempunyai pasukan sukarelawan kira-kira 75 orang.

Sukarelawan juga berjalan di pantai, meminta orang ramai menghormati kawasan yang telah disekat oleh Perkhidmatan Taman untuk penjelajah. Mereka tidak selalu mendengar. Dan menjadi sukarelawan boleh menyayat hati. Raccoon dan ketam hantu makan telur plover; banjir menghanyutkan sarang. Tetapi Projek Plover bertahan, dan begitu juga plover. Ini Leanne lagi.

Leanne: Anda bekerja dengan burung, tetapi ia juga merupakan pengalaman yang sangat merendahkan dan manusia untuk mengambil berat tentang sesuatu yang sangat rapuh.

Untuk BirdNote, saya Lauren Vespoli.
###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Piping Plover ML 351148721 direkodkan oleh H. Mirando.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Oktober 2022
Narator: Lauren Vespoli

ID# PIPL-01-2022-10-06 PIPL-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *