Melindungi Minyak yang Hidup di Gunung Berapi

Nota Burung®

Melindungi Minyak yang Hidup di Gunung Berapi

Diadaptasi daripada podcast Terancam

Ini ialah BirdNote.

‘Ua’u atau Hawaiian Petrel ialah spesies terancam yang pernah dianggap pupus atau hampir begitu. Tetapi dalam beberapa dekad kebelakangan ini, ahli biologi telah memindahkan beberapa sarang mereka yang tersembunyi dengan baik.

[‘Ua’u calls]

Beberapa ‘Ua’u bersarang dalam landskap yang kelihatan tidak mesra: di bawah padang lava Mauna Loa, gunung berapi aktif. Kawasan di mana lava telah lama menyejukkan mempunyai tiub dalam di mana ‘Ua’u boleh membuat lubang mereka. Ahli biologi hidupan liar Charlotte Forbes Perry memantau petrel di Mauna Loa.

Charlotte Forbes Perry: Kami mencari tanda-tanda aktiviti apabila kami berjalan-jalan di luar sana di atas lava. Dan salah satu perkara utama yang kami cari najis ‘Ua’u. Jadi apabila kita melihatnya pada lava, kita melihat sekeliling kawasan itu untuk lebih banyak, seperti, bulu. Dan kemudian kita akan mencari bukaan liang, yang mungkin agak samar pada masa-masa tertentu. Kami juga berbau di dalam kawasan itu.

Walaupun lubang rahsia mereka, ‘Ua’u masih menghadapi risiko pemangsa seperti kucing liar. Pagar yang disiapkan pada 2016 menjauhkan pemangsa dari lubang petrel, menawarkan mereka ruang untuk berkembang maju. Itu memberi Charlotte dan harapan baru yang lain untuk spesies ini.

Charlotte Forbes Perry: Saya berpendapat bahawa peranan saya dalam usaha menjaga burung-burung ini, ‘Ua’u ini, adalah sumbangan saya kepada didikan budaya saya. Kami percaya burung ini adalah nenek moyang kami atau, anda tahu, ahli keluarga. Dan kita harus melakukan apa yang kita boleh untuk memastikan mereka sihat mungkin.

[‘Ua’u calls]

Ketahui lebih lanjut tentang kisah kejayaan pemuliharaan ‘Ua’u pada podcast Terancam. Dengar dalam apl podcast anda atau pada BirdNote dot org. Saya Ari Daniel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Ogos 2022
Pencerita: Ari Daniel

ID# HAPE-02-2022-08-23 HAPE-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *