Mata Lembut Untuk Kuda – Adakah Ia Lebih Baik daripada Yang Lain?

Bit kuda adalah bahagian penting dalam tack kuda yang digunakan untuk mengawal mulut kuda. Potongan lembut untuk kuda adalah sedikit memberikan keselesaan kepada mulut kuda.

Jadi apakah maksud bit lembut? Bagaimanakah ia berfungsi? Berapa banyak jenis bit lembut untuk kuda? Adakah yang lembut lebih baik untuk kuda daripada yang lain?

Jika anda berminat dengan bahagian lembut untuk kuda anda, jangan langkau artikel ini kerana ia boleh membawa beberapa rujukan kepada anda.

Bit Lembut Kuda

Apakah maksud bit lembut Kuda?

Pembinaan dan jenis mata kuda akan menentukan sama ada ia lembut atau keras. Bit kuda boleh dibuat daripada bahan yang berbeza seperti logam, plastik atau getah.

Walau bagaimanapun, bit lembut kuda secara amnya bermaksud bit snaffle menggunakan getah sebagai bahan utama.

Selain itu, bit logam atau plastik yang dilindungi oleh bahan sintetik dianggap sebagai bit lembut kuda.

Bagaimanakah Soft Bits for Horse berfungsi?

Bit snaffle mempunyai kekang yang dipasang terus pada corong dan berfungsi pada palang, lidah dan bumbung mulut kuda.

Ia dianggap paling lembut atau paling lembut kerana ia mempunyai bentuk batang pepejal tanpa daging babi, jadi ia tidak menimbulkan cubitan di sudut mulut.

Bit jenis ini kebanyakannya digunakan untuk melatih kuda muda.

>>> Baca lebih lanjut: Bagaimanakah French Link Snaffle berfungsi?

Berapa banyak jenis Horse Soft Bit?

Terdapat pelbagai jenis bit kuda lembut seperti D-ring, Punggung telur, Cincin longgar, Pipi penuh atau Separuh pipi. Setiap yang berbeza akan mencipta kesan yang berbeza pada mulut kuda.

Contohnya, jenis D-ring dan Egg Butt direka untuk membantu mengelak daripada mencubit pipi. Di antara jenis ini, Punggung Telur dianggap paling lembut kerana ia tidak mencubit ke sudut mulut.

sedikit punggung telur kulit

Sedikit punggung telur kulit

Adakah yang lembut lebih baik untuk kuda daripada yang lain?

Terdapat banyak kontroversi mengenai topik ini. Ada sesetengah orang beranggapan bahawa bit lembut itu lebih baik kerana ia tidak dicubit pada pipi kuda, tetapi sesetengah orang tidak. Sejujurnya, tidak semua jenis bit lembut adalah ringan sama sekali.

Sebagai contoh, bit snaffle dengan lebih berpintal tidak akan lembut atau bit getah kadangkala terlalu besar dengan kuda mulut kecil. Ini bermakna tidak kira apa jenisnya, ia harus sesuai dengan kuda.

Malah, tidak ada sedikit pun lembut untuk kuda, dan tiada definisi yang jelas untuk bit lembut untuk kuda itu juga. Terdapat hanya satu bit yang paling sesuai dengan mulut kuda dan membawa yang paling selesa kepada kuda.

Tidak kira jenis bit itu, apabila memilih bit untuk kuda, kita harus mempertimbangkan keputusannya. Jika kuda anda rasa baik, mari pilih, jika tidak, tukar kepada yang lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *