Masa Terbaik untuk Memancing yang Kurang Diketahui

Ayah saya pakar pokok. Apabila ditanya, “Bilakah masa terbaik untuk memangkas pokok muda,” saya pernah mendengar dia menjawab, “Setiap kali ada gunting di tangan anda.”

Sikap optimis yang sama “pergi dapatkan mereka” boleh digunakan untuk memancing. Anda tidak akan menangkap ikan melainkan anda mempunyai tali di dalam air. Secara amnya, waktu pagi dan petang nampaknya masa terbaik untuk memancing. Pada tengah hari, mungkin terdapat tempoh tidak aktif, terutamanya semasa musim panas lewat musim panas. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda harus meletakkan batang anda dan tidur sebentar.

Ikan adalah oportunistik dan sentiasa mencari makanan yang mudah. Walaupun tidak ada mood untuk menggigit, sedikit perubahan cuaca boleh memberi makan ikan lagi.

Sebagai contoh:

Angin: Apabila tasik musim panas yang panas berubah dari rata kepada sedikit cincang, bersiaplah. Aktiviti gelombang itu mungkin daripada rangsangan oksigen tambahan boleh menjadi seperti membalikkan tanda bufet itu daripada “tertutup” kepada “buka”.

awan: Salah satu sebab waktu pagi dan petang adalah masa yang baik untuk menangkap ikan adalah keamatan cahaya yang lebih rendah. Litupan awan boleh mencipta semacam palsu awal petang atau menangguhkan matahari terbit pagi. Tempoh ini boleh menyejukkan air dan membawa (atau mengekalkan) perhatian ikan di permukaan untuk tindakan gewang atas air yang lebih lama.

Hujan: Larian daripada hujan dan litupan awan yang berkaitan boleh menyejukkan air juga. Hanya satu atau dua ijazah boleh membuat perubahan. Seorang pemancing muskie tempatan mendakwa “masa terbaik untuk memancing adalah semasa atau selepas hujan.” Selagi tiada kilat, saya akan teruskan penghantaran.

 

semasa: Anjakan pasang surut boleh memainkan peranan yang besar bukan sahaja di mana ikan berada, tetapi juga suasana hati mereka. Takungan juga mungkin mengeluarkan air yang terkurung secara berkala. Kemasukan arus air secara tiba-tiba ini membangkitkan segala-galanya dalam sistem.

Masa terbaik untuk pemancing pergi memancing, mungkin bukan masa terbaik untuk ikan makan. Sedikit perubahan cuaca seperti mandi petang yang singkat boleh mencetuskan masa yang sesuai untuk memancing. Selain itu, ia boleh mengurangkan tekanan memancing dengan menghantar ramai nelayan ke dalam rumah. Sekiranya ada kilat, bagaimanapun, tidak kira betapa hebatnya gigitan, lebih baik memancing pada hari lain. Ketahui lebih lanjut tentang masa untuk memancing dengan selamat dan pastikan anda mempunyai lesen memancing anda sebelum turun ke atas air.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *