Masa Terbaik untuk Ikan Ais: Condongkan Kemungkinan Memihak kepada Anda!

Musim sejuk bermakna beberapa aspek tingkah laku ikan berubah secara mendadak. Sesetengah spesies, seperti bass largemouth, akan berhenti memburu secara aktif semasa mereka mengalami kelesuan akibat sejuk.

Tetapi banyak tingkah laku yang boleh diramal kekal sama, dan di antaranya anda boleh mengira masa penyusuan puncak.

Jika anda ingin mengetahui masa terbaik untuk ikan ais pada siang hari, kami sedia membantu.

Kami akan membincangkan masa paling produktif dalam sehari untuk ikan ais secara terperinci, memberikan anda pengetahuan yang anda perlukan, disokong oleh sains.

Jadual Kandungan (boleh diklik)

Berkaitan:

Waktu Terbaik untuk Ikan Ais

90 minit sekitar matahari terbit

masa terbaik untuk ikan ais walleye

Walleye akan aktif memburu sebelum matahari terbenam.

Bagi kebanyakan spesies, pemakanan puncak berlaku dalam 90 minit sekitar matahari terbit.

Peningkatan cahaya membolehkan spesies yang pelbagai seperti crappie, trout, hinggap, dan bass largemouth dan smallmouth melihat mangsa mereka. Spesies ini kebanyakannya adalah pemburu berorientasikan penglihatan, dan walaupun mereka boleh menyasarkan makanan hanya dengan bantuan garisan sisi mereka, mereka lebih cenderung untuk memukul gewang, ikan kecil atau cacing lilin jika mereka dapat melihatnya.

Rancang untuk memukul air keras sebelum subuh, dan bersedia di atas lubang anda sebelum matahari terbit.

Spesies seperti pike, walleye dan musky diberkati dengan penglihatan cahaya rendah yang sangat baik, dan mereka akan menggunakan kelebihan berat sebelah ini untuk segala-galanya sebelum matahari menerangi air dengan secukupnya untuk membolehkan mangsa mereka melihat mereka datang.

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk menemui pemangsa puncak ini makan secara aktif sebelum matahari terbit – katakan dalam satu atau dua jam sebelum matahari terbenam – hanya untuk menukar gigitan kepada ikan panfish dan ikan siakap apabila jarak penglihatan di bawah air baik.

90 minit sekitar matahari terbenam

memancing ais sekitar matahari terbenam

Apabila matahari terbenam, memancing akan menjadi panas.

Corak yang boleh dipercayai pada waktu pagi dicerminkan semasa matahari terbenam, hanya tidak begitu kuat untuk kebanyakan spesies. Pengecualian termasuk bluegill, yang mana waktu petang adalah yang utama.

Anda juga boleh bergantung pada walleye, pike dan musky untuk dihidupkan semasa matahari terbenam, terutamanya apabila jarak penglihatan menjadi lebih teruk. Sama seperti pada waktu subuh, mereka akan memanfaatkan penglihatan cahaya rendah yang mengagumkan untuk memburu mangsa dalam keadaan hampir tidak kelihatan.

Terutama pada hari mendung dan gelap, gigitan walleye mungkin berterusan sepanjang hari. Mereka juga akan didorong untuk memberi makan secara aktif apabila salji berada dalam di atas ais, mengganggu paras cahaya di dalam air di bawah.

Seperti yang akan diberitahu oleh pemancing veteran, gigitan walleye selalunya akan berterusan sehingga petang, kerana mata mereka hanyalah alat yang menakjubkan untuk memburu dalam gelap.

Memancing ais pada waktu malam

memancing ais pada waktu malam

Memancing ais pada waktu malam adalah rahsia pemancing veteran.

Memancing ais pada waktu malam kurang difahami oleh sesetengah pemancing air keras.

Walaupun benar bahawa kebanyakan spesies ikan panfish akan menjadi kurang agresif selepas gelap, itu tidak benar untuk trout, contohnya. Seperti yang dibuktikan oleh nelayan lalat yang gemar, ikan trout benar-benar boleh menyala pada waktu malam, naik dari kedalaman untuk memukul gewang dengan kemarahan yang tidak mereka tunjukkan semasa matahari terbenam.

Cara untuk ini adalah ringan. Mata ikan trout berorientasikan untuk melihat permukaan di atas mereka, dan mereka memburu dari bawah, menyerang hendap mangsa mereka dengan pendakian dramatik di lajur air.

Jika anda menggunakan cacing lilin atau umpan mikro melalui ais untuk ikan trout, pastikan ia kembali diterangi oleh sumber cahaya, atau gewang anda bercahaya dalam gelap untuk menarik perhatian. Memancing lebih tinggi di dalam lajur air daripada yang biasa anda sasarkan ikan trout, dan jangan terkejut apabila ikan brookies atau pelangi mula menerpa!

Crappie juga pemburu malam yang ganas, dan sama seperti ikan trout, mereka cenderung memburu tiang air di atasnya. Walau bagaimanapun, tidak seperti ikan trout, anda perlu memancingnya dalam keadaan gelap gulita.

Pemburu papak yang berpengalaman menggunakan elektronik untuk mencari sekolah dengan tepat dan kemudian membuat gewang atau umpan di atasnya. Aroma cacing lilin atau ikan kecil, dan kilatan terkecil dari gewang anda akan lebih daripada cukup untuk crappie masuk ke dalam kegelapan.

Dan sudah tentu, walleye, pike, dan musky adalah pemburu malam yang akan terus menggigit dari matahari terbenam hingga matahari terbenam. Potong lampu, mula jigging di atas pinggir katil rumpai dalam 15 hingga 25 kaki air berhampiran penurunan curam, dan lihat apa yang berlaku!

Memancing ais dan bulan: tingkatkan peluang anda!

masa yang sesuai untuk ikan ais

Ini kelihatan seperti masa yang sesuai untuk menangkap walleye!

Jika terdapat satu elemen memancing malam yang boleh meningkatkan kejayaan anda di atas ais, ia adalah memerhatikan kedudukan bulan.

Atas sebab yang tidak difahami sepenuhnya, tetapi pastinya disambungkan ke paras cahaya dalam beberapa kes, ikan pemangsa bertindak balas terhadap kedudukan bulan dengan aktiviti melonjak atau jatuh.

Kedudukan bulan terbaik untuk memancing malam – dan memancing siang hari sedikit sebanyak – termasuk:

  • Bulan terbit – Moonrise meningkatkan paras cahaya di dalam air sedikit sahaja, dan dengan litupan salji dan ais tebal, memberikan cahaya yang mencukupi untuk walleye memburu dengan berkesan sambil menempatkan mereka daripada mangsanya.
    Jika anda boleh memukul air keras pada waktu senja, dan melihat bulan terbit penuh selepas matahari terbenam, memancing walleye akan menjadi menakjubkan!
  • Atas kepala – Apabila bulan terang berada tepat di atas kepala, crappie dan trout selalunya akan menyala, begitu juga pike, walleye dan musky. Tahap cahaya ada kaitan dengan ini, tetapi faktor lain yang mencetuskan peningkatan dalam aktiviti ini masih diterokai.
  • Di bawah kaki – Mekanisme tepat yang menyebabkan peningkatan aktiviti dengan bulan yang berada tepat di bawah kaki tidak difahami dengan baik, tetapi saintis dan pemancing boleh mengesahkan bahawa memancing malam benar-benar meningkat apabila ini berlaku.
  • Bulan terbenam – Bulan terbenam, seperti senja, mencetuskan satu lagi pusingan penyusuan aktif, terutamanya untuk walleye, pike, musky dan crappie.

Fikiran Akhir

Masa terbaik untuk ikan ais boleh diramalkan, dan itu adalah salah satu aspek tingkah laku memancing yang kekal sepanjang tahun. Dan dengan menyasarkan ikan apabila mereka memberi makan secara aktif, anda benar-benar memihak kepada anda!

Kami harap anda telah mempelajari sesuatu daripada artikel ini hari ini, dan seperti biasa, kami berada di sini untuk menjawab sebarang soalan yang anda ada.

Sila tinggalkan komen di bawah.!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *