Mare menentang kemungkinan dengan kejayaan kembali ke pertandingan selepas patah kaki

 • Seekor kuda betina yang hampir terjatuh selepas dia patah kaki telah pulih sepenuhnya dan kembali bertanding.

  Pada 4 Mac, kuda betina Ireland Abigail Walker berusia 14 tahun, Ruby ditemui dengan luka yang dalam selepas dia keluar dari ladangnya bersama-sama dengan Boots kuda keluarga yang lain.  “Kasut baik-baik saja tetapi Ruby mempunyai kesan calar di mana-mana dan saya melihat darah di kaki depan kirinya,” kata Abigail. H&H.

  “Apabila saya menanggalkan permaidaninya, bahunya kelihatan seperti tusukan dan dia tidak boleh bergerak. Saya tahu ada sesuatu yang tidak kena dan kami menelefon doktor haiwan.”

  Abigail berkata doktor haiwan itu dapat merasakan serpihan tulang pada luka Ruby dan mereka terpaksa menunggu mesin X-ray mudah alih tiba.
  “Oleh kerana kami tidak tahu sepenuhnya berapa banyak kerosakan yang berlaku, terdapat risiko jika kami membawanya ke hospital, kami boleh memburukkan keadaan jika terdapat patah tulang,” katanya.

  “Mesin X-ray menunjukkan dia mengalami patah tulang di bahagian atas humerus tetapi ia bukan rekahan lurus, ia adalah lubang yang agak besar. Doktor haiwan tidak fikir mereka boleh melihat apa-apa keretakan garis rambut lain tetapi X-ray tidak cukup kuat untuk memastikannya. Masih ada risiko besar jika kami mengembara dia dan terdapat lebih banyak patah tulang, tulang boleh tercabut dan dia perlu diletakkan di hujung yang lain.”

  Abigail berkata perbincangan telah dibuat mengenai menamatkan nyawa Ruby atas dasar kebajikan, tetapi doktor haiwan merasakan ia berbaloi untuk membawanya selama 30 minit ke hospital.

  “Doktor haiwan itu cemerlang, seorang mengembara di hadapan kami dan seorang mengikuti di belakang. Apabila Ruby keluar dari treler, anda tidak akan tahu dia telah melanggar sesuatu,” katanya Abigail.

  “Doktor haiwan boleh melihat banyak serpihan tulang dan mereka bersetuju ini perlu dikeluarkan, tetapi satu agak besar. Rancangannya ialah dia akan berada di hospital selama kira-kira tiga hari, tetapi mengambil masa tiga hari untuk mengeluarkan serpihan terakhir.

  “Dia ditahan untuk beberapa hari lagi pemerhatian. Kemudian masuk ke minggu kedua seluruh kakinya meletup sehingga kira-kira tiga kali ganda saiz normal dari bahu ke bawah. Doktor haiwan mengambil sapuan dari luka dan dia telah diberi antibiotik untuk jangkitan.”

  Selepas tiga minggu di hospital, Ruby dibenarkan pulang ke rumah untuk meneruskan pemulihannya.

  “Dia memerlukan 18 minggu rehat kotak – dan dia seorang suci. Dia tidak pernah kasar atau tertekan, kami tidak percaya betapa tenangnya dia,” kata Abigail.

  “Selepas ini kami mendapat peluang untuk memulakan pemulihannya dengan berjalan dalam tangan dalam garis lurus, dan perlahan-lahan membinanya setiap bulan.”

  Sejak itu Ruby telah pulih sepenuhnya dan pasangan itu telah menikmati perlawanan pertama mereka ke pertandingan dressage tanpa gabungan di mana mereka memperoleh 71.5% dalam kelas novis. Abigail berharap dapat bergabung pada masa hadapan.

  “Saya membawanya bersama tetapi saya tidak mengharapkan apa-apa daripadanya – saya gembira kerana dia berada di sana, tetapi ini adalah ujian terbaik yang pernah dia lakukan,” kata Abigail.

  “Saya masih tidak percaya dia masih di sini hari ini. Ia adalah satu rollercoaster dan saya tidak boleh berterima kasih kepada doktor haiwan untuk berapa banyak yang mereka lakukan untuknya.”

  Anda juga mungkin berminat dengan:

  18 bulan lalu kuda ini telah dibawa pergi dengan menaiki ambulans kuda dengan patah kaki

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *