Manfaatkan Masa Anda Dengan Kuda Anda

Kira-kira seminggu yang lalu, saya bermimpi ngeri. Saya bermimpi bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan Plezant. Saya pergi ke luar kerana saya mendengar banyak rengek datang dari bangsal, dan saya melihat Plezant bertindak seperti dia dalam kesakitan. Ia tidak menjadi lebih baik, malah dia menjadi lebih teruk. Sehinggakan saya menghubungi doktor haiwan, dan Plezant terpaksa diletakkan. Ya ampun. Mimpi itu JADI nyata, dan sangat menakutkan sehingga membuatkan saya terjaga dan saya tidak dapat tidur semula. Ia benar-benar membuatkan saya berfikir tentang kuda yang luar biasa yang saya miliki ini, dan meletakkan ke dalam perspektif berapa banyak masa yang saya ada bersamanya sebelum sesuatu seperti itu benar-benar berlaku. Dan ia juga membuat saya datang kepada pendedahan bahawa saya perlu memanfaatkan masa yang saya ada dengan kuda saya.

Tiada Perancangan – Hanya Melakukan

Dan pada masa lalu saya telah menjadi perancang besar-besaran. Sentiasa merancang setiap perkara yang saya lakukan dengan kuda saya. Dan kemudian apabila kehidupan berlaku, dan saya tidak dapat mencapai matlamat atau menunggang setiap hari yang saya rancang, saya akan kecewa dengan diri saya sendiri. Dan kemudian satu hari tanpa melakukan apa-apa bertukar menjadi dua, dan kemudian tiga, dan dengan baik, anda mendapat idea itu.

Tetapi tidak lagi. Tidak. Saya menggunakan sepenuhnya masa yang saya ada, yang bermaksud hanya keluar ke kandang dan menghabiskan masa dengan anak lelaki saya. Menjadikan masa kuda saya sebagai keutamaan adalah penting. Jadi daripada merancang setiap butiran kecil, saya hanya pergi melakukan sesuatu dengan Plezant.

Kita mempunyai kuda untuk membawa kita kegembiraan bukan? Jadi mengapa kita mensabotaj diri sendiri dan memikirkan setiap cara yang kita boleh untuk menghilangkan kegembiraan daripada bersama kuda kita? Pasti senang untuk mempunyai matlamat, dan rancangan besar. Tetapi mengapa tidak hanya fokus pada masa ini, dan hidup pada masa ini dan nikmati setiap masa berharga yang kita dapat bersama kuda kita? Adakah kerana kita terjebak dalam media sosial dan menatal selama berjam-jam merentas foto dan kapsyen tentang perkara yang orang lain lakukan? Atau bagaimana kita berharap kita boleh melakukannya? Sudah tiba masanya untuk berhenti bimbang tentang semua orang (atau segala-galanya) dan lakukan perkara yang menggembirakan kita.

Dan jika versi kegembiraan anda ditakrifkan dengan membawa kuda anda berjalan-jalan dan membiarkannya menggigit rumput semasa anda pergi – jadilah! Awak buat awak! Lakukan apa yang memberi anda kebahagiaan! Hanya anda yang tahu apa yang menggembirakan anda. Dan saya katakan hidup ini terlalu singkat untuk melakukan perkara yang tidak menggembirakan anda. Cari cara untuk memajukan kebahagiaan anda sendiri dalam apa jua cara yang anda boleh. Luangkan masa untuk itu, tetapi jangan berazam untuk menjadualkannya. Atau anda mungkin mengecewakan diri anda apabila ia tidak berlaku.

Jadual Waktu Kuda

Ok, saya tahu apa yang anda fikirkan. Saya hanya menulis untuk tidak menjadualkan masa untuk kuda anda. Biar saya jelaskan….

Saya mengambil satu petang seminggu, bagi saya kerja Khamis sangat baik. Jadi setiap hari Khamis selepas saya pulang dari kerja, saya komited dengan ‘masa pelajaran’ saya. Ini berlaku kerana beberapa tahun yang lalu, saya mengikuti pelajaran menunggang kuda pada malam Khamis. Jadi kebiasaan hari Khamis dengan kuda menjadi kebiasaan. Saya telah meneruskan tabiat itu dengan menjadikan setiap hari Khamis sebagai waktu pelajaran saya. Saya menaiki eter, atau membawa Plezant berjalan-jalan, setiap Khamis selepas kerja.

Walau apa pun, hari Khamis saya selepas kerja dikhaskan untuk masa bersama Plezant. Dan saya pastikan untuk tidak menggunakan masa itu untuk perkara-perkara seperti kerja-kerja. Saya sentiasa menyiapkan kerja saya, jadi mempunyai masa yang cukup untuk kerja-kerja bukan masalah saya. Masalah saya ialah memberi kebenaran kepada diri saya untuk berseronok dengan kuda saya.

Saya perlu mengatakan bahawa kerana saya telah mengurangkan catatan blog saya (maaf tentang itu), dan berhenti memfokuskan saluran YouTube saya untuk menjadi penunggang kuda bajet, saya telah dapat meluangkan lebih banyak masa berseronok dengan kuda saya. Kerana saya tidak begitu fokus untuk mencipta kandungan, dan bekerja, saya hanya boleh menjadi saya dengan kuda saya.

Adakah anda memberi kebenaran kepada diri anda untuk berseronok dengan kuda anda?

Manfaatkan Masa Anda Dengan Kuda Anda

Jadi sementara mimpi saya, ok mimpi ngeri, tentang Plezant menakutkan, ia juga merupakan panggilan bangun untuk saya. Berhenti merancang setiap saat terjaga dan teruskan sahaja. Jadi sekarang daripada merancang, saya ikut sahaja. Saya mencabar diri saya untuk mencuba perkara baru. Dan apabila mereka bersenam, yang biasanya mereka lakukan, saya meningkatkan tahap keyakinan saya serta mencipta ingatan. Itulah sebabnya saya sentiasa cuba menangkap satu atau dua gambar masa saya dengan Plezant.

Saya sentiasa membawa telefon saya semasa saya menunggang, kerana saya biasanya menunggang bersendirian. Jadi saya mengambil masa dan mengambil gambar dengan cepat.

Boleh jadi semasa saya bekerja di arena, atau merakam detik derp di wajahnya. Momen itu tidak sepenting memori yang dilambangkannya.

Sebagai contoh, minggu lepas saya membawa Plezant keluar di denai untuk berjalan-jalan. Saya suka berada di atas tanah dengan kuda sebelum menaiki pelana untuk melihat bagaimana mereka akan bertindak balas terhadap situasi baharu.

Oleh itu, kami pergi ke denai untuk lawatan pertama kami untuk membiasakannya dengan persekitarannya, serta memberinya pengembaraan. Dia suka meneroka! Oleh itu, untuk lawatan pertama kami keluar dari arena, kami berjalan di laluan keluar belakang rumah saya. Ya ampun dia menyukainya! Dia sangat gembira dapat keluar. Seolah-olah dia pertama kali melihat pemandangan ini. Dan, ia adalah kali pertama untuk tahun ini. Tetapi dia sangat gembira dapat keluar dan melihat sesuatu yang baru. Dan sudah tentu terdapat banyak rumput untuk dimakan juga. #keutamaan

Dia perlu keluar, dan saya dapat melihat bagaimana perasaannya tentang laluan itu. Dengan kedua-dua kami berasa baik tentang keadaan itu, kami meneroka lebih jauh di laluan itu. Bercakap tentang mempunyai semangat dalam langkahnya. Dia bergerak dengan indah dan mendengar permintaan saya juga. Saya panggil itu masa yang baik dengan kuda saya.

Apa Yang Penting Kepada ANDA

Mempunyai masa bersama kuda saya membantu saya menjadikan masa saya bersamanya penting. Kerana ia adalah. Menghabiskan seberapa banyak masa yang saya boleh dengannya diharapkan akan menghilangkan apa-apa yang akan ada, boleh ada, patut ada. Daripada berharap saya melakukan sesuatu dengannya, saya boleh meredakan detik-detik yang kami lalui bersama.

Tiada siapa selain anda yang tahu apa yang penting bagi ANDA. Jika memastikan kandang anda bersih adalah perkara yang paling penting untuk anda – lakukannya. Jika mempunyai pengembaraan baharu dengan kuda anda adalah yang paling penting – lakukannya. Atau jika meningkatkan tahap keyakinan anda adalah yang paling penting – lakukannya. Anda lakukan anda, dan lakukan apa yang anda suka. Luangkan masa untuk diri sendiri (dan kuda anda) dan saya fikir anda akan mendapati ia akan membawa sedikit lagi kegembiraan untuk hari anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *