Mallard Jantan Lenyap | Nota Burung

Nota Burung®

Mallard Jantan Menghilang

Disemak daripada skrip yang ditulis oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote.

[Mallards chattering at edge of water]

Ah, Mallard di kolam tempatan anda… Mereka adalah itik berkecimpung terbesar kami dan antara itik, spesies yang paling banyak. Mereka adalah sumber semua itik domestik kecuali Muscovy. (muss-KO-vee) Ada seorang wanita membuat dirinya didengari… [Female Mallard quacking]

Tetapi adakah nampaknya semua Mallard jantan yang berwarna terang telah hilang? Pada masa ini, keperluan itik jantan untuk bulu yang mewah untuk menarik betina telah berlalu. Mallard jantan telah meleleh, menggugurkan bulu hijau terang, kemerah-merahan, hitam dan putih, dan menggantikannya dengan bulu coklat berbintik-bintik. Bertukar kepada warna yang lebih lembut untuk bulan-bulan musim panas, membantu menyamarkan itik jantan, melindungi mereka daripada pemangsa. Datang musim gugur, Mallards akan meranggas semula dan kembali ke dandies berwarna-warni yang kita ingat.

Sementara itu, walaupun semua Mallard kelihatan seperti betina berwarna coklat, terdapat satu cara untuk membezakan jantan daripada betina. Lihat dengan teliti pada bil: paruh jantan berwarna kuning kusam, manakala paruh betina berwarna oren bertanda hitam.

Dan perhatikan untuk melihat itik mana yang cuak. [More female quacking]

Itulah Mallard perempuan.

Mallard jantan membuat panggilan yang lebih lemah dan garau, kebanyakannya semasa meminang atau memberi salam, atau apabila mereka berasa terancam.

Untuk BirdNote saya Mary McCann.

###

Panggilan Mallard disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Makmal Ornitologi Cornell, Ithaca, New York. Dirakam oleh AA Allen
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2015 Tune In to Nature.org Ogos 2018 / 2020 / 2022 Narator: Mary McCann

ID#080105MALLKPLU MALL-02b

Rujukan: “Mallard” oleh Drilling, Nancy, Rodger Titman dan Frank McKinney, Birds of North America.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *