Maklumat Panduan Memikat Air Tawar

Terdapat pilihan gewang yang besar dan selalunya memberangsangkan di pasaran. Pemandu gewang air tawar akan cuba menerangkan gewang yang hendak dipilih dan sebabnya. Cara yang baik untuk memilih gewang air tawar adalah melakukan penyelidikan dan mula bertanya soalan yang betul. Berikut adalah beberapa contoh.

Apakah spesies sasaran anda?

Format panduan gewang air tawar yang biasa adalah mengumpulkan gewang mengikut spesies, seperti bes, walleye atau trout. Walaupun terdapat beberapa gewang silang, untuk sebahagian besar, gewang trout terbaik tidak akan menjadi gewang terbaik untuk bes, dan sebaliknya.

Di mana anda memancing?

Tasik, sungai, atau kolam? Ini boleh menjejaskan saiz, tindakan atau kedalaman yang mungkin perlu dicapai oleh gewang air tawar. Adakah ia berbatu atau rumpai? Ini mungkin mempengaruhi jika gewang anda mempunyai satu atau set mata kail treble. Berapa banyak tekanan memancing atau trafik bot di atas air ini? Pemancing mungkin perlu mempertimbangkan gewang yang lebih dalam kategori “kemampuan”, seperti pelantar pukulan jatuh.

Apakah syarat-syaratnya?

Banyak belajar bagaimana untuk ikan air tawar adalah mengenali dan menyesuaikan diri dengan air dan keadaan cuaca yang sentiasa berubah. Jika sungai keruh akibat kejadian hujan baru-baru ini, penglihatan ikan menjadi kabur jadi pemancing mungkin memerlukan gewang dengan lebih getaran (cth. spinnerbait) atau pun bunyi (kompang). Jika tumbuh-tumbuhan itu tebal, anda mungkin perlu mempertimbangkan pelantar tanpa rumpai dari plastik lembut, atau gewang atas air. Hari berangin sering kelihatan mengaktifkan aktiviti ikan berhampiran permukaan; hari yang tenang dan cerah mungkin memerlukan persembahan gewang yang lebih mendalam.

Bilakah anda memancing?

Sesetengah gewang memancing air tawar boleh berfungsi sepanjang tahun tetapi nampaknya terdapat peralihan bermusim kepada jenis gewang. Sebagai contoh, gigitan cenderung lebih berkaitan dengan “tindak balas” pada bulan-bulan yang lebih sejuk berbanding pada bulan-bulan yang lebih panas apabila ikan sedang makan secara aktif. Jerkbaits dengan jeda panjang, crankbaits tanpa bibir atau sudu berkibar boleh mendapat reaksi daripada ikan yang lembap dan sejuk tetapi ia hampir terpaksa melintas betul-betul di hadapan mereka. Namun pada bulan-bulan yang lebih panas, banyak plastik lembut akan berfungsi jika dijatuhkan di bahagian bawah dan tidak digerakkan langsung kerana ikan sedang giat mencari mangsa.

Panduan gewang air tawar harus membantu menjelaskan beberapa “mengapa” pemilihan gewang tetapi kebanyakan pemilihan gewang datang daripada pengalaman. Keutamaan peribadi memainkan peranan juga, kerana ramai pemancing akhirnya mengetahui bahawa mereka lebih suka menangkap ikan dengan satu jenis gewang tertentu. Selalunya, apabila anda memperbaharui lesen memancing anda, buku kecil peraturan memancing menyediakan input atau sekatan gewang juga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *