Maklumat Lesen Memancing Ais

Di utara AS, potensi memancing ais semakin hampir. Ia adalah permainan bola yang berbeza, dengan pertimbangan keselamatan menjadi kebimbangan awal. Semasa anda menggigil dan menunggu pembentukan sekurang-kurangnya empat inci ais, pastikan lesen memancing ais anda belum tamat tempoh.

Ya, lesen memancing untuk memancing ais diperlukan, tetapi ia bukan lesen yang berasingan; ia dilindungi dengan lesen memancing standard anda. Saya pernah mendengar seorang nelayan ais yang kecewa merungut bahawa mungkin perlu ada diskaun kerana tidak dapat membuang. Walaupun komen itu jelas dibuat secara berseloroh, untuk menjelaskannya, bila-bila masa sahaja seseorang melepaskan tali dengan mata kail walaupun tanpa joran, sama ada melalui lubang ais atau di luar dok, ia pastinya masih dikira sebagai memancing. Jadi, anda perlu mempunyai lesen sah semasa untuk dikira sebagai lesen memancing ais anda.

Di negeri-negeri seperti Oklahoma dan Pennsylvania, tarikh untuk lesen memancing tahunan adalah untuk tahun kalendar standard, 1 Januari hingga 31 Disember. Walau bagaimanapun, negeri-negeri lain nampaknya lebih rawak dengan tarikh mereka, jadi jangan lupa untuk berhati-hati. Contohnya, lesen Colorado tahunan bermula dari 1 April hingga 31 Mac tahun berikutnya, di mana lesen Texas bermula pada bulan September? Tetapi sekali lagi, tidak akan ada banyak keperluan untuk lesen memancing ais di Texas.

Jika anda baru untuk memancing dan tertanya-tanya berapa kos lesen memancing, lawati laman web memancing rasmi negeri anda. Anda juga akan menemui maklumat mengenai pas memancing sehari atau lebih lama, serta kos lesen bukan pemastautin untuk tetamu anda. Beberapa negeri utara telah memasukkan tarikh memancing percuma ke dalam musim memancing ais. Ini mungkin satu cara untuk seseorang mengelakkan isu lesen memancing untuk memancing ais sebelum membeli lesen untuk masa apabila air dalam bentuk yang lebih cair. Sebagai contoh, North Dakota ialah 28 dan 29 Disember, manakala Wisconsin ialah hujung minggu ketiga pada bulan Januari (18-19), dan Maine ialah 15-16 Februari.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *