Main dan Saiz Otak | Nota Burung

Nota Burung®

Main dan Saiz Otak

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[CommonRavencallsCommonRaven[CommonRavencallsCommonRaven[CommonRavencallsCommonRaven[CommonRavencallsCommonRavenhttps://macaulaylibrary.org/asset/104490971?_gl=1*elz9o6*_ga*ODU4OTUwNT…

Burung gagak bermain sesama sendiri menggunakan batu, kayu, kon pain — malah bola golf yang ganjil.

[CommonRavencallsCommonRaven[CommonRavencallsCommonRaven[CommonRavencallsCommonRaven[CommonRavencallsCommonRaven
https://macaulaylibrary.org/asset/106669?_gl=1*md1l8h*_ga*ODU4OTUwNTk2L…

Para saintis memanggil permainan sosial ini, dan ia nampaknya mempunyai implikasi yang mendalam untuk evolusi saiz otak.

Kebanyakan burung yang bermain, bermain bersendirian — berayun, meluncur, berguling dan banyak lagi. Orang lain mungkin bermain dengan berinteraksi dengan objek, seperti memungut dan membawa batu atau daun, menjatuhkannya dan mengambilnya semula.

Penyelidik di Australia mengenal pasti tujuh puluh tujuh spesies burung yang bermain dan kemudian mengaitkannya dengan saiz otak. Mereka mendapati bahawa bermain bersendirian dan bermain dengan objek berkorelasi dengan saiz otak yang agak besar berhubung dengan berat badan.

Tetapi spesies yang bermain secara sosial dengan orang lain, seperti beberapa corvid dan burung kakak tua, menunjukkan saiz otak relatif yang lebih besar. Permainan sosial mungkin kelihatan kepada kami seperti permainan menjauhkan diri atau tanda nama. Tetapi tahap pembelajaran dan interaksi yang kompleks itu boleh membantu memacu evolusi kecerdasan.
[CommonRaven[CommonRaven[CommonRaven[CommonRavenhttps://macaulaylibrary.org/asset/104490971?_gl=1*elz9o6*_ga*ODU4OTUwNT…

Dan bukan hanya pada burung. Bermain dengan orang lain juga mungkin menjadi faktor utama dalam evolusi otak yang lebih besar dalam spesies kita juga.

Raven biasahttps://macaulaylibrary.org/asset/104490971?_gl=1*elz9o6*_ga*ODU4OTUwNT…

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Common Raven ML 210582 Dirakam oleh B. Rideout, Common Raven ML104490971 dirakam oleh D Badke, Common Raven ML106669 dirakam oleh R. Little
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote Julai 2021 Narator: Michael Stein

ID# main-01-2021-07-12 main-01

Rujukan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *