Maharaja Penguin Pelancaran dari Lautan

Nota Burung®

Maharaja Penguin Pelancaran dari Lautan

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Emperor Penguin colony sounds]

Maharaja Penguin hidup subur di kawasan paling sejuk di Antartika. Untuk memberi makan kepada diri mereka sendiri, dan anak ayam mereka, mereka mengejar ikan dan sotong di lautan berais.

Masuk ke laut adalah mudah — mereka hanya meluncur di atas perut mereka ke pinggir ais dan terjun ke dalam, kepala dahulu. Ia kembali keluar itulah bahagian yang sukar: bagaimana untuk mengangkut badan yang gemuk, 80 paun itu ke atas dan di atas tebing berais setinggi beberapa kaki, sambil mengelakkan perhatian pemangsa berdekatan, seperti anjing laut harimau yang lapar? [Emperor Penguin colony sounds + underwater acoustic]

Video bawah air penguin mendedahkan bagaimana mereka melakukannya.

Semasa ia berenang dengan pantas ke atas ke arah permukaan, seekor penguin melepaskan lapisan gelembung udara dari bawah bulunya. Ini bertindak seperti pelincir, mengurangkan geseran antara badan burung dan air. Dikelilingi oleh filem udara ini, tujahan penguin ke atas meningkat, dan ia melancarkan dirinya keluar dari air seperti torpedo berbulu, ke atas dan di atas tebing berais itu dan ke atas keselamatan darat.

Ia hanyalah salah satu penyesuaian yang membolehkan Emperor Penguin bertahan dalam salah satu persekitaran yang paling bermusuhan di planet ini.

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

Jika anda terlepas BirdNote, anda sentiasa boleh mendapatkan episod terkini. Hanya beritahu pembesar suara pintar anda, “Mainkan podcast BirdNote.” Ketahui lebih lanjut di tapak web kami, BirdNote.org.

###

Bunyi penguin bersumber dari papan bunyi – http://www.soundboard.com/sb/Penguin_Sounds_audio
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2015 Tune In to Nature.org September 2017/2021 Narator: Mary McCann

ID# EMPE-01-2015-09-09EMPE-01

pautan artikel dan video di http://www.asknature.org/strategy/5efd91776f9afa44b0fe26900c66356c;

Sumber idea asal dalam http://people.eku.edu/ritchisong/554notes3.html;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *