Lumpur Pedas | Nota Burung

Nota Burung®

Lumpur Pedas

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Glaucous-winged Gulls crying, waves and other shoreline sounds]

Hari ini kami berjalan di sepanjang pantai teluk air masin. Air pasang surut, meninggalkan tanah lumpur yang luas dan gelap.

Bagi sesetengah orang, dataran berlumpur ini mungkin kelihatan satu pembaziran ruang semula jadi, landskap fana yang menanti air pasang⁠ — dan berbau syurga tinggi sementara itu!

Tetapi wangian itu menawarkan petunjuk penting. Tanah lumpur hanyalah kosong. Malah, ia kaya dengan nutrien, seperti bahan organik yang mereput dan mineral yang menyokong banyak kehidupan. Seperti Dunlin ini, sejenis burung pasir.

[Large flock of Dunlin]

Kebanyakan kehidupan ini terletak di bawah permukaan. Cedok sebaldi lumpur dan lihat dengan teliti. Anda akan melihat alam semesta siput kecil, cacing, krustasea dan banyak lagi.

Itu berita baik untuk burung pantai lapar yang sedang bersiap sedia untuk berhijrah. Setiap musim bunga dan musim gugur, berjuta-juta burung pantai berkumpul untuk menjamu makhluk kecil itu, sambil mereka bersedia untuk perjalanan jauh di hadapan.

Oleh itu, pada kali seterusnya anda mengerutkan hidung anda pada air surut, bayangkan banyak makhluk yang menarik kehidupan mereka dari lumpur wangi itu.

[sandpipers]

Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh Yayasan Bobolink. Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Michael Stein
Bunyi burung yang disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Glaucous-winged Gull 137881 direkodkan oleh G. Vyn dan Dunlin 59435-2 oleh WWH Gunn. Ambien berlumpur dengan burung camar yang direkodkan oleh C. Peterson.
© 2019 Tune In to Nature.org September 2017 / 2019 / Ogos 2022

ID# mudflat-01-2012-09-17 mudflat-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *