Lima Petua Menangkap Lebih Banyak Ikan

Trik Mudah untuk Kejayaan Memancing

Tidak kira apa yang orang beritahu anda, anda tidak memerlukan pengalaman bertahun-tahun untuk menangkap lebih banyak ikan. Sebenarnya, apa yang anda perlukan hanyalah joran dan kekili, beberapa umpan atau gewang, dan petua ini untuk meningkatkan peluang anda. Oh, dan badan air… anda pasti memerlukannya.

1. Pilih masa terbaik dalam sehari

Ikan lebih aktif dalam keadaan cahaya malap, apabila mereka berasa kurang terancam oleh pemangsa. Ini bermakna anda akan bertuah pada awal hingga pertengahan pagi, serta awal petang hingga petang. Yang berkata, jika satu-satunya pembukaan dalam jadual anda bermakna membuang di bawah matahari tengah hari, jangan lepaskan peluang. Sebaliknya, cari air yang berlorek, manfaatkan langit yang mendung, dan ingat bahawa ikan tidak selalu melakukan apa yang kita harapkan.

2. Pilih tempat yang terbaik

Ikan suka bersembunyi di bawah tebing yang tergantung, di sekitar batu dan pokok yang tenggelam, dan di dalam air yang pecah, yang membantu mereka menyatu dengan persekitaran mereka. Ciri ini menawarkan pertaruhan terbaik anda untuk bantahan, jadi cari ciri ini dan mula menghantar.

3. Hantar masa lalu

Sebaik sahaja anda telah memilih tempat kegemaran anda (atau, lebih baik lagi, benar-benar melihat ikan), cuba letakkan pemain anda tepat di seberangnya, dan berguling ke dalam zon, bukannya menjatuhkan umpan anda terus ke atas mangsa anda. Jika tidak, ikan akan terkejut, dan ikan yang ketakutan biasanya bukan ikan yang lapar. Selain itu, lebih banyak gewang memerlukan beberapa engkol kekili untuk mencari irama semula jadinya, yang merupakan kunci untuk menarik minat ikan.

4. Pakai cermin mata hitam terpolarisasi

Bukan sahaja cermin mata terpolarisasi melindungi pengintip anda, ia juga membolehkan anda melihat melalui silau di atas air supaya anda boleh melihat ciri-ciri tenggelam yang meningkatkan peluang anda untuk berjaya. Cermin mata hitam terpolar mungkin membantu anda melihat ikan yang akan anda dapatkan di barisan anda.

5. Mantap Adakah Ia

Jika anda melihat seekor ikan mengejar gewang anda, tidak mengapa untuk teruja… cuma jangan berhenti terkedu! Malah, jangan ubah rentak anda terlalu drastik; ia hanya akan menyedarkan ikan tentang fakta bahawa ada sesuatu yang tidak betul. Dan jika anda bimbang bahawa ikan anda tidak cukup pantas untuk menangkap umpan anda, jangan: Anda mungkin pantas, tetapi anda tidak cukup pantas untuk mengalahkan ikan yang lapar.


Kacang LL

Kacang LL

LLBean percaya lebih banyak masa anda luangkan di luar bersama, lebih baik. Itulah sebabnya kami mereka bentuk produk yang memudahkan anda berjalan lebih lama, bercakap lebih mendalam dan tidak pernah bimbang tentang cuaca. Ia seperti yang selalu dikatakan oleh pengasas kami – berada di luar menunjukkan yang terbaik dalam diri kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *