Lima Burung Yang Anda Takut

Nota Burung®

Lima Burung Yang Anda Takut

Diadaptasi daripada podcast Bring Birds Back

Ini ialah BirdNote.

[Cassowary growl]

Pengarang dan peminat burung Ashley C. Ford mengatakan bahawa adalah baik untuk mempunyai senarai sekurang-kurangnya lima burung yang anda takuti. Anda tahu, seperti kasuari setinggi enam kaki. Hanya untuk memastikan anda jujur.

Ashley C. Ford: Kerana saya fikir pertama sekali, adalah sangat penting untuk merendahkan diri dan memahami di mana anda sebenarnya terletak pada rantai makanan. Anda harus tahu ketakutan anda. Menyoal siasat ketakutan anda sudah baik untuk anda dan menyoal siasat, um, burung yang anda takuti secara peribadi. Um, saya rasa itu, anda tahu, itulah kata kuncinya. Apabila saya bercakap tentang mempunyai senarai burung, saya selalu memanggilnya senarai burung peribadi. Senarai burung Yo tidak semestinya kelihatan seperti senarai burung saya. Orang lain mempunyai alasan peribadi mereka sendiri seperti, oh, saya digigit angsa ketika saya berumur lima tahun.

[Canada Goose honk]

Ashley C. Ford: Dan ia seperti, ya, itu sangat menyedihkan. Tetapi seperti, angsa tiada dalam senarai burung saya, kerana saya dibesarkan di Midwest. Dan saya tahu secara peribadi saya tidak takut tiada angsa.

[Music: “Goosebusters”]

Ashley C. Ford: Itulah jenis kehidupan yang saya jalani. Jadi seekor angsa tiada dalam senarai burung saya. Seekor angsa tidak pernah dapat melihat senarai burung saya. Baik.

[“Goosebusters” lyrics: “I ain’t afraid of no goose!”]

Apakah burung yang berada dalam senarai lima teratas anda? Beritahu kami di media sosial, AT BirdNote Radio.

Dengar lebih banyak perbualan saya dengan wira burung saya, Ashley C. Ford dan Tracy Clayton, di podcast Bring Birds Back. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote dot org. Saya Tenijah Hamilton.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Kasuari Selatan Xeno Canto 132934 direkodkan oleh M. Anderson, dan Canada Goose ML 212509691 direkodkan oleh J. Holmes.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Oktober 2022
Pencerita: Tenijah Hamilton

ID# PodBBB-16-2022-10-27 PodBBB-16

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *