Lima Buku Birdy Baharu dan Bertemakan Alam Semula Jadi yang Hebat untuk Kanak-kanak

Alam semula jadi adalah penghibur yang terbaik, menyediakan peluang yang tidak berkesudahan untuk meneroka, memerhati dan membuat hubungan-antara spesies dan habitat, dan antara manusia. Lima buku ini akan menggembirakan kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur, malah mungkin memberi inspirasi kepada mereka untuk bertindak.

Burung Cinta

Oleh Jane Yolen/Diilustrasikan oleh Anna Wilson

(Cameron Kids, 2022; 32 muka surat; umur 4 hingga 8)

Jon ialah seorang budak lelaki yang pendiam dan menyendiri yang mencari kumpulan burung, sentiasa mendengar panggilan dan lagu kardinal dan wrens, jay dan chickadee, yang membawa kebahagiaan dalam hidupnya. Pada suatu petang dia mendengar burung hantu berpalang berteriak. Dia menjawab dengan panggilan unik burung, “Siapa yang masak untuk awak? Siapa yang memasak untuk anda semua?” Dia menuju ke luar, mengambil bahagian dalam duet dadakan sambil mencari sumbernya. Apa yang bermula sebagai pencarian untuk seekor burung tertentu akhirnya menjadi permulaan persahabatan yang berkekalan. Anna Wilson menggambarkan burung dan landskap dengan warna yang kaya dan menimbulkan rasa pergerakan, dan kata-kata Jane Yolen menggambarkan dengan indah panggilan burung yang pelbagai dan bagaimana burung boleh menyatukan orang. Anda hampir boleh mendengar halaman menyanyi.

Beli di kedai buku.org.

Ekspedisi Halaman Belakang: Meneroka Alam dari Negara ke Bandar (sebuah novel grafik)

Oleh Rosemary Mosco dan Binglin Hu

(Grafik Rumah Rawak, 2022; 128 muka surat; umur 4 hingga 8)

“Masa untuk Pengembaraan!” jerit Vole pada permulaan Ekspedisi Halaman Belakang. Dia dan Mole mendapat lebih banyak pengembaraan daripada yang mereka tawarkan apabila mereka mula mencari susu rumpai paya—dan akhirnya menaiki van mini dalam perjalanan ke kehidupan baharu di bandar. Kedua-dua makhluk itu memanfaatkan kesilapan mereka sepenuhnya dalam novel grafik ini oleh pencipta Rosemary Mosco (digemari untuk kartun burungnya) dan Binglin Hu, meneroka halaman belakang mereka, menemui hidupan liar dan mengumpulkan rakan pengembara di sepanjang jalan. Buku ini berakhir dengan petua watak-watak untuk segala-galanya daripada lukisan dan jurnal alam semula jadi kepada cara untuk menghalang burung daripada memukul tingkap anda.

Beli di kedai buku.org.

Misteri Raja-raja: Bagaimana Kanak-kanak, Guru dan Peminat Rama-rama Membantu Fred dan Norah Urquhart Menjejaki Penghijrahan Raja Agung

Oleh Barb Rosenstock/Illustrated oleh Erika Meza

(Alfred A. Knopf Books for Young Readers, 2022; 40 muka surat; umur 4 hingga 8)

Berdasarkan kisah benar seorang saintis yang menyelesaikan misteri penghijrahan, buku yang jelas dan rancak ini akan menggembirakan pembaca dari semua peringkat umur. Fred Urquhart muda terpesona dengan serangga, terutamanya kegemarannya: rama-rama raja. Semasa kecil dia tertanya-tanya ke mana mereka menghilang pada musim sejuk—sesuatu yang tidak diketahui oleh sesiapa pun. Kisah ini mengikuti Fred ketika dia menjadi ahli entomologi dan, bersama isterinya, Norah, menandai ratusan rama-rama, dengan harapan dapat menyelesaikan misteri itu. Mereka tidak lama lagi mendapati mereka memerlukan bantuan. Mereka memulakan “keluarga rama-rama,” komuniti kanak-kanak, guru dan peminat alam semula jadi dari Kanada, Amerika Syarikat dan Mexico dan dan akhirnya memikirkan ke mana raja pergi.

Beli di Kedai Buku.org.

Makan tengah hari

Oleh Eric Fan/Ilustrasi oleh Dena Seiferling

(Tundra Books, 2022; 48 muka surat; umur 4 hingga 8)

Pada malam yang gelap bau yang lazat memenuhi jalanan. Burung Hantu Malam, sebuah kereta makanan yang ditarik kuda, sedia menghidangkan barisan haiwan malam yang pantas berbaris. Fox dihidangkan pai cincang; Possum, dengan 10 bayinya, membuat pesanan untuk pergi. Burung hantu memasak sepanjang malam sambil Tikus, seorang tukang sapu jalan, memerhati, menunggu seseorang menjatuhkan serbuk walaupun. Apabila malam menjelang penghujung dan pelanggan terakhir telah dihidangkan, Burung Hantu melihat Tikus menggeletar berdekatan. Adakah Burung Hantu akan menggigit, atau patutkah Mouse bimbang tentang menjadi makan malam? Dengan ayat pendek yang padat dengan kata-kata deskriptif yang mengagumkan dan ilustrasi yang kelihatan bersinar dengan cahaya lilin, Nigh Owl mengajar kanak-kanak tentang kepentingan kebaikan dan mengambil berat terhadap orang lain.

Beli di Kedai Buku.org.

Meltdown: Temui Glasier yang Tidak Dapat Digantikan di Bumi dan Ketahui Perkara Yang Boleh Anda Lakukan untuk Menyelamatkannya

Oleh Anita Sanchez/Ilustrasi oleh Lily Padula

(Workman Publishing, 2022; 128 muka surat; umur 8 hingga 12)

Ketulan ais, pasti. Tanah beku, mungkin. Glasier, bagaimanapun, bukanlah sesuatu yang boleh dialami oleh kebanyakan kanak-kanak—atau banyak berfikir tentangnya. Kehancuran bukan sahaja menggambarkan mereka dalam bahasa yang membangkitkan bagaimana rasanya untuk berdiri di atas satu, ia juga membawa pembaca muda dalam perjalanan dari pembentukan asas mereka melalui peranan penting mereka di Bumi. (Adakah anda tahu ada seekor burung bernama Diuca Finch yang bersarang di atas glasier? Kami tidak!) Sesuai dengan tajuknya, buku itu memberitahu pembaca bagaimana dan mengapa glasier mencair dan apa maknanya bagi manusia dan planet—tetapi juga cara untuk lakukan sesuatu tentang itu! Seperti kepingan salji yang jatuh di puncak gunung, ia menunjukkan, banyak tindakan bersama-sama mencipta kuasa glasier yang tidak dapat dihalang.

Beli di Kedai Buku.org.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *