Leon Digantung 15 Hari kerana Gangguan Klasik Lukas

Joki Sonny Leon digantung 15 hari oleh Churchill Downs‘ lembaga steward 2 Okt kerana bersandar pada tunggangannya Mogok Kaya dalam enam belas batu terakhir dalam Lukas Classic Stakes (G2) dan dengan sengaja cuba mengganggu saingan Hot Rod Charlie dan penunggang Tyler Gaffalione.

Ejen Leon Bryce Soth berkata pelumba itu tidak akan merayu keputusan itu walaupun Leon berkata selepas perlumbaan dan terus menegaskan dia berjuang untuk mengekalkan keseimbangan kerana pelananya tergelincir. Hot Rod Charlie menang dengan kepala pendek dalam pertarungan regangan menentang Kentucky Derby tahun ini Dipersembahkan oleh pemenang Woodford Reserve (G1).

“Tiada rayuan. Kami hanya akan menyingkirkannya,” kata Soth. “Malangnya.”

Hot Rod Charlie mendahului dalam perlumbaan 1 1/8 batu pada 1 Okt. di bahagian atas regangan di mana dia melepasi pacessetter Pengumpul Seni . Menjelang regangan tengah, Rich Strike meletakkan kepala di hadapan tetapi Hot Rod Charlie mencungkil masuk dan kedua-duanya berada di sayap untuk mengapit wayar.

Keputusan untuk menggantung Leon mengikuti semakan ulangan perlumbaan oleh steward pagi Isnin, menurut Soth. Leon sedang dalam perjalanan dan tidak dapat menghadiri semakan. Dia akan digantung sehingga 29 Oktober kerana “sengaja cuba mengganggu dan menghalang kemaraan saingan dengan berulang kali membuat sentuhan fizikal dengan penunggang lain dalam peregangan,” menurut keputusan itu.

Mendaftar untuk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *