Lebih banyak habitat dilindungi untuk El Oro Parakeet yang terancam

Pembelian baru-baru ini seluas 575 ekar (233 ha) di Andes Ecuador telah melindungi zon sempit habitat hutan awan piedmont di wilayah El Oro di negara itu. Pembelian itu menambah kepada Rizab Buenaventura sedia ada dan mengembangkan jumlah kawasannya kepada lebih daripada 15 batu persegi. Ia akan merapatkan dua bahagian rizab yang telah dipisahkan sebelum ini, meningkatkan kesalinghubungan habitat hutan awan penting yang penting kepada spesies endemik yang terancam seperti El Oro Parkit dan Tapaculo Emas.

Fundación de Conservación Jocotoco menubuhkan Rizab Buenaventura pada tahun 1999 untuk menyediakan tempat perlindungan bagi El Oro Parakeet, spesies langka yang hanya diketahui sains sejak tahun 1980. Burung hijau terang itu, yang kini hanya berjumlah beberapa ratus individu, hanya ditemui dalam hutan awan kecil di Ecuador. Hanya 5 hingga 10 peratus daripada hutan ini masih wujud – selebihnya telah dibersihkan untuk kayu api, pertanian, dan ragut ternakan. Terima kasih atas usaha Jocotoco, American Bird Conservancy dan rakan kongsi, hutan awan dalam Buenaventura selamat daripada ancaman ini.

Sejak rizab itu ditubuhkan lebih 20 tahun lalu, Jocotoco telah mengembangkannya beberapa kali untuk melindungi habitat tambahan. Pengembangan terbaharu ini mewakili satu peristiwa penting dalam usaha menentang pemecahan habitat yang melanda rantau ini. Habitat yang baru dilindungi termasuk hutan awan yang utuh, tetapi juga beberapa tanah yang terdegradasi oleh pertanian. Penjanaan semula semula jadi sudah kelihatan di tanah yang terdegradasi, yang akan meningkatkan ketersambungan habitat dalam jangka sederhana hingga panjang.

Kepelbagaian ekosistem hutan dan burung endemik Buenaventura telah menjadikannya a destinasi ekopelancongan yang popular. Lebih daripada 300 spesies burung memanggil rumah Rizab Buenaventura, termasuk burung kolibri Little Woodstar yang jarang ditemui dan Burung Umbrella Long-wattled yang berkarisma. Memandangkan rizab terus berkembang, ia membantu memastikan orang ramai dapat terus melawat burung ini di alam liar untuk generasi akan datang.

The Inisiatif Conserva Avesyang diketuai oleh American Bird Conservancy, National Audubon Society, BirdLife International, dan Red de Fondos Ambientales en Latinoamérica y el Caribe (RedLAC), menggalakkan daya tahan iklim dan pembangunan mampan. Peluasan Rizab Buenaventura ini adalah yang pertama dalam usaha Conserva Aves untuk melengkapkan rangkaian kawasan pemuliharaan biodiversiti tinggi merentasi Tropika Andes.

Terima kasih kepada American Bird Conservancy kerana menyediakan berita ini. Ketahui lebih lanjut tentang pembelian di sini.

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *