Larangan Menunggang Dua Bulan Soumilon Boleh Dilanjutkan

Christophe Soumillon berdepan prospek untuk dilanjutkan penggantungannya selama dua bulan sehingga enam bulan, atau bahkan perlu memohon semula untuk mendapatkan lesennya, berikutan campur tangan kementerian dalam negeri bagi pihak polis perjudian Perancis, Police des Jeux.

Soumillon telah diharamkan selama dua bulan oleh steward Saint-Cloud selepas mengetuk Rossa Ryan keluar dari pelana dengan siku ketika menggerakkan kudanya dalam Prix Thomas Byron (G3T) pada malam Arc hujung minggu 30 Sept.

Soumillon segera meminta maaf atas insiden yang disifatkannya sebagai “tidak boleh diterima sama sekali” tetapi, sebagai tambahan kepada tindakan yang diambil oleh steward, dia kehilangan kedudukannya sebagai pelumba yang dikekalkan untuk Aga Khan.

Butiran mengenai kebimbangan polis telah diterbitkan dalam perlumbaan Perancis harian dalam talian Jour de Galop pada petang Sabtu, dan France Galop telah mengesahkan kepada Pos Perlumbaan bahawa mereka telah menerima surat daripada kementerian dalam negeri dan ia telah diserahkan kepada Soumillon.

Joki juara 10 kali itu kini mempunyai tempoh masa yang tetap untuk bertindak balas, dan France Galop kemudiannya akan menyerahkan pemerhatiannya kembali kepada kementerian tanpa ulasan tambahan.

Mendaftar untuk

Polis des Jeux telah membuka persoalan mengenai larangan yang lebih lama terhadap penarikan balik lesen untuk tempoh yang tidak ditentukan.

Tetapi dalam merangka tingkah lakunya sebagai “tidak serasi dengan penyelenggaraan lesen,” polis telah membangkitkan kemungkinan bahawa Soumillon boleh dihalang daripada menunggang untuk tempoh yang ketara apabila kementerian dalam negeri membuat keputusan muktamad.

Dalam kes itu tidak akan ada rayuan kepada steward France Galop, dan Soumillon boleh sama ada membawa kesnya kepada hakim pentadbiran untuk meminta penangguhan keputusan itu, atau memohon semula untuk mendapatkan lesennya selepas tempoh masa yang sesuai, dalam semua kemungkinan tidak sebelum ini. enam bulan telah berlalu.

Kes mereka untuk meningkatkan hukuman difahamkan bukan hanya berkisar tentang insiden dengan Ryan di Saint-Cloud, tetapi membingkainya terhadap beberapa siri pelanggaran sepanjang tahun 2022.

Penggantungan Soumillon berlangsung hingga 12 Disember. Dalam kes larangan enam bulan, dia akan diketepikan sehingga pertengahan April.

Penarikan lesennya hampir pasti akan menghalangnya daripada menunggang lebih lama lagi.

Ini adalah kali kedua dalam tempoh seminggu bahawa peranan dalam perlumbaan Polis des Jeux dan, lanjutan, kerajaan Perancis, telah muncul berikutan keputusan untuk menggantikan larangan bergulir oleh joki Pierre-Charles Boudot dengan penyingkiran selama-lamanya. lesen.

Setiap permintaan lesen daripada joki, jurulatih atau pemilik perlu dikemukakan di hadapan kementerian untuk kelulusan, sebelum Perancis Galop kemudian sama ada memberikan atau menolak permohonan itu.

Apa yang akan mengejutkan mata asing dalam kes Soumillon ialah Polis des Jeux telah mengambil kepentingan dalam satu perkara yang, pada hakikatnya, berada di bawah pengendalian sukan itu dan tidak terikat dengan sebarang kesalahan jenayah.

Kementerian dalam bidang kuasa dalam hal sebegini paling baru dikodkan dalam dekri kerajaan 1997, yang memberikan kuasa penyeliaan Police des Jeux dalam bidang ketenteraman awam.

Mereka boleh meminta larangan atau penggantungan dikaji semula jika mereka percaya ia adalah demi kepentingan awam, atau jika insiden atau personaliti telah mengancam imej perlumbaan dengan cara yang menggantikan kesalahan sukan yang dilakukan.

Selain itu, polis mungkin mengambil kira bahawa kejadian itu boleh membawa kepada pendakwaan jenayah sekiranya Ryan mengalami kecederaan serius atau lebih teruk lagi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *