Laporan Memancing Jumaat Angler Pasifik: 18 November 2022

PANDANGAN

Kita semua sedang memantau cuaca sekarang. Sungai-sungai adalah sangat rendah tetapi suhu siang hari yang panas bermusim telah menjadikan untuk memancing ok. Kami menjangkakan trend ini akan berterusan pada hujung minggu. Air jernih yang rendah menjadikan ikan pemilih, tetapi suhu yang lebih panas bermakna metabolisme mereka tidak ditutup dan mereka masih aktif menggigit. Aliran umum tentang ikan “terlambat” terus berlaku dan sistem yang mengikut sejarah telah menurun pada tahun ini terus memancing dengan cukup baik untuk keadaan tersebut.

Jika ahli cuaca dalam permainannya ini semua akan berubah minggu depan. Terdapat ribut besar dalam ramalan. Ini telah menjadi trend berterusan sejak beberapa tahun kebelakangan ini di mana ribut besar pada bulan November telah menyebabkan masalah besar bagi kedua-dua isu ikan dan banjir. Semua orang harus memerhatikan nombor dan ribut yang akan datang ini dengan berhati-hati.

Di dunia yang sempurna, kita akan melihat sungai naik dan berwarna, tetapi kita tidak akan melihat banjir besar. Jika ini berlaku, anak sungai yang lebih kecil yang telah surut sepanjang musim akan meningkat membenarkan ikan memasuki habitat pemijahan utama dan apabila keadaan reda selepas ribut, kita akan melihat beberapa penangkapan ikan terbaik pada musim ini. Memancing pemakan telur akan terbakar dan memancing lewat coho dan chum akan menjadi sangat baik.

Senario di atas adalah dalam dunia yang sempurna; kita semua tahu apa yang berlaku dalam senario terburuk apabila ribut panas lewat musim menyaksikan beberapa banjir terburuk dalam sejarah Tanah Besar Bawah. Sekurang-kurangnya untuk hujung minggu, kita tidak perlu risau tentang perkara ini kerana keadaan akan menjadi hangat tetapi rendah dan jelas.

Dari segi laporan minggu ini kita melihat sungai-sungai sebelah utara di mana walaupun keadaannya jelas kita terus mendengar laporan yang baik. Kami juga akan menonton Chilliwack di mana kami sangat terkejut kerana pemancing masih mencari ikan segar.

Lelaki dari kedai itu keluar dari Sea to Sky minggu lepas. Matt akan membincangkan beberapa pemerhatian di sana. Versi ringkasnya ialah airnya sangat rendah dan jernih serta terdapat bilangan chum dan coho yang sihat dalam sistem. Ini petanda baik untuk bulltrout dan ikan pelangi dalam beberapa minggu akan datang. Selagi semuanya tidak hilang, ia boleh menjadi musim yang lebih baik yang telah kita lihat dalam beberapa tahun yang lalu.

Jason kembali dengan laporan air masin minggu ini untuk semua pemancing air masin di luar sana.

Akhir sekali, Lelongan Dalam Talian Institut Memancing Sukan berakhir MALAM INI! Pastikan anda menyemak beberapa barangan hebat untuk dimiliki! Butiran ada dalam Bahagian Acara dan Kemas Kini Industri minggu ini.

Teruskan ke laporan!

PERISTIWA DAN KEMASKINI INDUSTRI

Lelongan Dalam Talian Percikan Besar Institut Memancing Sukan
Jika anda tidak dapat hadir ke persidangan dasar Institut Memancing Sukan dan makan malam gala malam ini masih ada cara anda boleh mengambil bahagian dan menyokong kerja hebat yang SFI lakukan. Pastikan anda menyemak lelongan dalam talian mereka sebelum tutup malam ni. Terdapat beberapa hadiah hebat untuk dimenangi – mungkin sesuatu untuk diri sendiri atau mulakan belanja Krismas anda lebih awal!

Semak semuanya di sini!

LAPORAN PANCING AIR TAWAR

Laporan Memancing Sistem Sebelah Utara (Laporan Memancing Stave, Harrison dan Slough)
Sungai-sungai di sebelah utara terus menghasilkan jumlah ikan yang munasabah, kedua-dua coho dan chum, tetapi kekurangan hujan bermakna ia berkurangan. Ia tidak seteruk yang pernah berlaku pada bulan Oktober, tetapi sungai-sungai masih agak rendah daripada yang saya mahukan dan akan kekal seperti itu sehingga musim hujan berikutnya. Ini kini diramalkan akan tiba pada hari Isnin. Nampaknya banyak air akan datang tetapi saya tidak akan melakukannya minggu ini. Kita perlu melihat seberapa dekat ahli cuaca dengan tanda untuk mula membuat ramalan.

Sementara itu, jangkakan untuk menemui sejumlah besar ikan di tempat tertentu, tetapi jangan terkejut apabila ikan itu sangat kedap dan menyeramkan. Air rendah bermakna ikan kurang berkemungkinan untuk bergerak, jadi kemungkinan mencari ikan segar dan agresif berkurangan. Apabila anda menjumpai ikan, kemungkinan besar mereka telah berada dalam sistem untuk seketika dan telah melihat sejumlah besar peralatan yang bermakna ikan itu kurang berkemungkinan menggigit.

Rujuk laporan lepas kami untuk mendapatkan petua tentang cara menyasarkan ikan menyeramkan di air yang rendah dan jernih tahun ini. Oleh itu, saya akan memberikan anda semua arahan terperinci dan memastikannya asas: kecilkan saiz gear anda, pertimbangkan untuk menggunakan beberapa warna tona-down fikir pic atau biru dan bukannya cerise atau merah pendarfluor. Sasarkan jenis air yang akan membuatkan ikan berasa “selamat” – bahan yang memberinya beberapa bentuk perlindungan… yang boleh berupa struktur (seperti kayu balak atau batu), gangguan permukaan (seperti rifle atau air yang lebih laju) atau air yang paling dalam mereka boleh cari. Salmon akan meletakkan diri mereka di tempat yang paling tidak boleh dimakan- pertimbangkan itu apabila menyasarkan mereka dalam keadaan yang mencabar. Memancing terapung, memancing terbang, dan sudu tuang/pemutar/jig semuanya akan menghasilkan ikan jika cadangan di atas dipertimbangkan.

Ikan segar akan terus memasuki beberapa sistem sebelah utara hingga bulan Disember, selagi paras air kekal agak konsisten dan tiada ledakan besar atau kemarau. Sila ambil perhatian bahawa ini agak lewat pada musim dan sebahagian besar salmon tahun ini akan bertelur, jadi terdapat berjuta-juta telur yang tertimbus di dalam kerikil di saluran sisi, tailout, anak sungai kecil, flat cetek, dll. Ambil mana-mana dan semua langkah yang mungkin untuk mengelak daripada mengharungi apa-apa yang kelihatan seperti habitat pemijahan salmon, terutamanya jika ikan sedang aktif bertelur di kawasan itu atau jika anda dapat melihat tanda-tanda aktiviti pemijahan yang jelas, seperti merah. Melangkah pada telur salmon cenderung untuk membunuh mereka jadi ia agak tidak produktif jika anda ingin menangkap ikan beberapa tahun lagi.

Taylor Nakatani


Laporan Memancing Sungai Chilliwack/Vedder

Minggu lalu ini kami masih melakukan aktiviti memancing yang baik untuk salmon coho dan chum dalam C/V. Paras sungai berada pada 2.06m pada masa penulisan, kami menjangkakan hujan dan suhu sedikit lebih panas bermula pada hari Isnin menjelang minggu ini. Ini adalah petanda yang baik kerana paras air yang tinggi dan suhu akan mencetuskan ikan basi untuk bergerak keluar dan ikan segar untuk bergerak masuk.

Dari segi sejarah, musim Chilliwack/Vedder coho berkurangan dengan ketara pada tahun ini, tetapi kami masih melihat tolakan konsisten ikan segar dari Fraser ke dalam sungai. Ini adalah masa tahun di mana kita menghadapi “Blackheads”, sepeser pun ceria yang tidak menghabiskan masa memegang di muara sungai. Selalunya dipenuhi dengan kutu laut dan secara amnya di bahagian yang lebih kecil, mereka adalah orang yang paling bersih tahun ini dan mempunyai tambang meja terbaik. Pemancing telah mencari buah coho dan chum segar dari terusan sehingga ke puncak. Dengan itu, terdapat beberapa biji ikan yang agak basi. Jika anda tahu ada ikan di kawasan dan mereka tidak menggigit, beralih ke tempat seterusnya. Tempat demi tempat, akhirnya anda akan terserempak dengan sekumpulan ikan yang segar dan anda akan lebih menikmati hari anda.

Memancing_sungai_Chilliwack_Coho_Nov'22

Sudu, pemutar, jig berkedut telah sangat berkesan dengan keadaan air yang lebih jernih ini. Fikirkan tembaga, loyang, ungu dan hitam untuk persembahan yang lebih senyap untuk coho menyeramkan dalam air jernih. Memancing terapung terus menjadi pilihan yang bagus untuk memancing beberapa tempat yang lebih dalam dengan roe, manik, bilah. Jig terapung pendek masih merupakan kaedah yang sangat mematikan bagi mereka yang baru datang. Pemancing lalat mencapai kejayaan yang baik dengan coho di seluruh sungai, setiap kali mereka sampai ke lalat sebelum orang itu melakukannya. Petua dan garisan perantaraan yang jelas masih menjadi senjata pilihan dengan corak kecil yang jarang menjadi peluru pilihan. Fikirkan Cali Neils, Muddlers, Anak panah dalam chartreuse, biru, semula jadi.

Walaupun memancing masih bagus, jangkakan ia bertahan selama beberapa minggu lagi sebelum turun secara drastik.

Teruskan selagi masih bagus,

Gavin Lau


Laporan Memancing Sungai Squamish
Kami mempunyai beberapa hari yang sukar memancing pada akhir musim di Squamish tahun ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya akan mengakui saya agak tertekan tentang apa yang saya lihat di Squamish pada akhir musim. Nombor chum dan merah jambu yang rendah ditambah dengan pukulan besar yang menghilangkan kemerahan yang dibuat untuk memancing lewat yang lemah secara umum.

Kita masih perlu melihat cuaca. Ribut besar di kaki langit tidak memberangsangkan tetapi sekurang-kurangnya dari apa yang saya lihat pada hujung minggu lalu, saya sangat terkejut apabila mendapati pemijahan chum di banyak kawasan yang mereka telah hilang sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan kami juga memerhatikan sejumlah besar coho segar masih bergerak melalui sistem.

Memancing adalah mencabar kerana air jernih yang rendah, dan kita boleh menjangkakan keadaan yang sama pada hujung minggu ini tetapi terdapat ikan dalam sistem.

Memancing_Sungai_Squamish_Bulltrout_Nov'22
Wiley dengan bulltrout yang bagus dari perjalanan kami minggu lepas

Kami memancing banyak persembahan yang berbeza. Memancing telur berjaya tetapi mencabar kerana air jernih yang rendah. Bulltrout sangat sensitif kepada air yang sejuk dan jernih dan saya menjangkakan apabila air itu naik, mereka akan makan telur lagi. Satu helah adalah dengan memancing telur yang sangat pucat di dalam air di mana anda tidak melihat salmon bertelur tetapi jika anda berdekatan dengan kawasan bertelur salmon jangan takut untuk memancing telur terang walaupun di dalam air yang jernih seperti telur semula jadi keluar dari salmon akan menjadi cerah.

Memancing_sungai_Squamish_Coho_Nov'22
Hari yang hebat di atas air bersama beberapa Pasukan PA

Untuk coho, lalat kilat kecil menghasilkan beberapa ikan pada hujung sinki perlahan dan perambut fluorokarbon yang lebih panjang. Kami juga cuba mengedut Jigs dan sekali lagi menangkap sepasang tetapi yang pergi adalah pemutar kecil dalam tembaga dan atau tembaga dan chartreus. Ini masuk akal kerana pemutar kecil adalah persembahan air jernih kegemaran

Memancing_Sungai_Squamish_Coho_Spinner_Nov'22
Taylor dengan coho terperangkap pada pemutar kecil

Singkat cerita, ia masih berbaloi untuk keluar. Ia akan mencabar hujung minggu ini tetapi jika kita melihat bonjolan air minggu depan yang tidak terlalu melampau, saya menjangkakan memancing yang sangat baik apabila keadaan sudah reda.

Matt Sharp

LAPORAN PANCING AIR MASIN

Laporan Memancing Salmon Air Masin Vancouver

Cuaca kelihatan hebat hujung minggu ini untuk memancing chinook musim sejuk. Terutamanya pada hari Sabtu dengan angin yang sangat sedikit dalam ramalan dan beberapa matahari sebagai bonus. Di bahagian memancing kami tidak mempunyai banyak maklumat baharu untuk dilaporkan dari minggu lepas. Memancing adalah baik jika anda sanggup meluangkan masa di sekitar Bowen Selatan dan ke atas Howe Sound.

Satu perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah ikan paus. Sejak 2-3 minggu yang lalu, terdapat beberapa daripadanya di Bowen Selatan. Terdapat laporan hampir setiap hari tentang mereka dan mereka telah membuat persembahan yang agak menarik. Walaupun paus bungkuk dan paus kelabu adalah penampakan yang agak biasa di Selat Georgia, kami biasanya tidak melihat mereka berkeliaran dalam nombor ini selama ini. Mesti ada jumlah umpan yang baik di luar sana untuk mengekalkannya di kawasan itu.

Jika anda akan memerhati ikan paus, pastikan anda melakukan beberapa dari jarak yang sihat. DFO memang mempunyai unit perlindungan ikan paus dan mereka di luar sana membuat rondaan. Oleh itu, pastikan anda menjaga jarak anda, anda mempunyai lesen memancing anda dan duri itu diratakan sepenuhnya.

Berikut adalah pautan ke menonton hidupan liar marin yang akan membantu memahami sesuatu.

Jika anda seorang pelajar visual, di sini ya!

DFO _Memerhati _Hutan liar_Nov'22

Jumpa anda di kedai atau air,

Jason Tonelli

Untuk Diselitkan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *