Lampu Mati untuk Penghijrahan Burung

Nota Burung®

Lampu Mati untuk Penghijrahan Burung

Diadaptasi daripada podcast Bring Birds Back

Ini ialah BirdNote.

[nocturnal flight calls]

Banyak burung berhijrah pada waktu malam. Mungkin kedengaran pelik untuk mengembara dalam gelap, tetapi burung mempunyai alasannya.

Julia Wang: Pada waktu malam udara kurang bergelora, jadi lebih mudah untuk terbang.

Itulah Julia Wang dari Cornell Lab of Ornithology.

Julia Wang: Dan terutamanya untuk spesies hutan yang mungkin tidak begitu tangkas, lebih mudah untuk terbang pada waktu malam. Ia juga biasanya lebih sejuk pada waktu malam, jadi lebih mudah untuk menghilangkan haba yang terhasil apabila anda terbang dalam jarak yang sangat jauh.

Tetapi berhijrah pada waktu malam juga bermakna burung boleh terganggu oleh cahaya terang dan bertembung dengan bangunan.

Julia Wang: Semua pencemaran cahaya ini datang dari pusat utama bangunan, rumah, kediaman, menarik burung, secara amnya, ke kawasan di mana mereka lebih cenderung untuk menghadapi perlanggaran dan ancaman bandar yang lain.

Julia ialah ketua projek untuk BirdCast, yang menyediakan ramalan untuk penghijrahan burung supaya orang ramai tahu bila mereka harus mematikan lampu mereka.

Julia Wang: Apa yang kami minta ialah anda menghidupkan suis dan mematikan beberapa lampu semasa musim penghijrahan, dan ia menjadi situasi menang-menang bagi kedua-dua pihak. Anda membantu menyelamatkan burung. Dan anda juga, sebagai pemilik atau pengurus bangunan, atau sebagai seseorang di rumah mereka sendiri, anda menjimatkan tenaga dengan mematikan lampu.
Ketahuilah bahawa setiap cahaya adalah penting dan setiap rumah penting.

[nocturnal flight calls]

Ketahui lebih lanjut tentang program memadamkan lampu untuk penghijrahan burung pada podcast Bring Birds Back. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote dot org. Saya Tenijah Hamilton.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Swainson’s Thrushes Calling Slightly Before Sunrise, menggunakan ihsan PANGGILAN BURUNG dan LAGU.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Ogos 2022
Pencerita: Tenijah Hamilton

ID# PodBBB-13-2022-08-22 PodBBB-13

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *