Lalat yang Betul (dan Mengapa)

Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Lalat. Dan Mungkin Sedikit Lagi.

Kadangkala, memilih lalat yang betul (dan dengan “betul”, yang kami maksudkan adalah yang akan menarik pelangi yang besar dan cantik dari kedalaman air dan ke garisan anda) adalah mudah. Dan kadangkala, ia memerlukan tindakan mengimbangi yang halus dari segi seni, sains, dan pemerhatian yang baik. Tetapi dalam apa jua cara, ia tidaklah begitu rumit seperti yang anda fikirkan. Begini cara menentukan lalat mana yang paling berkemungkinan memasukkan ikan ke dalam pukat anda.

Panduan Terbang

Langkah pertama ialah mengetahui dan memahami pelbagai kategori lalat. A lalat kering dipancing di permukaan air dan secara amnya mewakili serangga akuatik yang baru menetas dari peringkat larvanya. A lalat basah boleh meniru serangga berenang atau ikan kecil kecil dan dipancing di bawah permukaan – berhampiran bahagian atas atau bawah lajur air. Penstrim serupa dengan lalat basah, dan dipancing di bawah permukaan; mereka biasanya meniru ikan umpan yang lebih besar; krustasea atau lintah. A nimfa ialah serangga akuatik dalam peringkat larva dan biasanya dipancing ke bahagian bawah, di sekeliling batu dan struktur lain yang merangkumi habitat semula jadinya. An muncul ialah peringkat di mana serangga akuatik telah naik ke permukaan air dan menetas menjadi dewasa. Akhirnya, a daratan ialah serangga atau pepijat bukan bawaan air, seperti belalang, yang telah bertiup atau jatuh ke dalam air.basah


Kering


Penstrim


Nimfa


Muncul


Terrestrial


Penarik vs Peniru


 

An penarik (aka “mencari lalat”) ialah lalat tujuan umum yang tidak semestinya daging mewakili sumber makanan yang biasa digunakan oleh ikan, tetapi terlalu mencolok dan menimbulkan rasa ingin tahu untuk diabaikan, sementara peniru lalat adalah seperti apa bunyinya: Lalat yang meniru, setepat mungkin, sumber makanan yang diketahui.

Sebelum memutuskan lalat mana yang hendak diletakkan pada barisan anda, luangkan masa beberapa minit dahulu untuk memerhati air.

Apakah makanan ternakan mesra ikan yang boleh anda temui? Adakah anda melihat pepijat? Ikan kecil? Adakah belalang terapung di hilir sungai? Jika sumber makanan ini ada, maka ikan yang anda sasarkan akan mengenalinya, dan kebiasaan adalah langkah pertama dalam mengisi creel anda. Proses ini dikenali sebagai “match the hatch,” yang sebenarnya merupakan cara bijak untuk mengatakan bahawa lalat yang mewakili sumber makanan yang diketahui ikan pada peringkat perkembangan yang betul dalam kitaran hayatnya adalah yang terbaik.


Petua Pantas:


 

Ia juga berguna untuk mencari petunjuk mengenai tempat dan cara ikan makan. Sebagai contoh, jika anda melihat riak di permukaan, anda akan tahu bahawa ikan sedang makan di permukaan, yang bermaksud anda akan mahu menggunakan… anda telah meneka… lalat kering.

Akan ada masa apabila ia tidak akan menjadi jelas apa yang dimakan oleh ikan tempatan; ini adalah masa yang sesuai untuk mencuba alat penarik tujuan am atau lalat darat.

Fikirkan dengan cara ini: Walaupun anda tidak tahu apa itu makanan tertentu, anda mungkin mempunyai rasa sama ada ia baik untuk dimakan atau tidak. Dan ikan tidak berbeza.

Akhir sekali, jangan tertekan dan hanya memancing seperti yang anda maksudkan. Selalunya, keyakinan dan perhatian yang teliti terhadap teknik anda dan persekitaran anda adalah “umpan” yang lebih baik daripada lalat yang sempurna. Selalunya dikatakan bahawa anda boleh memancing corak lalat yang salah dengan cara yang betul dan menangkap lebih banyak ikan daripada seseorang yang memancing dengan corak yang betul dengan cara yang salah, dan itu benar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *