Ladang Emas Uruguay untuk Burung dan Penternak

Nota Burung®

Ladang Emas Uruguay untuk Burung dan Penternak

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

Joaquín Aldabe, ahli biologi dan ahli ekologi, tinggal di Uruguay. Beliau bekerja dengan Manomet sebagai Pakar Penternakan dan Pemuliharaan di Pantai Timur Uruguay, berhampiran lagun pantai, Laguna de Castillos. Ia adalah tempat di mana burung migrasi seperti American Golden-Plover melawat padang rumput lembu.

[American Golden-Plover calls]

Joaquín Aldabe: Ia menjajarkan pengeluaran dengan sangat baik dengan pemuliharaan…

Padang rumput menyediakan rumput pendek dengan beberapa pokok dan kadang-kadang ditenggelami air – tempat yang sesuai untuk plovers mencari makanan. Joaquín berkata bahawa penternak dan pekerja pertanian lain sedang mencari cara untuk menggunakan padang rumput ini secara mampan. Terutamanya di sekitar kawasan pantai berhampiran lagun, habitat dengan kepekatan tertinggi burung.

Joaquín Aldabe: Rumput pendek kurang daripada lima sentimeter…

Burung-burung ini memerlukan rumput yang lebih pendek untuk musim sejuk, jadi penternak digalakkan untuk membiarkan lembu mereka meragut rumput hingga 1-2 inci dari Oktober hingga Februari, musim sejuk, dan kemudian biarkan ia tumbuh lebih lama untuk sepanjang tahun. Rumput yang lebih pendek memudahkan burung mencari mangsa dan melihat pemangsa seperti falcon dengan lebih cepat. Dan para penternak sanggup melakukan bahagian mereka.

Joaquín Aldabe: Sepanjang tahun bekerja dengan pengeluar, saya mendapat kejutan yang hebat…

Penternak ingin hidup dari padang rumput mereka secara mampan sambil membantu burung pantai seperti plover emas. Joaquín mengatakan bahawa menggabungkan sains dengan pengetahuan tempatan tentang bekerja di padang rumput akan membantu memelihara burung dan pengeluaran dari tanah.

Rancangan ini adalah sebahagian daripada siri penyelidikan pemuliharaan burung pantai Manomet, dan ia juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. American Golden-Plover ML 31731481 direkodkan oleh Andrew Spencer, dan American Golden-Plover Xeno Canto 628070 yang dirakam oleh P. Rinaldi.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Oktober 2022
Narator: Camilo Garzon

ID# manomet-05-2022-10-05 manomet-05

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *