Kurikulum Baharu Akan Mengajar Pelajar di Hawai’i Mengenai Burung Asli Kepulauan

Hawai’i pernah menjadi syurga burung — kurikulum baharu berusaha untuk memberi inspirasi kepada generasi akan datang untuk membantu menyelamatkan tumbuhan merayap aslinya yang masih hidup sebelum terlambat.

A kurikulum baharu untuk mengajar pelajar dari tadika hingga sekolah menengah tentang honeycreepers Hawaii tersedia untuk digunakan oleh guru mulai bulan ini. Kurikulum yang dibangunkan oleh kumpulan rakan kongsi American Bird Conservancy (ABC) “Burung, Bukan Nyamuk” bersama dengan Sekolah Kamehameha dan juga Hitam dan putih rangkaian sekolah, bertujuan untuk memberi inspirasi kepada kecintaan terhadap burung dan sokongan untuk pemuliharaan honeycreeper Hawaii.

Bahan ini dibahagikan antara dua pembentangan: yang pertama mengenai sivik, dan yang kedua mengenai sejarah semula jadi dan pemuliharaan burung Hawaii. Idea ini diilhamkan oleh pelajar dan guru yang menggunakan suara mereka untuk membantu meluluskan rang undang-undang awal tahun ini yang menetapkan Daerah Lehua (Metrosideros polymorpha) sebagai Pokok Endemik Negeri Hawaiʻi rasmi.

“Kami tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan cikgu [teachers] dan mereka pelajar [students] untuk melakukan sesuatu yang serupa untuk honeycreepers,” kata Luka Zavas, Pengurus Jangkauan untuk Burung, Bukan Nyamuk. Zavas dan seluruh pasukan berharap dapat memperkasakan kanak-kanak Hawaii menggunakan suara mereka untuk menyokong resolusi yang akan mengisytiharkan 8 Ogos Hari Burung Hawaii.

I’iwi, hak cipta Pete Morris, daripada galeri burung selancar

Menceritakan Kisah Honeycreepers Hawaii

Selama berjuta-juta tahun, Hawai’i adalah syurga burung yang bebas daripada reptilia, amfibia, dan kebanyakan mamalia, tetapi sejarah burung ini kurang diketahui hari ini. Kurikulum honeycreeper baharu berusaha untuk mengubahnya dengan membawa pelajar dalam perjalanan melalui sejarah geologi dan evolusi Hawai’i.

Dipandu oleh ceramah Tulang (spesies menjalar lebah Hawaii berwarna merah lembayung), kanak-kanak mempelajari kisah pembentukan pulau dan sinaran penyesuaian tumbuhan menjalar ke dalam sekurang-kurangnya 59 spesies berbeza yang hanya terdapat di Hawai’i. Kurikulum ini memperkenalkan pelajar kepada sejarah interaksi manusia dengan burung-burung ini juga, daripada penerangan tentang bulu asli Hawaii hinggalah kepada pembacaan secara langsung tentang pertemuan dengan spesies yang kini telah pupus.

Pelajar boleh meneroka rakaman video dan audio burung yang masih hidup hari ini, mempelajari spesies yang mendiami pulau mana. Untuk menambah bahan dalam talian, pasukan kurikulum akan memberikan dua pembentangan awal dan kit sains yang dicipta oleh Sekolah Kamehameha kepada 60 kelas pertama untuk disertai.

Yang penting, kurikulum membentangkan mesej pemuliharaan yang kuat. Ia menerangkan keperluan mendesak dan cabaran untuk menyelamatkan spesies menjalar madu yang tinggal — beberapa daripadanya adalah dalam bahaya pupus dalam beberapa tahun akan datang. Hari ini, hanya satu pertiga daripada spesies burung hutan unik Hawaiʻi yang masih ada. Selebihnya telah tunduk kepada ancaman seperti spesies invasif, kehilangan habitat dan penyakit yang dibawa oleh nyamuk invasif. Kebanyakan burung yang ditemui orang di Hawai’i moden adalah spesies bukan asli seperti Kuntul Lembu, Mallardsdan Kardinal Utarameninggalkan burung asli hilang dari pandangan dan hilang akal.

Bahan kursus menghubungkan semula kanak-kanak Hawai’i dengan tumbuhan menjalar madu yang kesejahteraannya merupakan sebahagian daripada ekosistem dan budaya Hawaii. Zavas dan rakan sekerjanya berharap mesej ini akan memberi inspirasi kepada generasi akan datang untuk berasa berhubung secara peribadi dengan honeycreepers dan nasib mereka, dan meninggikan suara mereka untuk memperjuangkan kehidupan spesies asli pulau yang masih ada.

“Saya rasa saya mempunyai pendidikan yang cemerlang yang diuruskan oleh sama hebatnya cikgu [teachers] membesar dalam sistem sekolah awam di Hawaiʻi, tetapi saya tidak ingat pernah diajar tentang tanaman menjalar madu asli kami,” kata Zavas. “Saya bangga menjadi sebahagian daripada ini hui [group] yang bekerja untuk menyokong cikgu untuk membawa burung merayap Hawaii ke dalam bilik darjah mereka.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *