Kuntul Merah – Penari Lagun

Nota Burung®

Kuntul Merah, Penari Lagun

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote. [Laughing Gulls calling distantly; soft lapping of waves]

Di Teluk Mexico, belang pasir yang panjang dan rendah menandakan pintu masuk ke kawasan air yang dilindungi – sebuah lagun. Ikan-ikan kecil melintasi lagun, membuai air sedalam buku lali. Seekor Kuntul Merah menunggu, memerhati dengan berjaga-jaga. Kuntul Merah, [Reddish Egret calls and sounds] bangau yang sangat glamor, dinamakan kerana bulu-bulu yang bergelombang di lehernya yang panjang – yang berkilauan seperti tembaga yang dikilap. [Reddish Egret calls and sounds] Kuntul itu berdiri hampir tiga kaki tinggi – pada kaki kurus berwarna biru kobalt. Paruhnya, sebilah keris panjang berwarna merah jambu, berhujung hitam.

Indah, ya. Tetapi Burung Bangau Merah terkenal dengan telatah mereka yang mengejutkan dalam menangkap ikan. [Running, splashing] Ketika memancing, kuntul itu memecut melintasi lagun, menganyam ke kiri dan kanan, serentak mengibaskan sayapnya yang lebar ke dalam dan ke luar sambil menikam ke dalam air dengan paruhnya. Ikan yang terkejut dengan pergerakan gila burung kuntul itu menjadi sasaran keris merah jambu itu. [Sound of plunging rapidly into water] Ini hanyalah salah satu daripada beberapa taktik memancing Reddish Egret. Ada kalanya, burung itu akan mengangkat sayapnya ke hadapan di atas kepalanya, mencipta bayang-bayang di atas air. Ia kemudian membeku dalam kedudukan ini selama beberapa minit. Ikan berenang masuk, tertarik dengan tompokan teduh dan . . . baik, anda tahu yang lain. [Laughing Gulls calling distantly; soft lapping of waves]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

BirdNote memberikan anda bunyi burung setiap hari, dan anda juga boleh mendapatkan pemandangan apabila anda mengikuti kami di Instagram, / @BirdNoteRadio.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan Kuntul Merah [9700] dirakam oleh RS Little; Burung Camar Ketawa [25783] dirakam oleh GF Budney.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2015 Tune In to Nature.org Januari 2017 / 2020 / 2022 Narator: Michael Stein
ID# REEG-01-2013-01-23 REEG-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *