Kumpulan menyaman untuk menyelamatkan Lesser Prairie-Chicken

Pada 1 Jun, Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS terlepas tarikh akhir untuk memuktamadkan cadangan untuk melindungi Lesser Prairie-Chicken, jadi pada akhir Oktober, Pusat Kepelbagaian Biologi disaman agensi itu atas kekurangan tindakannya.

Pada 2021, FWS mencadangkan menambahkan populasi ayam padang rumput Texas dan New Mexico ke dalam senarai spesies terancam, dan populasi utara yang berasingan di Texas, Oklahoma, Kansas dan Colorado ke dalam senarai terancam. Tetapi peraturan muktamad untuk menggubal penyenaraian adalah hampir lima bulan tertunggak.

“Sungguh menghantui untuk berfikir bahawa video tarian Lesser Prairie-Chicken yang rumit mungkin hanya tinggal untuk generasi akan datang jika burung yang menarik ini tidak mendapat perlindungan yang telah dijanjikan,” kata Michael Robinson, seorang peguam bela kanan di pusat. “Industri minyak dan gas telah berjuang selama beberapa dekad menentang perlindungan untuk Lesser Prairie-Chicken, dan Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar lewat mengeluarkan peraturan terakhirnya. Agensi telah berjalan perlahan setiap langkah, dan burung yang terancam ini terus kehilangan lebih banyak habitat.”

Kemerosotan ayam padang rumput kepada sebahagian kecil daripada bilangan asalnya hasil daripada kemerosotan dan pemecahan Dataran Besar selatan. Penukaran kepada tanaman, ragut lembu, menaikkan talian kuasa dan tiang telefon, penggerudian minyak dan gas, dan pencerobohan hutan – serta kemarau dan suhu tinggi yang dikaitkan dengan pemanasan global – semuanya membahayakan burung.

Di bawah cadangan Jun 2021, kedua-dua populasi Lesser Prairie-Chickens masing-masing akan mempunyai tindakan pemulihan, matlamat dan garis masa mereka sendiri. Tetapi agensi itu tidak memuktamadkan cadangan itu pada 1 Jun 2022, seperti yang diperlukan.

“The Lesser Prairie-Chicken memerlukan perlindungan Akta Spesies Terancam,” kata Robinson. “Tanpa pertikaian mengenai kemerosotan jangka panjang dan bahaya jangka pendek burung itu, dan semua alasan birokrasi untuk tidak menyenaraikannya telah digunakan, kami dibiarkan dengan ketidakupayaan agensi yang membingungkan yang memerlukan campur tangan mahkamah.”

Berdekad terhenti di Lesser Prairie-Chicken

1995: Organisasi terdahulu Pusat, Yayasan Undang-undang Biodiversiti, membuat petisyen untuk menyenaraikan Lesser Prairie-Chicken sebagai spesies terancam.

2014: FWS akhirnya menyenaraikan Lesser Prairie-Chicken sebagai terancam. Tetapi pada tahun berikutnya, industri minyak dan gas berjaya mencabar penyenaraian di Midland, Texas, berdasarkan perjanjian pemuliharaan yang kurang dilaksanakan dan sebahagian besarnya tidak berkesan.

2016: Pusat dan sekutunya membuat petisyen untuk penyenaraian terancam untuk Lesser Prairie-Chicken. Yang seterusnya tuntutan mahkamah oleh Pusat dan sekutu, dan komen diserahkan pada April 2021, membawa kepada tahun lepas peraturan yang dicadangkanyang menghadapi tentangan daripada industri minyak dan gas.

Terima kasih kepada Pusat Kepelbagaian Biologi kerana menyediakan berita ini.

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *