Kuda untuk diikuti untuk musim lompatan 2022/23: Dan Skelton

 • Horse & Hound disokong oleh penontonnya. Apabila anda membeli melalui pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen untuk beberapa item yang anda pilih untuk dibeli. Ketahui lebih lanjut

 • Memandangkan musim lompatan 2022/23 bermula ke tahap teratas, jurulatih lompat Warwickshire Dan Skelton mempunyai banyak perkara yang perlu dinantikan dalam beberapa bulan akan datang. Dia berharap untuk membina 134 pemenang yang dibelanya musim lalu, mengumpul lebih daripada £2 juta hadiah wang, dengan pelbagai kuda menarik di Lodge Hill Stables miliknya, termasuk bakal pencabar Piala Emas Cheltenham dan Grand National. Berikut ialah kuda Dan Skelton untuk diikuti semasa musim Hunt Nasional 2022/23.

  Kuda Dan Skelton untuk diikuti: Protectorat

  “Dengan lompatan yang lebih baik pada yang terakhir tahun ini dia mungkin berada di tempat kedua [in the Boodles Cheltenham Gold Cup]tetapi saya rasa A Plus Tard cukup hebat pada hari itu,” kata Dan mengenai kuda pertamanya yang mengikuti musim ini. “Saya fikir dengan tanah yang lebih perlahan ia akan membantu kami. Pembentukannya sempurna dan tidak ada keluhan sama sekali.  “Tahun depan dia akan menjadi lebih kuat setahun dan mempunyai pengalaman setahun lebih di bawah tali pinggangnya, tetapi mari kita mulakan di Haydock dan lawan A Plus Tard di sana dahulu.

  “Dulu dikatakan bahawa jika anda tidak memenangi Piala Emas pada percubaan pertama anda, anda tidak akan memenanginya jadi saya digalakkan bahawa A Plus Tard memenangi Piala Emas pada percubaan kedua dan bukannya yang pertama,” tambah Dan. “Selain Piala Emas, dia adalah kuda kelas tinggi.

  “Semua orang tahu bahawa lariannya di Aintree bukanlah Protektorat sebenar,” katanya tentang Saints Des Saint gelding (gambar di bawah) yang dimiliki oleh Sir Alex Ferguson, Ged Mason dan keluarga Hales. “Anda perlu mengatakan bahawa perlumbaan yang benar-benar sesuai dengannya ialah Cotswold Chase tetapi itu adalah perbincangan yang perlu dilakukan selepas Betfair Chase [in November]. Saya sangat positif tentang kuda itu dan dia adalah piawaian Piala Emas.”

  Kuda untuk diikuti: Pelindung Dan Skelton

  negeri naungan

  awan hitam

  “Saya harap anda melihat persembahan seperti tahun lepas dalam Shloer Chase kerana di situlah kami akan memulakannya semula,” kata Dan. “Saya rasa semua orang kini menghargai dia sangat baik dan kemudian kami akan mempertimbangkan baki musim ini.

  “Kami hanya perlu mengambil langkah demi langkah dengannya sedikit. Saya ingin melihat dia kembali dalam Champion Chase,” kata Dan, yang menarik anak Terry Spragget yang berusia lapan tahun daripada Festival Cheltenham tahun ini selepas hujan lebat. “Ada urusan yang belum selesai di sana? Saya rasa ada selepas detik sempitnya pada tahun sebelumnya.

  “Apabila mereka semakin tua, ramai daripada dua miler itu menjadi lebih baik pada dua batu. Saya rasa dia seorang dua miler tulen kerana dia begitu pantas dan begitu pantas di udara. Mudah-mudahan, kami akan berseronok.”

  Bertuah Kali Ketiga

  “Saya agak kempis selepas Henry VIII Novices’ Chase [last December] tetapi apa yang berlaku di Taman Sandown ialah kami memutuskan untuk membuat larian seperti yang kami katakan kami akan melakukannya suatu hari nanti, tetapi dengan Pagar Kolam anda dapat melihat dia telah menjalankan perlumbaannya,” kata Dan dari dua teratas- pemburu batu, yang dimiliki oleh Mike dan Eileen Newbould.

  “Akhirnya musim lalu dia memenangi dua Gred Dua dan kelihatan bagus melakukan itu tetapi saya rasa hari yang mengecewakan adalah Kingmaker di Warwick apabila Edwardstone menewaskannya ketika saya pergi ke sana memikirkan ‘kita akan menang hari ini’.

  “Dia akan bermula dalam Piala Emas Haldon [at Exeter in November] dan dia perlu menjadi pemain dalam perlumbaan itu. Saya rasa hari dia boleh bertembung dengan Nube Negra adalah dalam Champion Chase tetapi nasib diperlukan pada setiap suku untuk kedua-duanya ke sana.”

  Kuda untuk diikuti: rekrut baru Le Milos

  “Dia baru kepada kami musim ini dan dia memenangi Masters Handicap Chase di Sandown Park musim lalu,” kata Dan mengenai pemain berusia tujuh tahun itu (gambar di bawah), yang sebelum ini dilatih oleh Tim Vaughan. “Saya suka apa yang saya lihat dan kami akan memberinya jalan ke Grand National. Itu mungkin kelihatan seperti Bangor pada awal November diikuti dengan Piala Emas Karang atau Becher Chase.

  “Kami tidak pernah memenangi Grand National dan ia adalah perlumbaan yang perlu anda sasarkan dengan satu perlumbaan yang cukup bagus. Kami akan memulakannya dan sebaik sahaja kami berada di jalan raya, kami boleh mula memperhalusi laluan ke sana.

  “Dia hampir berada di peringkat berat dan kami akan berusaha untuk memastikannya. Dia kelihatan seorang pelompat yang baik jadi dia sepatutnya mempunyai ruang untuk pagar itu.”

  Kuda untuk diikuti: Le Milos milik Dan Skelton

  milos

  Drogo saya

  “Kami perlu bersabar dengannya kerana dia baru sahaja kembali ke Polly Gundry di mana dia akan melakukan banyak latihan pra di sana dan kemudian kami akan mendapatkannya kembali,” kata Dan dari pelari berpagar yang memenangi Gred Satu, yang terlepas sebahagian besar musim lalu selepas mengalami kecederaan.

  “Dia sangat berbakat dan kami perlu memastikan apabila dia kembali ke trek, dia berada dalam keadaan teguh seperti yang mungkin. Mudah-mudahan dia boleh kembali untuk musim bunga tetapi anda perlu yakin dengan sebarang kecederaan kaki.”

  Shan Blue

  “Saya akan katakan Shan Blue jatuh di Wetherby adalah bahagian paling teruk musim lalu,” kata Dan mengenai kudanya yang seterusnya untuk mengikuti musim ini. “Hakikat dia kembali musim lalu adalah satu usaha besar, tetapi ada urusan besar yang belum selesai di sana.

  “Masanya di Kauto Star di Kempton adalah lebih pantas daripada King George pada tahun itu dan itu menunjukkan dia akan menjadi pemain dalam perlumbaan tertentu.

  “Berpotensi dia boleh menjadi kuda King George. Jika dia memenangi Dewan Charlie, anda pergi ke King George sebelum anda membuat rancangan lain. Saya fikir dia akan pergi ke Wetherby dan dia sukar untuk ditewaskan.”

  Lebih lama daripada

  “Saya rasa kuda yang boleh meningkat banyak musim ini ialah Langer Dan,” kata jurulatih Ocovango berusia enam tahun milik Colm Donlon (gambar di bawah).

  “Sama ada dia boleh membuat lompatan 20 paun dan menjadi kuda Berpagar Stayers’ saya tidak tahu, tetapi saya akan terkejut jika dia tidak boleh menjadi lebih baik daripada seorang handicapper.

  “Bolehkah dia memenangi sesuatu seperti Relkeel Hurdle? Saya ingin fikir dia boleh. Saya fikir dia boleh mengambil langkah sehingga tiga batu tetapi saya tidak percaya dia melakukannya kali pertama. Dia akan pergi ke Aintree buat kali pertama untuk perlumbaan syarat itu pada bulan November.”

  Kuda Dan Skelton untuk diikuti: Langer Dan

  Lebih lama daripada

  Tasik Constance

  “Kami telah berhati-hati dengan Lac De Constance,” kata Dan mengenai anak berusia enam tahun yang dibiakkan Perancis itu yang bersedia untuk beralih kepada halangan yang lebih besar. “Kami membuatkan dia cergas untuk penampilan sulungnya di Exeter tetapi kami meninggalkan sedikit masa untuk meneruskannya, kemudian dia pergi dan memenangi perlumbaan Tersenarai di sana sebelum dia memenangi satu lagi perlumbaan kecil di Warwick dengan baik.

  “Semuanya berjalan dengan baik dan diharapkan kami dapat menjadikannya pengejar terbaik. Jika dia akhirnya cukup baik untuk berlari di Scilly Isles, saya akan berlari dalam itu dan terlepas Cheltenham sebelum pergi ke Aintree.

  “Jika dia adalah kuda yang boleh menjadi Gred Satu dalam syarikat terbuka, kami tidak mahu melakukan apa-apa untuk menafikannya. Dia selalu melompat pagar dengan baik tetapi dia adalah kuda yang besar.

  Parti yang tidak dijangka

  “Parti Unexpected mendapat teknik lari berpagar yang sangat baik menjelang penghujung musim lalu,” dedah Dan dari kanak-kanak berusia tujuh tahun itu, yang merupakan bapa saudara yang sama, Martaline, sebagai Lac De Constance. “Kami perlu menterjemahkannya kepada pagar sekarang tetapi sentuh kayu ia telah berjalan lancar setakat ini.

  “Seekor kuda yang melintasi pagar adalah satu petua dan diharapkan dia boleh menjadi kelas Gred. Saya akan kecewa jika dia bukan pembawa bendera di bahagian ini tetapi dia tidak berterus terang kerana dia mempunyai masalahnya. Namun, dia sihat dari segi mental. Saya rasa dia mempunyai banyak sifat yang anda perlukan untuk mencapai perkara yang baik.”

  Ballygrifincottage

  “Ballygrifincottage sepatutnya menjadi salah seorang pemburu pemula kami yang lebih baik,” kata Dan tentang kudanya yang seterusnya, seorang Stowaway berusia tujuh tahun. “Saya tidak fikir dia adalah kuda untuk Bintang Kauto tetapi saya dapat melihat dia berada dalam pengejaran pemula yang baik.

  “Perlumbaan muktamad ialah sama ada Towton di Wetherby atau Hampton Novice Chase di Warwick di tanah lembut.”

  West Cork

  “Saya suka kemenangan Greatwood West Cork,” kata Dan tentang kudanya untuk diikuti. “Kami sedang berbincang tentang apa yang perlu dilakukan dengannya tetapi saya fikir kami cenderung untuk mengejar dia.

  “Saya rasa saya perlu mula mengejarnya kerana itulah yang dilakukan Mike [Newbould] membeli dia untuk.

  “Jika kami mendapat tiga larian dan kami memenangi satu kejar-kejaran kecil dan berada dalam dua perlumbaan Gred dan selesai diletakkan di belakang sesuatu yang dinilai lebih tinggi daripada kami untuk pergi ke Arkle, anda mungkin kembali kepada halangan.”

  Beakstown

  “Saya fikir dia mungkin kuda Piala Emas Paddy Power,” kata Dan dari Stowaway berusia sembilan tahun, yang dimiliki oleh Bryan Drew. “Dia menjadi lebih mantap dan konsisten dan dia memenangi perlumbaan tersenarai yang baik di Ayr musim lalu.

  “Baik hingga ke tanah lembut dan trek yang rata adalah baik untuknya tetapi setelah mengatakan bahawa dia berlari dengan baik dalam apa yang menjadi Jewson di Cheltenham.

  “Jika kita pergi untuk Paddy Power, kita tidak boleh pergi untuk Rising Stars. Saya rasa dia berada di meja besar.”

  Dapatkan Tonik

  “Get A Tonic ialah kuda betina yang sangat baik dan dia telah ditewaskan oleh Marie’s Rock di Warwick yang kemudiannya memenangi dua Gred Ones,” kata Dan.

  “Dia kekal sangat baik. Saya rasa kita belum selesai melalui halangan. Saya fikir dengan dia kita boleh berakhir di Wincanton pada bulan November untuk kecacatan kuda betina yang berharga itu [the Richard Barber Memorial Mares’ Handicap Hurdle] jika tanah itu betul. Saya ingin melihatnya dalam Mares’ Hurdle di Cheltenham.”

  Harapan Molly Ollys

  “Molly Ollys Wishes akan pergi ke Wetherby untuk perlumbaan Tersenarai [bet365 mares’ hurdle at the end of October] yang dimenanginya musim lalu,” kata Dan mengenai anak perempuan Black Sam Bellamy yang berusia lapan tahun. “Dia ajaib memandangkan dia mengambil lima permulaan untuk memenangi perlumbaan berpagar pertamanya dan sejak itu dia berlepas. Dia telah menjadi kuda betina yang hebat.

  “Perkara besar musim lalu ialah Warfield di Ascot [in January] dan kami mendapatnya. Itu akan menjadi agenda semula. Ia akan menjadi Wetherby, kemudian Kempton untuk perlumbaan kuda tersenarai kemudian Warfield – mereka adalah tiga yang besar.”

  Ead Selatan

  “L’Eau De Sud ialah rekrut Perancis yang sangat baik yang menang di Auteuil,” kata Dan. “Beliau adalah orang baru sehingga 1 Disember dan terdapat banyak perkara yang disukai tentangnya dan kami akan mengambil kesempatan daripada itu. Dia akan terus melepasi halangan sepanjang musim tetapi akhirnya dia akan membuat pengejar yang lebih baik.”

  anak ayam

  “Pikar ialah seorang gadis yang mendapat penilaian 125,” kata Dan mengenai pemain berusia lima tahun itu, yang berlumba tiga kali musim lalu. “Dia mendapat keputusan dalam perlumbaan tiga pelari di Cheltenham kemudian kami mendapat pusingan yang jelas kepadanya. Saya akan terkejut jika kita tidak boleh meninggalkan prestasi tahun lepas. Saya rasa dia cukup kemas.”

  Kateira

  “Kateira menang kali pertama di Huntingdon kemudian tidak menunjukkan prestasi terbaiknya dalam Gred Dua di Aintree tetapi dia sangat bagus untuk rintangan baru kuda betina,” kata Dan.

  Pembroke

  “Pembroke adalah kuda yang sangat baik yang menang di Huntingdon,” kata Dan. “Dia akan bermula lebih dua batu tetapi ia tidak akan lama sehingga dia melangkah dalam perjalanan.”

  Fajar Kelabu

  “Grey Dawning sangat bagus dan telah memenangi dua bampar,” kata Dan dari Flemensfirth berusia lima tahun, yang Harry Skelton menunggang kemenangan pada kedua-dua kesempatan dan merupakan salah satu kuda pasukan untuk mengikuti musim ini. “Untuk melakukan apa yang telah dia lakukan adalah hebat kerana dia berada di sisi bapa yang selalunya mengambil masa 18 bulan untuk penurunan sen. Dia kelihatan hebat dan lompatannya sangat bagus.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Menyatukan dua keluarga lompat tunjuk sedang mengetuai pesaing Triumph Hurdle Allmankind, pemain air mata berbakat yang tenaganya disalurkan ke arah

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *