Kuda ialah LoveMorgan Horse Jangka Hayat & Gejala Penuaan

Kuda Morgan adalah salah satu kuda yang paling popular kerana serba boleh. Walaupun sesetengah individu berdaftar, yang lain tidak; oleh itu, pemilik kadangkala tidak dapat mengukur umur sebenar kuda mereka. Berikut adalah beberapa petua tentang Jangka hayat kuda Morgan yang boleh membantu anda.

jangka hayat morgan-horse

Jangka hayat kuda Morgan: Berapa lama ia hidup?

Jangka hayat kuda Morgan ialah purata 20 – 30 tahun. Sementara itu, terdapat beberapa individu yang diketahui hidup lebih 30 tahun apabila mereka dijaga dengan baik.

Karenza Alice kuda morgan tertua

Karenza Alice dan pasukannya memenangi 3 acara di Ranch Rodeo

Kuda Morgan Yang Tertua Hidup

Karenza Alice dipercayai sebagai Kuda Morgan tertua yang masih hidup. Dia dilahirkan pada Jun 1990. Pemiliknya berkata bahawa dia adalah kuda yang hebat dan sihat dan dia masih boleh melakukan kerja lembu ketika itu.

Saya telah mengumpulkan banyak petua berguna untuk meramalkan peringkat proses penuaan kuda Morgan dalam artikel itu. Tatal ke bawah untuk mengetahui!

>>> Baca lebih lanjut: Berapa tinggi Morgan Horses?

Gejala Proses Penuaan Dalam Morgan Horses

1. Gejala fizikal

kot

Semakin tua seekor kuda Morgan, semakin padat dan tebal bulunya. Terutamanya, bagi sesetengah individu, rambut di sekeliling muka mereka mungkin menjadi kelabu dengan usia.

15-tahun-morgan-kuda

Morgan Horse berumur 15 tahun

Gigi

Sebelum masa kuda Morgan mencapai umur 5 tahun, mereka membentuk gigi kekal. Pada masa itu, enam gigi hadapan, yang dikenali sebagai gigi kacip, mempunyai lubang di dalamnya yang dipanggil “cawan lubang hitam” atau “cawan” ringkasnya.

Dari 6 hingga kira-kira 10 tahun, cawan akan hilang secara berpasangan, bermula dari bahagian tengah hadapan.

Setiap tahun, secara beransur-ansur, gigi kuda Morgan mula bergerak keluar. Pada sekitar 11 – 12, gigi bawah bergerak lebih cepat daripada gigi atas, jadi akan ada cangkuk di bahagian bawah gigi kacip atas.

Pada sekitar 15, akan ada rupa alur. Semakin tua kuda Morgan, semakin panjang alurnya.

Ringkasnya, menjelang 11, gigi mempunyai bentuk bujur dan menjadi berbentuk segitiga dan kemudian lusuh apabila semakin tua.

belakang

Seperti jenis kuda lain, bahagian belakang kuda Morgan menurun dan layu menjadi lebih mudah dilihat apabila mereka berumur.

>>> Temui 5 fakta menarik tentang Morgan Horses

2. Gejala dalaman

Sistem penghadaman

Seperti yang dianalisis di atas, gigi kuda Morgan menjadi haus dengan usia. Ini disertai dengan dinding usus yang lebih nipis, menjadikan pecahan makanan tidak cekap. Akhirnya, kuda boleh mendapat risiko penembusan usus dan biasanya bertukar untuk melangkau makan.

Penglihatan

Disebabkan sistem imun yang lebih lemah apabila kuda Morgan semakin tua, mereka lebih cenderung untuk dijangkiti penyakit yang diwarisi dipanggil CSNB (Congenital Stationary Night Blindness). CSNB menjadikan mereka tidak dapat melihat dalam gelap, malah dalam cahaya malap.

Kesimpulan

Kuda Morgan biasanya digunakan dalam pelbagai jenis kerja kerana disiplin mereka sendiri yang ketat. Saya berharap melalui artikel ini, anda boleh menemui pelbagai cara untuk mengukur umur kuda Morgan anda supaya mereka boleh menerima rawatan yang betul.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau komen tentang Jangka hayat kuda Morgantolong beritahu saya. Terima kasih untuk membaca.

>>> Ketahui lebih lanjut: Purata Berat Morgan Horse

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *