Kuda Hackney yang cemerlang dalam acara disambut dengan anugerah prestasi –

 • Seorang hackney gelding dengan cinta merentas desa sedang mengibarkan bendera untuk baka British yang jarang ditemui kerana dia menunjukkan betapa serba boleh kuda ini.

  Skelton Romeo yang berpangkalan di East Yorkshire, Emily Gautier, 16 tahun telah dianugerahkan anugerah prestasi Hackney Horse Society 2022. Anugerah itu, yang dilancarkan semula tahun ini, bertujuan untuk mengiktiraf pencapaian hackney yang mengambil bahagian dalam sukan yang berbeza, kerana masyarakat berhasrat untuk meningkatkan kesedaran tentang kesesuaian baka untuk pelbagai disiplin dan sebagai pemain serba boleh. Pemenang anugerah sebelum ini termasuk hackneys yang telah cemerlang dalam dressage dan showjumping.  Emily Gautiers membeli Romeo 15.2hh empat tahun lalu sebagai kuda tunggangan umum dan menggodam.

  “Saya tidak sengaja mencari hackney kerana saya tidak mempunyai pengalaman tentang baka itu, dan saya selalu fikir mereka kebanyakannya digunakan untuk pertunjukan,” katanya.

  “Romeo tidak banyak berbuat apa-apa apabila saya membawanya pulang dan sebagai permulaan dia tidak boleh berjalan di atas tiang, tetapi dia sangat lembut dan rela.”

  Emily berkata mengambil Romeo persekolahan merentas desa buat kali pertama tahun lepas benar-benar “membawa dia keluar” dan membolehkan dia bersinar.

  “Dia suka merentas desa sejak awal dan dia benar-benar mahir dalam parit dan bank. Bunyinya klise tetapi dia belajar untuk mempercayai saya,” katanya.

  “Dua bulan selepas sesi persekolahan pertama kami, saya membawanya ke pertandingan Acara British pertama kami di Norton Disney – dan musim lalu kami tidak mempunyai sebarang penalti lompat merentas desa.”

  Tahun ini Emily dan Romeo telah bersaing di kelas BE90 dan bawah 18 tahun, dan mereka berharap untuk meningkatkan ke BE100 tahun depan.

  “Ia melucukan kerana saya selalu menyebut dalam helaian ulasan bahawa dia seorang hackney dan pengulas sentiasa terdengar terkejut dan seperti mereka perlu menyemak semula pembiakannya apabila mereka membacanya,” kata Emily.

  Dalam senarai pemerhatian Rare Breeds Survival Trust 2022/23, ciri kuda hackney dan kuda poni dalam kategori “keutamaan” dan amanah itu mengeluarkan amaran tentang masa depan baka yang tidak menentu, selepas hanya 31 anak kuda berdaftar dilahirkan tahun ini.

  Emily berkata dia berminat untuk membantu mempromosikan baka itu dan menunjukkan betapa serba bolehnya.

  “Saya benar-benar berbangga bahawa Romeo adalah seorang hackney, terutamanya kerana saya tidak pernah mendengar tentang banyak acara lain. Dia tidak pernah lumpuh atau sakit, dan saya tidak pernah mempunyai kuda seperti dia. Dia benar-benar menyukai kerjanya, “katanya.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *