‘Kuda grand prix dalam badan kuda’: pelompat legenda 21 tahun dan penunggang 7 tahun mengambil gelaran gaya

 • Poni lompat legenda Bunbury Conquest 128cm yang, pada usia 21 tahun, tiga kali lebih tua daripada jokinya Annabel Widdowson, berada dalam bentuk terbang di pertunjukan South View’s Home Pony hujung minggu lalu (26-30 Oktober).

  Kelopak berangan yang hebat itu dipandu dengan mahir oleh Annabel yang berusia tujuh tahun, yang tunggangan kemasnya membantu pasangan itu menghasilkan pusingan yang bergaya dan sempurna serta merebut gelaran gaya dan prestasi dalam kejohanan mini Masa Depan.  “Matlamat kami sentiasa untuk Annabel menunggang dengan betul dengan memikirkan masa depan dan dia bersaing dalam pemburu di Wellington, Florida, pada awal tahun ini,” kata ibu Annabel, Kathleen.

  Pada Festival Ekuestrian Musim Sejuk di Florida, Annabel memenangi kejuaraan pemburu stirrup pendek dan menikmati kemenangan di tanah air musim panas ini dalam cabaran mini bawah 10 tahun di Hickstead ketika dia menunggang guru sekolah berusia 25 tahun, Another Victory.

  Keluarga itu memajak “Questie” daripada Alison Irvine 12 bulan lalu dengan syarat dia dikembalikan selepas itu untuk bersara.

  “Dia menjaganya, walaupun mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri untuk duduk dan mencapai keseimbangan kerana dia sangat bersemangat dalam lompatannya,” kata Kathleen. “Dia adalah kuda grand prix dalam badan kuda. Kami berhati-hati memilih kelas kami bersamanya dan mungkin akan meningkat sedikit pada tahun depan tetapi kami tidak tergesa-gesa – kami mahukan keseronokan tanpa tekanan.”

  Hakim Gillian Milner kagum dengan standard tinggi di kalangan pelumba muda yang bertanding dalam pertandingan itu.

  “Ia adalah pertandingan yang sengit dengan beberapa pelumba yang bagus dalam kelas dengan hanya dua markah yang memisahkan dua teratas,” dedahnya. “Gaya, irama dan konsistensi pemenang memberikan kelebihan kepadanya, dia menanda setiap kotak.”

  Annabel yang berusia tujuh tahun, yang datuk dan neneknya Gary dan Beverly Widdowson memiliki rakan kongsi pemenang pingat emas Olimpik Nick Skelton, Big Star, mula menunggang pada usia muda dan berharap untuk bersaing di gelanggang utama di Hickstead tahun depan dengan Bunbury Conquest malar hijau, yang telah menjadi rakan kongsi hebat untuk penggantian pelumba muda termasuk Emily Irvine, Ria Scott dan Charlie Atkinson sejak sedekad lalu.

  Anda juga mungkin suka membaca…

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *