Kucing Domestik Membunuh 7 Juta Burung di Colombia Setiap Tahun, Menurut Kajian Pertama Sejenisnya

Kucing membunuh sejumlah besar burung setiap tahun di Colombia, menurut satu kajian baru-baru ini yang cuba mengukur ancaman kucing terhadap kehidupan burung negara. Penulis menganggarkan bahawa kucing membunuh 3 hingga 12 juta burung di Colombia setiap tahun, dengan anggaran median sebanyak 7 juta. Itu kira-kira sama banyak burung dengan bilangan orang yang tinggal di negeri Arizona.

“Ini adalah kajian yang sangat menarik dan, untuk pengetahuan saya, yang pertama seumpamanya di Amerika di luar Amerika Syarikat dan Kanada,” kata Grant Sizemore, Pengarah Program Spesies Invasif ABC. Satu kajian 2013 mendapati bahawa di AS, kucing luar membunuh dianggarkan 2.4 bilion burung setahun.

Untuk menduga jumlah kematian burung yang disebabkan oleh kucing di Colombia, penyelidik meninjau kajian terdahulu yang menganggarkan nombor kucing liar dan pemilik di negara itu, dan meninjau pemilik kucing luar mengenai jenis dan kuantiti mangsa yang dibawa pulang oleh haiwan kesayangan mereka. Oleh kerana bilangan kucing liar di negara ini tidak pasti, dan kerana pemilik mungkin hanya melihat sebahagian kecil mangsa yang ditangkap oleh kucing luar mereka, para penyelidik terpaksa memastikan anggaran mereka luas.

Antpitta berwajah bulan sabit, hak cipta Pablo Florez, daripada galeri burung selancar

Walaupun dengan ketidakpastian ini, penulis yakin bahawa kucing membunuh, sekurang-kurangnya, 3 juta burung di negara ini setiap tahun. Mereka menganggarkan bahawa nilai yang menghampiri julat atas 12 juta lebih berkemungkinan, bagaimanapun, disebabkan pemilikan kucing yang semakin meningkat di negara ini dan kemungkinan banyak kucing liar tidak diketahui.

Colombia adalah rumah kepada lebih banyak spesies burung berbanding negara lain di dunia, dengan kira-kira 1,979 spesies – 84 daripadanya tidak ditemui di tempat lain di Bumi. Kajian ini boleh memainkan peranan yang berharga dalam memacu usaha penyelidikan dan pemuliharaan yang lebih mendalam untuk menguruskan kucing perayauan bebasmenurut pengarang. Mengakui kucing sebagai ancamandan membangunkan strategi untuk mengurusnya, boleh menjadi sangat penting untuk spesies Colombia endemik. Buat masa ini, pemuliharaan di negara ini terpaksa bergantung pada akaun anekdot untuk menilai bahaya yang ditimbulkan kucing.

Menurut Eliana Fierro-Calderon, Pegawai Projek Pemuliharaan Antarabangsa ABC, ahli pemuliharaan telah melihat kucing berkeliaran bebas berhampiran habitat Critically Endangered. Antioquia Brushfinch. Burung kecil ini adalah ditemui semula pada 2018 dan diwakili oleh hanya lebih 100 individu, menjadikannya sangat terdedah kepada pemangsa yang mematikan itu. Walau bagaimanapun, tanpa nombor konkrit, adalah mencabar untuk membuat orang ramai menganggap serius kucing sebagai ancaman pada tahap yang sama seperti kehilangan habitat atau perubahan iklim.

“Bercakap tentang [the threat of free-roaming cats] di Colombia hampir tabu,” kata Fierro-Calderon. “Saya harap kertas kerja ini dan publisiti di sekelilingnya membantu membuka perbualan mengenai topik ini dan cara menanganinya.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *