Konfigurasi habitat serta kuantiti menentukan kadar anjakan julat untuk rama-rama

Banyak spesies rama-rama telah meningkat dalam pengedaran dengan mengalihkan julat mereka ke arah kutub sebagai tindak balas kepada perubahan iklim. Walau bagaimanapun, sesetengah spesies gagal menjejaki perubahan iklim, terutamanya disebabkan oleh ketersediaan habitat yang mengehadkan keupayaan mereka untuk pengembangan julat.

Terdapat penyelidikan empirikal yang meluas yang menunjukkan bahawa jumlah habitat adalah penting dalam membolehkan anjakan julat; apabila terdapat liputan rendah habitat pembiakan, terdapat lebih sedikit penyebar yang berpotensi tersedia, dan oleh itu potensi untuk menjajah kawasan baru sangat berkurangan. Penyelidikan teori juga telah menjelaskan bahawa corak spatial habitat merentas landskap juga harus mempengaruhi kadar anjakan julat, namun terdapat sangat sedikit bukti empirikal untuk menyokong perkara ini yang menjadikan usaha pemulihan yang disasarkan lebih sukar.

Pemodelan telah mencadangkan ‘konduktans landskap’ metrik baharu boleh digunakan untuk menyasarkan pemulihan habitat dan seterusnya membantu spesies bertindak balas terhadap perubahan iklim, sekali gus meningkatkan daya tahan. Konduktans landskap mengukur jumlah dan konfigurasi habitat pembiakan yang menyumbang kepada kelajuan anjakan julat.

Penyelidikan terkini oleh University of Liverpool, Butterfly Conservation, Rothamsted Research dan University of Reading, menggunakan data daripada Skim Rakaman Rama-Rama Kebangsaan (NMRS) dan Tinjauan Serangga Rothamsted (RIS) untuk menguji sama ada metrik konduktans landskap lebih bermaklumat daripada metrik mudah seperti sebagai liputan habitat dalam menerangkan pengembangan julat spesies.

Hummingbird Hawk Moth, hak cipta Nik Borrow, daripada galeri burung selancar

Peluasan julat untuk 54 rama-rama yang diedarkan ke selatan dikira sebagai masa yang diambil untuk spesies berpindah dari pengedaran garis dasarnya (1965-1985) kepada perangkap RIS yang dipantau secara berterusan dari 1985 hingga 2011. Kesan landskap yang mengelilingi setiap perangkap, campur tangan landskap antara perangkap dan garis dasar, dan konduktans landskap pada pengembangan julat spesies telah dinilai.

Faktor yang paling penting dalam menerangkan masa sehingga penjajahan untuk semua 54 spesies ialah jarak antara taburan garis dasar dan perangkap fokus. Perangkap dengan bahagian tutupan hutan yang lebih tinggi adalah lebih cepat untuk dijajah, manakala perangkap dengan lebih banyak penutup tanah pinggir bandar lebih lambat untuk dijajah.

Walau bagaimanapun, apabila melihat kesan konduktans landskap pada subset spesies yang dikaitkan dengan hutan, landskap hutan dengan nilai konduktans yang lebih tinggi mempunyai kadar penjajahan yang jauh lebih cepat. Konfigurasi spatial habitat hutan adalah lebih penting daripada metrik ringkas kuantiti perangkap sekeliling hutan, menunjukkan keupayaan metrik konduktans landskap untuk menangkap ketersediaan habitat dan susunan spatial.

Keputusan menunjukkan bahawa anjakan julat moden dipengaruhi oleh kedua-dua konfigurasi habitat dan takat habitat tersebut. Oleh itu, metrik kekonduksian menyediakan cara untuk merancang cara menjadikan landskap lebih telap dan menentukan batu loncatan yang paling penting untuk membantu spesies yang semakin berkembang. Metrik ini juga boleh membantu mengenal pasti tempat penciptaan habitat boleh disasarkan untuk mengurangkan pemecahan, oleh itu meningkatkan ketersambungan merentasi landskap, dan meningkatkan daya tahan spesies terhadap perubahan iklim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *