Komuniti Pier

Saya tidak akan bermain-main dengan kelp: Saya suka makan ikan. Sejujurnya, itulah yang menarik minat saya untuk memancing. Maksud saya, mengapa membeli lembu itu sedangkan saya boleh mendapatkan ikan secara percuma?

Pernah, seorang lelaki memberitahu Chelsea memancing hanyalah alasan untuk duduk-duduk dan minum bir jauh dari keluarga. Beruntung bagi saya, saya tidak minum bir dan saya sangat mahukan anak-anak saya sepanjang masa. Ini semua adalah sebahagian daripada apa yang membuatkan semua yang saya lakukan menyeronokkan.

Memancing bukanlah sesuatu yang selalu dilakukan oleh keluarga saya. Semasa kecil, kawan-kawan ibu bapa saya mengajak kami keluar memancing dan menaiki bot kira-kira tiga kali yang saya ingat. Kenangan terbaik adalah di Sungai Columbia di Washington, di mana kami mencari ikan prasejarah yang dipanggil sturgeon. Seronok naik bot kecil dan melihat tali pancing saya hanyut dibawa arus.

Tetapi sejauh mana tali pancing saya pergi. Saya kini perlu memulakan semula dan memikirkan butirannya sekali lagi. Selepas berjaya perjalanan berkhemah di SierrasSaya belajar bahawa saya suka memancing ikan trout. Saya juga mengetahui bahawa memancing adalah sesuatu yang saya boleh ambil dan sampaikan kepada kanak-kanak lelaki dengan mudah… jadi kami boleh mempunyai alasan untuk duduk dan minum susu coklat.

Tinggal di San Diego, saya tidak selalu mendapat peluang untuk mengembara dengan budak lelaki ke pergunungan utara California. Apa yang saya ada ialah beberapa jeti yang mudah untuk menangkap ikan dan boleh diakses oleh pendatang baru dan profesional. Dermaga pantai awam bebas memancing dari California, selagi anda mematuhi peraturan saiz dan kuantiti ikan.

Chelsea dan saya mengemaskan budak-budak itu dan pergi ke Oceanside untuk mencuba peluang memancingnya. Saya segera mengetahui bahawa terdapat pertukaran yang berbeza antara jenis memancing baru saya dan memancing ikan trout.

Setiap jam saya berjimat dengan memandu ke jeti berbanding gunung adalah satu jam yang saya akan habiskan untuk memegang galah dan berharap seekor ikan akan terpedaya dengan umpan sotong saya. Apatah lagi, saya tidak tahu jenis ikan yang akan saya tangkap.

Tidak seperti kesunyian di pergunungan, di mana satu-satunya teman saya adalah angin sejuk dan bisikan pokok pain, jeti itu sibuk dan sibuk dengan pelbagai jenis nelayan. Ada yang mempunyai tiang ringkas dan ada yang mewah. Ada yang datang dengan satu dan yang lain datang dengan lapan dengan harapan dapat meningkatkan peluang mereka. Saya juga mengetahui bahawa kerusi adalah alat orang bijak di sini. Pengalaman terbesar saya memancing jeti kali pertama saya ialah ini: jika anda benar-benar tidak bersedia, pergi ke kedai jeti. Smack dab di tengah-tengah jeti adalah kedai kecil tempat mereka menjual umpan, baldi untuk meletakkannya, mata kail, bejana, dan juga tiang sewa. Kami membawa sendiri, tetapi kami menerima nasihat pelaut yang menghubungi kami: “Pergi sepanjang jalan ke hujung jeti. Sebelah kanan. Tenggiri menggigit.”

Dia juga memberi kami risalah mengenal pasti ikan yang biasanya ditangkap di jeti, dan had saiz dan kuantiti untuk setiap satu. Di beberapa dok yang saya luangkan masa, saya dapati bahawa penghujungnya kelihatan seperti tempatnya, dan orang tempatan penuh dengan pengetahuan yang mereka gembira untuk berkongsi. Di luar itu, semuanya adalah soal kesabaran dan masa. Ramai nelayan percaya bahawa masa terbaik untuk pergi adalah apabila air berubah arah dari air surut ke tinggi, dan dok yang lebih tua adalah lebih baik untuk memancing daripada dok yang lebih baru kerana teritip yang mantap menarik ikan ke kawasan itu.

Menjadi begitu dekat dengan tamadun juga bermakna bahawa kanak-kanak lelaki itu – seperti bersemangat semasa mereka bermula – mempunyai kedai makan berhampiran untuk menyemarakkan semula semangat mereka. Itulah gunanya coklat shake dan kentang goreng kan? Bagi saya, saya perlu memulakan perbualan dengan jiran dermaga saya dan mengetahui dia berada di bandar dari Missouri untuk majlis perkahwinan dan berharap dapat menangkap ikan dari Lautan Pasifik.

Dan kemudian ia memukul saya. Ini adalah sejenis komuniti, semuanya dibina di atas rasa cinta dan kegembiraan yang diperoleh daripada memancing. Begitu banyak jenis orang datang ke jeti untuk bertemu dengan rakan-rakan dan melepaskan barisan…atau sepuluh. Mereka akan menunggu dan berjalan ke sana ke mari, bercakap tentang kehidupan peribadi mereka, sukan, atau ikan yang mereka ‘tangkap’ sehari atau minggu sebelumnya yang kini seolah-olah melarikan diri secara misteri. Ada yang akan membaca buku dan yang lain akan mendengar radio mudah alih semasa mereka duduk di atas kerusi, tetapi setiap seorang daripada mereka seolah-olah menjadi sebahagian daripada komuniti yang lebih besar yang mereka telah berikrar taat setia dengan batang dan tiang. Dan, di sana saya…menunggu ikan saya.

Saya berjaya menangkap sejenis ikan istimewa yang dikenali penduduk tempatan sebagai “cerucuk bersalut teritip.” Saya tidak pasti rupa jenis ikan ini, tetapi saya boleh katakan ia SANGAT kuat dan mengambil bukan sahaja umpan saya tetapi mata kail dan berat saya juga. Bugger kecil yang tamak. Walau apa pun, komuniti jeti ini membuatkan saya terpikat. Walau bagaimanapun, pada masa akan datang, saya akan kembali dengan kerusi untuk diri saya sendiri dan kanak-kanak lelaki…dan penyejuk. Yang pintar mempunyai penyejuk. Dengan susu coklat, saya pasti.

Jika ada di antara anda di luar sana yang ingin mencari rasa kemasyarakatan, saya menggalakkan anda untuk tidak mencari lebih jauh daripada memancing. Tempat yang bagus untuk ibu bapa bermula ialah TakeMeFishing.org, di mana mereka mempunyai senarai Tempat Mesra Keluarga Terbaik 2017 untuk Memancing dan Berperahu di seluruh negara. Bersedia untuk ketagih!


Anda mungkin juga berminat

Hari Nate dan Chelsea

Hari Nate dan Chelsea

Penyokong kehidupan keluarga yang berani, Nate dan Chelsea Day percaya bahawa detik-detik kecil mempunyai kesan yang besar. Di blog mereka, Suatu hari nanti saya akan Belajarmereka berkongsi aktiviti mencabar dengan tiga anak lelaki mereka (tidak lama lagi akan menjadi empat!). Nate menawarkan sifat bapa secara langsung dan pendekatan berterus-terang untuk menghadapi cabaran hidup. Chelsea menambah warna dengan cara kreatif dan ulasan tentang kehidupan lasak dalam era moden. Blog itu memuncak dalam jurnal jenaka katanya-katanya yang mendokumentasikan eksploitasi harian keluarga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *