Komuniti di tepi pantai

Saya suka makan ikan. Sejujurnya, itulah yang menarik minat saya untuk memancing. Maksud saya, mengapa membeli ikan sedangkan saya boleh mendapatkan ikan secara percuma?

Seorang lelaki pernah memberitahu Chelsea bahawa memancing hanyalah alasan untuk duduk dan minum bir jauh dari keluarga. Nasib baik saya tidak minum bir dan saya mahu berkongsi dengan anak-anak saya sepanjang masa. Semuanya bergantung pada apa yang anda lakukan dengan mereka dan betapa menyeronokkannya.

Memancing bukanlah sesuatu yang saya dan keluarga selalu lakukan. Semasa saya kecil, beberapa rakan ibu bapa saya membawa kami keluar memancing dan berperahu kira-kira tiga kali jika saya ingat betul. Kenangan terbaik yang saya miliki adalah di Sungai Columbia di Washington, tempat yang indah. Seronok keluar menaiki bot kecil belayar dan memancing bersama keluarga dan rakan-rakan.

Tetapi itu sudah lama dahulu. Sekarang saya perlu memulakan semula dan memikirkan butiran untuk perjalanan memancing yang lain. Selepas perjalanan yang sangat baik di mana kami berkhemah di pergununganSaya belajar bahawa saya suka memancing ikan trout. Saya juga mengetahui bahawa memancing adalah sesuatu yang mudah saya lakukan untuk meluangkan lebih banyak masa dengan budak-budak lelaki dan mempunyai alasan untuk duduk dan minum susu coklat.

Tinggal di San Diego, bukan selalu mudah untuk mengembara ke pergunungan California Utara bersama anak-anak. Tetapi jika saya mempunyai satu siri dok yang mudah diakses untuk pergi memancing dengan mereka. Di sana anda boleh memancing jika anda seorang nelayan baru atau profesional. Jeti pantai adalah awam dan bebas untuk memancing di California, selagi pemancing mematuhi peraturan untuk saiz dan jumlah ikan yang boleh mereka ambil.

Chelsea dan saya mengemas budak lelaki dan menuju ke Oceanside untuk melihat peluang memancing. Saya dengan cepat mengetahui bahawa terdapat keseimbangan antara jenis memancing baru saya dan memancing trout.

Setiap jam saya berjimat dengan memandu ke dok berbanding gunung adalah satu jam yang saya akan habiskan dengan memegang galah dan berharap seekor ikan akan terpikat dengan umpan sotong saya. Apatah lagi dia tidak tahu jenis ikan apa yang akan ditangkapnya.

Tidak seperti gunung, di mana satu-satunya teman saya adalah angin sejuk dan gemerisik pokok pain, jeti itu sibuk dan sibuk dengan pelbagai jenis nelayan. Ada yang mempunyai pancing yang ringkas dan ada yang mewah. Ada yang datang dengan satu joran dan yang lain datang dengan 8 joran dengan harapan dapat meningkatkan peluang mereka. Saya juga belajar bahawa membawa kerusi adalah untuk nelayan yang bijak. Di tengah-tengah jeti itu terdapat sebuah kedai kecil yang menjual umpan, baldi untuk memasukkan ikan, mata kail, bejana, dan juga pancing untuk disewa. Kami mengambil nasihat salah seorang nelayan yang menjerit kepada kami: -Pergi ke hujung jeti, sebelah kanan, di sana ikan sedang menggigit.

Dia juga memberi kami helaian mengenal pasti ikan yang secara amnya boleh ditangkap dari dok, dan had saiz dan kuantiti untuk setiap satu. Dalam beberapa jeti yang pernah saya kunjungi, saya dapati tempat terbaik untuk memancing adalah di hujung jeti, terdapat ramai lelaki tempatan yang mengetahui helah dan gembira untuk berkongsi dengan nelayan lain. Di luar itu, semuanya adalah soal kesabaran dan masa. Ramai pemancing percaya bahawa masa terbaik untuk memancing ialah apabila air pasang, dan jeti yang lebih tua adalah lebih baik untuk memancing daripada jeti yang lebih baru kerana struktur yang lebih lama menarik lebih banyak ikan.

Satu lagi kelebihan berada berdekatan dengan bandar ialah terdapat banyak pilihan untuk makan dan anak-anak menyukainya. Semasa mereka menikmati coklat shake dan kentang goreng mereka, saya berkawan dengan ikan lain di jeti dan dia memberitahu saya bahawa dia tinggal di Missouri dan datang untuk majlis perkahwinan, tetapi dia sentiasa mahu memancing di jeti di Lautan Pasifik.

Saya menyedari bahawa memancing di jeti mewujudkan komuniti tertentu di kalangan semua nelayan, di mana mereka ketawa dan berkongsi cerita memancing mereka. Sebab itu ramai nelayan suka datang ke jeti ini untuk memancing, kerana mereka tahu kawan-kawan mereka akan memancing juga. Ada yang memancing, yang lain berjalan dari satu sisi ke satu sisi, yang lain membaca buku dan yang lain mendengar radio mereka sambil duduk di atas kerusi, sambil menunggu untuk menangkap ikan.

Pada penghujung hari saya berjaya menangkap sesuatu tempatan yang dipanggil “barnacle” Saya tidak pasti jenis ikan itu, apa yang saya tahu sangat menyeronokkan. Lain kali, walaupun, saya akan kembali dengan kerusi untuk saya dan kanak-kanak lelaki…dan sejuk.

Jika mana-mana daripada anda ingin menghabiskan hari yang baik dikelilingi oleh orang yang gembira, saya menggalakkan anda pergi memancing. Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang cara memulakan memancing dan idea yang menyeronokkan untuk keluarga TakeMeFishing.org, Berikut ialah Tempat Terbaik untuk Memancing dan Berlayar bersama Keluarga pada 2017.


Anda mungkin juga berminat

Hari Nate dan Chelsea

Hari Nate dan Chelsea

Penyokong kehidupan keluarga yang berani, Nate dan Chelsea Day percaya bahawa detik-detik kecil mempunyai kesan yang besar. Di blog mereka, Suatu hari nanti saya akan Belajarmereka berkongsi aktiviti mencabar dengan tiga anak lelaki mereka (tidak lama lagi akan menjadi empat!). Nate menawarkan sifat bapa secara langsung dan pendekatan berterus-terang untuk menghadapi cabaran hidup. Chelsea menambah warna dengan cara kreatif dan ulasan tentang kehidupan lasak dalam era moden. Blog itu memuncak dalam jurnal jenaka katanya-katanya yang mendokumentasikan eksploitasi harian keluarga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *