Koloni Eleonora’s Falcon terbesar di dunia berisiko daripada ladang angin baharu

Pakar dari 13 negara mengisytiharkan kebimbangan mereka terhadap rancangan pemasangan ladang angin di salah satu koloni Eleonora’s Falcon terbesar di dunia.

Dalam surat bersama, yang didedahkan kepada umum, 27 pakar terkemuka dalam kajian dan pemuliharaan Eleonora’s Falcon dari 13 negara, mengisytiharkan kebimbangan serius mereka terhadap rancangan pemasangan enam stesen janakuasa angin (ladang angin 58 turbin dan kapasiti terpasang 300 MW) di Gunung Kochylas di bahagian selatan pulau Skyros Yunani.

27 saintis dan pemuliharaan, yang mewakili institusi akademik dan organisasi pemuliharaan terkenal di peringkat antarabangsa, menganggap pelaksanaan projek ladang angin itu memudaratkan pemuliharaan koloni Eleonora’s Falcon tempatan, serta tidak serasi dengan status kawasan itu sebagai NATURA 2000 tapak (Kawasan Pemuliharaan Khas), ditetapkan sedemikian kerana kepentingannya untuk Eleonora’s Falcon.

Kochylas dikenali sebagai tuan rumah salah satu koloni Eleonora’s Falcons terbesar di dunia dan oleh itu, Greece mempunyai tanggungjawab kepada seluruh dunia untuk memelihara dan melindungi burung helang lambang Mediterranean. Walau bagaimanapun, pakar-pakar menggariskan fakta bahawa perancangan yang dicadangkan terletak di tengah-tengah medan mencari makan utama spesies dan berdekatan dengan tempat pembiakan mereka.

Eleonora’s Falcon, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Setakat ini, penerima surat bersama termasuk Kementerian Alam Sekitar Greece (cth. entiti yang bertanggungjawab mengeluarkan permit untuk projek ini), DG Environment EU serta CINEA, agensi yang menyelia pelaksanaan program yang menyokong matlamat Perjanjian Hijau EU, termasuk program LIFE. Dalam tempoh 15 tahun yang lalu, sebanyak 3 Program LIFE telah dilaksanakan di Skyros, semuanya bertujuan untuk pemuliharaan kepelbagaian biologi pulau dan spesies lambang, dengan yang terbaru daripada tiga (LIFE ElClima pada penyesuaian Eleonora’s Falcon kepada iklim perubahan) menerima Anugerah Natura 2000 tahun ini dalam kategori “Pemuliharaan di Tanah”.

Prestij saintifik yang tidak dapat dinafikan daripada 27 pakar yang menandatangani bersama surat itu, seiring dengan memo yang didokumentasikan dengan kuat oleh HOS/BirdLife Greece mengenai ketidakserasian pemasangan yang dirancang, diserahkan kepada perundingan awam projek itu, tidak memberi sebarang pilihan kepada pihak yang kompeten. pihak berkuasa tetapi menolak rancangan ini untuk selamanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *